Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

MSM og astma. En dårlig dag, der bare blev rigtig go' - Katherine Dubiks historie

Den 2. maj 1998 havde Katherine Dubik en dårlig dag, og hun så heller ikke frem til de følgende dage. Vejret var meget varmt for årstiden. Allergisæsonen var lige begyndt, og hendes astma var begyndt at gøre livet rigtigt surt for hende, som den gjorde hvert år på dette tidspunkt.

Den 38-årige husmor fra Pennsylvania har lidt af astma siden femårsalderen. Hun tog helt rutinemæssigt tre sug af sin inhalator hjemme fire gange om dagen og havde altid en 'nød'-inhalator med sig, hvis hun skulle få åndedrætsproblemer. Og den havde hun ofte brug for.

"Allergiske reaktioner forværrer min astma, og jeg er allergisk over for græs, pollen og tonsvis af andre ting", siger hun. "Henimod slutning af efteråret og om vinteren, når det bliver koldt, har jeg det bedre, men ellers er det altid et eller andet udenfor, der generer mig. Forår og sommer er særligt slemme".

Den 2. maj kløede hendes øjne, og hun trak vejret mere hvæsende end ellers. Da hun gik op ad trinene til sin dør efter at have været i kirke, følte hun sig elendigt til mode: "Så starter vi forfra, tænkte jeg. Mere hvæseri, stoppet næse, kløende øjne, bihulebetændelse. Jep, allergisæsonen er startet".

Hun lagde sig på sofaen og trak vejret med besvær. "Så lod mig da prøve de dumme piller", sagde hun til sig selv. Hun åbnede den plasticbøtte, hun havde taget med sig ind i huset, og tog to kapsler. Bøtten indeholdt MSM. En af hendes venner havde lige givet hende den og sagt, at den måske hjalp. "Jeg var kommet til et punkt, hvor jeg ville prøve hvad som helst", siger hun.

Dubik taler med forundring i stemmen, når hun husker, hvad der så skete: "Jeg kan huske, at jeg kiggede over på min mand og spurgte ham, hvor længe jeg havde ligget der. Tyve minutter, sagde han. Ved du hvad, jeg kan trække vejret igen. Mine lunger føles frie. Det er umuligt. Jeg havde aldrig haft oplevelsen af at have så meget luft. Og på den korte tid trak jeg vejret ubesværet og helt uden hvæsen. Det kan ikke ske så hurtigt og på grund af et kosttilskud. Men det skete. Og det gør det, så længe jeg tager MSM".

Efter tre ugers forløb var Dubik hos lægen til tjek, og han kunne ikke høre noget på hendes lunger. "Han kunne heller ikke rigtigt tro på det", siger hun. "Flere måneder før havde jeg opsøgt ham med akut bihulebetændelse og astma. Nu mente han, at jeg kunne holde op med at bruge inhalator regelmæssigt, men han rådede mig til stadig at have ’nød’-inhalatoren med".

Da vi talte med Dubik - fire måneder efter at hun startede med MSM - havde hun ikke brugt sin inhalator én eneste gang. "Min vejrtrækning er god, og jeg sover som en sten. Tidligere vågnede jeg ofte hvæsende op midt om natten".

Én gang løb hun tør for MSM. Det var udsolgt i alle de butikker, hvor hun forsøgte sig. Det tog tre dage, før hun fandt et sted, og på den tid var hun begyndte at kæmpe med vejrtrækningen igen. Efter at være begyndt igen oplevede hun igen, hvor let hun havde ved at trække vejret i løbet af 20 minutter. Hun startede med 4 g om dagen i to uger. Derefter tog hun 6 g i endnu en uge og øgede dosis til de nuværende 10 g.

"Ikke nok med at jeg kan trække vejret og bevæge mig, men jeg er lige kommet igennem en meget slem pollensæson uden nogen problemer", siger hun. "Mange af dem, jeg kender, klagede over deres allergier. For en gangs skyld var det ikke mig, der klagede. Jeg er forundret. MSM er det eneste, jeg gør anderledes".

Om astma
For de fleste af os er ind- og udånding noget, der bare "sker". Men det gælder ikke for astmatikere. Astma er en inflammatorisk tilstand i bronkierørene - de passager, der fører ilt ind i lungerne og kulilteholdige affaldsprodukter ud. Luftvejene bliver betændte og kramper, der udvikles alt for meget slim, der stopper bronkievejene til, og musklerne trækker sig sammen. Ved akutte astmaanfald bliver vejrtrækningen så besværet, at tilstanden bliver lige så livstruende som mange dødelige sygdomme.

