Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hvidt, sødt - og måske livsfarligt

Slaraffenland er i eventyrenes verden meget ofte et sted, hvor der er ikke-rationeret adgang til sukker og sukkergodt. I Danmark og andre ”rige” lande flyder sukkeret nu rigeligere, end de gamle eventyrdigtere overhovedet kunne forestille sig. Og det er et meget alvorligt spørgsmål, hvad det voldsomme sukkerforbrug betyder for folkesundheden. Sukkeret, der engang kaldtes det hvide guld, betragtes nu af nogle som den hvide gift. Men hvor godt ir de skræmmende advarsler underbygget? Hvor meget sukker bruger vi i det hele taget? Kan man bremse forbruget med en sukkerskat? Og hvad betyder sukkeret for vor beskæftigelse og eksport? Det er nogle af de sukkerspørgsmå, som behandles på denne side.

Et kilo sukker om ugen
Det ”skjulte” sukkerforbrug er i rask stigning Statistikkens oplysning om, at det danske gennemsnitsforbrug af sukker ligger nær et kilo pro persona om ugen, vil måske berolige mange. For i de allerfleste husholdninger vil man kunne ræsonnere: Jamen, så meget køber vi da ikke nær. Vi hører altså til de fornuftige...

Det er en tvivlsom ”trøst”. Omkring en tredjedel af det sukker, danskerne konsumerer, får de nem- lig som tilsætning til industrivarer, til færdigkøbte kager o. lign. Af de 48,9 kilo som er det sidst beregnede årsforbrug pr. dansker, udgør egentligt husholdningssukker formentlig ”kun” 30-35 kilo.

Husholdningssukkerets andel i det samlede forbrug er faldende, mens det skjulte sukkerforbrug vokser. Fra 1961 til 1972 øgede vi f. eks. vort årsforbrug af sodavand o. lign. med 4-500 millioner flasker - og der er ca. 25 gram sukker i de fleste sodavand. Blot to almindelige sodavand om dagen giver på et år ca. 18 kilo sukker - eller ca. 70.000 kalorier. Det kan fylde godt på sidebenene.

Jøderne fra Yemen
For at godtgøre, at sukkeret er en af disse årsager, har Yudkin og hans tilhængere lagt mange mere specielle tal på bordet. F. eks. en statistik fra den isolerede atlanterhavsø Skt. Helena, hvor man har et lavt fedtstof- og cigaretforbrug, og hvor de fleste får megen motion (da det er en bjergø uden bilkørsel af betydning). Her forekommet alligevel et stort antal hjertedødsfald, og sukkerforbruget er som i Danmark. En anden specialundersøgelse omfattede de jøder, som er indvandret fra Yemen til Israel. Man konstaterede langt hyppigere hjertesygdomme hos dem, der var indvandret for tyve år siden end hos de nyligt ankomne - og den mest markante ændring i kostvanerne efter indvandringen var netop et større sukkerforbrug. Både sådanne tal og en mængde forsøg har bekræftet Yudkin i troen på, at sukker er livsfarligtHans mest kendte bog om sukkerproblemet hedder simpelthen: Rent, hvidt, livsfarligt (fås på engelsk og svensk).

Efter Yudkins opfattelse giver hans materiale ikke blot holdepunkter for, alt sukker er en medvirkende årsag til hjerteinfarkt. Det har "også skabt en formodning om, at sukker kan være (medvirkende) årsag til eller forværre så forskellige lidelser som

  • sukkersyge
  • mavesygdomme (dyspepsi, sår på tolvfingertarmen m.m.)
  • øjensygdomme
  • hudsygdommen seborrea
  • gigt (men ikke ledegigt)
  • kræft

Beviser virkningsløse
Selv om det alt sammen var uimodsigeligt fastslået, tror Yudkin ikke på, at det ville føre til en væsentlig sænkning af sukkerforbruget. De fleste ville fortsætte efter det hidtidige mønster og trække på skulderen ad advarsler fra ernæringseksperter: Det er jo dem, der påstår, at alt, hvad der er rart, er enten ulovligt, umoralsk eller fedende.

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012