Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lægers samarbejde med medicinalindustrien

Læger udskriver i stor stil medicin uden at vide, at det slet ikke virker - eller i værste fald skader mere, end det gavner. For medicinalfirmaernes økonomiske interesser betyder, at forskningsresultater ofte bliver skjult eller manipuleret, så nye lægemidler fremstår mere effektive og sikre, end de i virkeligheden er.

Flere danske eksperter, som 24timer har talt med, bekræfter problemet. ”Studier, der ikke viser effekt, bliver sjældnere publiceret end studier, der viser effekt. Andre gange ændres analysen af data fra studiet, så at der i artiklen ser ud til at være en positiv effekt af behandlingen på trods af, at der ikke var effekt på det, som man oprindeligt ville studere. I begge tilfælde får vi, som læser videnskabelige artikler, et alt for positivt indtryk af behandlingen,” siger overlæge Mats Lindberg, der er uddannelsesansvarlig overlæge ved Sygehus Sønderjylland og medlem af netværket Læger uden Sponsor.

De internationale medicinalselskaber har gennem de seneste 10 år måttet betale mere end 85 milliarder kroner i bøder for brud på love og regler - blandt andet for at have skjulte bivirkninger, for at have solgt medicin til andre sygdomme end midlerne var godkendte til, og for de skader i form af sygdom og død, som disse handlinger har medført for patienter.

Kilde: 24timer, 27. september 2012.

Flere kasketter
Mange har flere job, og Lægemiddelstyrelsen lister i alt 3.675 roller, hvor de vigtigste er underviser (1.111 læger), Advisory Board-medlem (568) og konsulent eller rådgiver (604).

Kilde: Peter Gøtzsche, direktør Dansk Cochrane lnstitut. 2011.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012