Astma rammer så mange mennesker, at myndighederne beskriver det som en epidemi. Ca. 15 mio. amerikanere lider af sygdommen, og 5.000 dør hvert år - dobbelt så mange som for 20 år siden. American Lung Association vurderer, at der er 3,7 mio. unge med astma - en forøgelse på 200% i løbet af de seneste 20 år.

Astma er den mest almindelige kroniske sygdom blandt børn og unge med 10%. De fleste anser astma for at være en sygdom, man vokser fra. Symptomerne mindskes ganske rigtigt ofte efter barndommen, men problemet kan komme tilbage, når man når midten af 20'erne. I dag er det faktisk astmatikere over 50, der har den højeste risiko.

Allergier over for luftbårne pollen, mug, dyreskæl og støvmider spiller ofte en rolle for astma og kan forværre tilstanden. Fødevareallergier og kemisk overfølsomhed kan også være medvirkende faktorer.

Den gængse behandling for astma har i mange år bestået af symptom-undertrykkende midler, der er kendt for at kunne forårsage bivirkninger. Bronkodilatorer (inhalatorer) anvendes til at udvide luftvejene. Inflammationshæmmende midler (piller og inhalatorer) går målrettet efter dannelsen af slim. Der er fra mange sider stillet spørgsmålstegn ved disse midlers virkning og sikkerhed. Et forsøg fra 1992 viste, at regelmæssig brug rent faktisk kan øge risikoen for at dø af astma! Andre forsøg tyder på, at børn, der får astmamedicin, vokser langsommere.

I 1997 offentliggjorde New England Journal of Medicine et forsøg, der tydede på, at astmatiske børn, der brugte steroid-inhalator, havde en let reduceret vækst. Børnene fulgte anvisningerne og skyllede munden og gurglede efter inhalation af det tørre medicinpulver. Men alt tyder på, at de alligevel har optaget nok til, at det har påvirket deres vækst. For nylig er der kommet en ny generation af midler, der blokerer aktiviteten i leukotrienerne, de biokemiske stoffer, der er involveret i astmas inflammatoriske proces.

Kommentar fra Stanley Jacob, MD
Svær astma kan være en invaliderende sygdom. Vi har set mindst 12 børn, hvis tilstand var så alvorlig, at de måtte ligge på hospitalet en stor del af året. De kunne ikke gå i skole. De fik enorme doser af cortison. Disse midler er vigtige stoffer for mange sygdomme, men de har alvorlige negative bivirkninger.

Et eksempel er en femårig pige med tydelige tegn på cortison-forgiftning. Hun havde måneansigt og var ved at udvikle pukkelryg som resultat af de ændringer, der skete i hendes knoglestofskifte. Hendes vækstmønster var også forstyrret. På grund af ekstremt besvær med at trække vejret havde hun ligget på hospitalet i otte måneder.

Pigen begyndte at få MSM, og i løbet af en måned kom hun langsomt op på 8-10 g pr. dag i opdelte doser. Hendes mor blandede MSM-krystallerne i vand, saft og lignende. I løbet af de næste to måneder reducerede lægerne gradvis mængden af cortison for til sidst helt at stoppe. pigens astma blev ikke kureret med MSM, men hendes symptomer blev langt hen ad vejen afhjulpet. Hun gik i skole hele det følgende år uden en eneste sygedag. Hun har nu udelukkende fået MSM i fem år og leger og interagerer med andre børn på fuldstændig normal vis. Hun har ikke haft nogen bivirkninger fra MSM.

Læger er ikke specielt vilde med at give børn cortison. Når MSM begynder at virke, er det måske muligt at sænke mængden af cortison, dog kun i samråd med en læge. Når cortison indtages oralt eller gennem næsen, holder binyrerne op med at producere naturligt cortison (cortisol), som er livsnødvendigt. Ved gradvis at reducere indtagelsen af cortison giver man kroppen en chance for at komme i gang med at producere cortisol. Man bør ikke pludseligt standse helt. Lægen kan ved test fastslå, om kroppen producerer cortisol.

Vi har opdaget, at vi kan vænne børn fra cortison og klare symptomerne med MSM alene. Det er ikke muligt med antihistaminer. Astmatiske børn har som regel ikke behov for mere end otte gram pr. dag, men visse hårdnakkede tilfælde kan de have behov for en højere dosis. Start med ca. to gram dagligt, i opdelte doser, og sæt dosis op, hvis det er nødvendigt.

