Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Urter kan forebygge brystkræft, hjertesygdom og symptomer på overgangsalder

"Kosttilskud af rødkløver sælges som en kilde til planteøstrogen og en 'naturlig' form for hormonbehandling", skrev dr. Fugh-Berman og F. Kronenberg i Menopause, bind 8, 2001. Det vakte vores interesse - ikke kun på grund af, at vi er på udkig efter plantekilder til afhjælpning af problemer i forbindelse med overgangsalderen, men også fordi vi kendte dr. Fugh-Berman fra vores forskning i Tamoxifen i forbindelse med en større udgivelse. Vi var i øvrigt ikke enige, men mener stadig, at hun er en af de bedre læger inden for området.

Vi har stadig respekt for hende, men hendes rapport refererer til nogle forsøg, som hun angiver som værende ugyldige - af forskellige årsager. Vi foretrækker normalt at citere forsøg, som er gyldige og kan bibringe vores læsere nyttig information. Men flere af forsøgene understøtter også fakta, bl.a. forsøg offentliggjort i: Chemical Res. Toxical. Atherosclerosis, Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis.Ann, Ital. Med. Int. J. of Agric. Food Chem. J. of Clin. Endocrinol. Metab. Proc. Soc. Exp. Biol. Med.

En af disse rapporter bemærker, at nogle planter påvirker østrogenreceptorer i brystet, og andre påvirker progesteronreceptorer, hvoraf nogle fremmer væksten i kræftceller, og andre hæmmer den.

"De kraftigste østrogenreceptor-bindende urter, der bruges generelt, er soja, lakrids, rødkløver, timian, gurkemeje, humle og verbena... vi fandt frem til, at østrogenreceptor-bindende urteekstrakter er agonister (på næsten samme måde som østradiol), mens progesteronreceptor-bindende ekstrakter er neutrale eller antagonister".

Vi skal måske lige forklare, at princippet bag kræftmidlet Tamoxifen og østrogen-bindende planter er, at de optager østrogenreceptorerne og dermed forhindrer kvindens eget østrogen i at være aktivt - og dermed reduceres risikoen for brystkræft.

Vi konkluderede ud fra rapporten, at progesteronreceptor-bindende planter er mere sikre end østrogenreceptor-bindende, men begge har en kræfthæmmende virkning. Progesteronreceptor-bindende urter er bl.a. oregano, verbena, gurkemeje, timian, rødkløver og damiana.

Et andet forsøg - med det formål at måle indvirkningen på risikoen for kredsløbssygdomme - blev udført på kvindelige deltagere ved at måle elasticiteten i deres større arterier før og efter indtagelse af rødkløver. Her var konklusionen, at der "var signifikant forbedring med rødkløver-isoflavoner".

En anden rapport, der evaluerer planteekstrakter til potentiel behandling af symptomer i forbindelse med overgangsalderen, viste, at rødkløver, kyskhedstræ og humle har den potentielt stærkeste indvirkning af de planter, testen omfattede. Forskerne var overraskede - og det samme var vi - over, at det stof, der havde den kraftigste virkning, var genistein i rødkløver (findes også i soja).

Health News 2015

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012