Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

B-vitamintilskud kan reducere risikoen for slagtilfælde med 21%

Forebyggelse inden det første slagtilfælde kaldes ofte primær forebyggelse - og det er af afgørende betydning, fordi de fleste slagtilfælde (ca.77%) er førstegangstilfælde. Ifølge Journal of the American Medical Association (JAMA) har et nyt kinesisk forsøg med tilskud af B-vitaminer vist lovende takter med hensyn til at forbedre helbredet på kort og langt sigt hos personer i risikogruppen for slagtilfælde.

Ved Peking University's First Hospital har forsøgsleder Yong Huo sammen med kolleger og assistenter undersøgt 20.702 voksne, som var diagnosticeret med forhøjet blodtryk, men som ikke havde tidligere tilfælde af hverken hjerteanfald eller blodprop. De blev opdelt i to grupper, der fik daglige tilskud af hhv. en kombination af enalapril og folsyre og enalapril alene.

Langsigtet forsøg viser lovende takter
Forsøget blev gennemført i en periode på over fem år - fra maj 2008 til august 2013. Deltagerne boede i 32 forskellige kommuner i Anhui- og Jiangsu-provinserne i Kina. I løbet af det 4,25 år lange forsøgsvindue bemærkede forskerne, at antallet af slagtilfælde var signifikant lavere blandt de deltagere, som fik kombinationstabletten.

Forklaring på tallene
Af de deltagere, der havde deres første slagtilfælde i løbet af forsøget, kom 282 fra den gruppe, der fik folsyre, mens der i den anden gruppe var 355 deltagere, der fik et slagtilfælde. Disse data svarer til hhv. 2,7 og 3,4% af deltagerne, svarende til en risikoreduktion på ca. 21%. Forskerne bemærkede også, at de deltagere, som fik folsyre, havde en reduktion i antallet af iskæmisk blodprop og andre kredsløbsproblemer f.eks. hjerteanfald og dødsfald.

Forskerne bemærkede dog, at der ikke synes at være en sammenhæng mellem frekvensen af negative bivirkninger, hjerneblødning, dødsfald (af alle årsager) eller hjerteanfald, når de to grupper blev sammenlignet.

Konklusioner
Forskerne bag dette forsøg skrev, at deres data stemmer overens med andre eksisterende beviser for, at folsyretilskud kan resultere i store forskelle i patientresultater. De forsøgsdeltagere, der havde et lavere folsyreniveau ved forsøgets start, viste sig at have en større fordel sammenlignet med de deltagere, som allerede havde et godt niveau ved forsøgets start.

Hvad betyder resultaterne for resten af verden?
Forskerne bemærker, at andre lande i verden som udgangspunkt typisk har et højere folsyreniveau, men der er stadig plads til forbedringer. F.eks. tager mange i Canada og USA allerede tilskud af folsyre. Det betyder dog ikke, at mere fokuseret folsyrebehandling ikke ville kunne gavne dem, der er i risikogruppen for at udvikle kredsløbsproblemer.

Når man ser bort fra forhøjet blodtryk er resultaterne spændende
Selvom deltagerne i forsøget alle havde forhøjet blodtryk, er der ikke grund til at tro, at virkningen af folsyretilskuddet ikke ville gælde befolkningsgrupper, som ikke har kronisk forhøjet blodtryk. Ideelt bør den korrekte mængde folsyre komme fra kosten, men tilskud er en god måde at reducere risikoen for slagtilfælde på.

Health News 2015

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012