Vi har behandlet mange voksne astmatikere med gode resultater. De fleste er personer, der har ganske god kontrol med deres cortison. Med tilføjelse af MSM kan vi reducere behovet for cortison i en sådan grad, at patienten ikke længere oplever de negative bivirkninger ved medicinen. Voksne har som regel behov for mere MSM end børn. Start med to g og sæt langsomt dosis op efter behov, når det gælder børn.

Efter 10 år: Tid til genopfyldning - Joyce Jensens historie
Joyce Jensen, 57 og lagerchef på en forskningsinstitution i Portland, håbede, at hun ville være lige så heldig med MSM i 1998, som da hun første gang tog stoffet mere end 10 år tidligere. I slutningen af 1980’erne udviklede hun allergier, astma, bronkitis og vedvarende let feber. "Der var ikke noget, der kunne hjælpe”, husker hun. "Alle de midler, jeg tog, fik mig til at kravle rundt på væggene eller gjorde mig døsig,.

Hun hørte om MSM, mens hun arbejdede på Oregon Health Sciences University. Hun fik nogle krystaller, og til hendes store overraskelse "var det nærmest et mirakel, der skete”. I løbet af nogle få dage begyndte hendes helbred at blive bedre, og hendes symptomer forsvandt efter et stykke tid. I et par års tid tog hun ¼ tsk. krystaller (ca. l gram) hver morgen i et glas appelsinsaft. Derefter stoppede hun.

I årevis havde hun ingen problemer. I 1998 blev hun overflyttet til en ny arbejdsplads, og symptomerne kom tilbage. Hun tror, at det har noget at gøre med, at hun arbejder i et meget støvfyldt miljø. ”Jeg begyndte igen at få allergiske symptomer og åndedrætsbesvær", siger hun. "Jeg var meget syg tre gange sidste år, og på et tidspunkt var jeg sygemeldt en hel uge og var nødt til at bruge inhalator. Jeg følte mig klam det meste af tiden".

Så kom hun i tanke om MSM. Kunne hun opleve miraklet for anden gang i sit liv? En uge efter, at hun var begyndt at tage ¼ tsk., kunne hun mærke en tydelig forbedring. "Det var fantastisk. Det virkede igen. Nyseturene og den løbende næse er forsvundet. Jeg hoster stadig lidt og sådan, men jeg føler mig meget bedre tilpas. Og jeg har meget mere energi - jeg føler mig som et helt nyt menneske”.

Og denne gang stopper hun ikke med at tage MSM. Hendes tilfælde er interessant, fordi symptomerne var fraværende i årevis, efter at hun holdt op med at tage MSM. Mange oplever, at symptomerne kommer tilbage, når de holder op med at tage MSM. MSM kan have givet en langtidsvirkning i hendes krop, som blev opvejet, da hendes nye arbejdsmiljø udsatte hende for mere støv, end hun kunne holde til.

Ikke flere astmaanfald - Lauro Scozzaros historie
Laura Scozzaro er sygeplejerske ved Center for Nutrition and Digestive Disorders i Hanover, Pennsylvania. I 1997 flyttede hun fra Florida til Pennsylvania, og det var på det tidspunkt, hun begyndte at få astmaanfald.

"Jeg var flyttet fra byen til landet og ind i et helt nybygget hus", siger hun. "Når jeg støvede af, blussede min astma pludselig op. Jeg fik stort besvær med at trække vejret. Jeg har altid troet, at støv var støv - og det er der masser af i Florida, uden at jeg havde problemer. Men anfaldene kunne komme når som helst. Fra pollen, katteskæl eller noget nyt i miljøet. Det var forfærdeligt. Jeg gispede efter luft. Det var uhyggeligt”.

Scozzaro begyndte at bruge Primatene Mist, en inhalator, der kan fås i håndkøb. Det gav hende en vis lindring, fordi sprayen åbnede luftvejene. "Der var dage, hvor jeg brugte den fire-fem gange, og jeg havde den med overalt, fordi jeg var bange for at få et anfald når som helst og hvor som helst", siger hun.

Da Scozzaro begyndte at tage MSM, forsvandt astmasymptomerne.

"På et tidspunkt løb jeg tør for MSM, og jeg fik ikke købt en ny forsyning. Jeg ville se, om det var noget, jeg bildte mig ind. Det var det ikke. Jeg begyndte igen at få problemer. Jeg bemærkede også en muskelømhed om morgenen, som ikke var der, når jeg tog MSM. Hvis jeg springer over en dag eller to med MSM, så begynder jeg at få allergiske symptomer som dryppende eller stoppet næse. Når jeg så tager MSM igen, går det væk - og jeg føler mig generelt meget bedre tilpas". Scozzaro siger, at hun tager en tsk. MSM én gang dagligt - om morgenen - i et glas appelsinsaft.

Kommentar fra Ronald Lawrence, MD
Primatene Mist og andre inhalatorer er nyttige til lindring af symptomer, men ifølge astmaspecialister bør man have lægeordineret medicin, hvis man skal bruge dem mere end én gang om dagen. Problemet med alle disse midler - uanset om det er håndkøb eller receptpligtigt - er, at de har en tendens til at øge blodtrykket og give nervøsitet. Alle de astmatikere, jeg har talt med, fortæller, at de føler en vis irritabilitet efter brug af disse midler.

Fra personlig erfaring og oplevelser i min klinik anser jeg MSM som en spændende ny mulighed for at behandle astma. Som ung havde jeg et mindre astmaproblem med bihuler og næsedrypperi. I mange, mange år havde jeg kun ubetydelige symptomer - selv efter at jeg begyndte at løbe maraton i en alder af 41.

I 1991, da jeg var 65 år, fløj jeg til Bosten for at deltage i Boston Marathon. Her fik jeg et akut astmaanfald - den første alvorlige sygdomsepisode i mit liv. Det kan have haft noget med den recirkulerede luft i flyet at gøre. I hvert fald var det startskuddet til et problem, jeg har kæmpet med lige siden - og med alle tilgængelige midler. På et tidspunkt var det så slemt, at jeg måtte inhalere steroider 2-3 gange om dagen.

På et tidspunkt var jeg indlagt på hospitalet i tre dage - ikke som sådan på grund af astma, men på grund af min reaktion på medicinen. Jeg havde opsøgt vagtlægen på et nærliggende hospital med store vejrtrækningsproblemer. Den unge læge, der tilså mig, ville give mig et skud af antihistaminet Benadryl. Jeg stillede spørgsmålstegn ved, om det var en god idé, men han fastholdt, at det ville hjælpe. Og det hjalp mig direkte ind på hospitalet med et akut astmaanfald.

Efter denne episode undersøgte jeg sagen og fandt ud af, at antihistaminer oftest ikke bør tages af astmatikere, fordi de udtørrer slimhinderne og påvirker dermed den normale smøring af luftvejene og evnen til at hoste slim op. Antihistaminer gives mod allergi. Astma anses nu primært for at være en inflammatorisk proces. Der er ofte allergiske elementer i sygdommen, men antihistaminer gør ofte astmaanfaldet værre og skal derfor anvendes med stor forsigtighed.

Det er her, MSM er så godt, fordi det hjælper mod både astma og allergi. Jeg begyndte at tage MSM for ca. to å siden. Efter to uger kunne jeg mærke, at jeg trak vejret meget lettere. På kort tid var min forcerede respiratoriske volumen (FEV) forbedret med ca.70%. FEV måles med et peakflow-meter - et håndholdt apparat, som mange astmatikere bruger. Det måler output fra bronkierne - dvs. evnen til at ånde ud, hvilket er det primære problem for astmatikere. Jeg er lamslået over, hvordan mine FEV-tal har holdt sig på dette betydeligt forbedrede niveau, siden jeg begyndte at tage MSM. Normalt mister man lungekapacitet med alderen - også selv om man ikke har astma eller andre problemer med luftvejene.

Jeg kan stadig lide at løbe en del kilometer hver dag, og jeg tager et hurtigt sug af inhalatoren for at være på den sikre side. Jeg er overbevist om, at det er tilrådeligt for alle astmatikere, der løber langdistanceløb eller træner intensivt. Men MSM i sig selv har gjort en stor forskel for mit åndedræt, når jeg er ude at løbe - og i forhold til den normale muskelømhed, som udvikler sig bagefter.

I min neurologiklinik har jeg en del patienter med astma. Jeg har fortalt dem om MSM, og deres tilbagemeldinger er meget positive. En af dem er en kvinde i fyrrerne, som jeg har kendt, siden hun var ni. Da jeg mødte hende første gang, tog hun steroider mod astma. Jeg begyndte så at behandle hende med akupunktur, og hun kunne stoppe indtaget af steroider. Mange tilfælde af astma hos børn kan afhjælpes med akupunktur og ved at drikke masser af væske, filtrere luften i hjemme tog undgå allergener. Hun klarede sig fint og dukkede op en gang om året med anfald i forbindelse med influenza eller forkølelse. som alle andre astmatikere havde hun nedsat FEV. Efter at hun begyndte at tage MSM, blev hendes volumen fordoblet.

Der er en række grundlæggende ting, astmatikere bør gøre for at reducere deres symptomer så meget som muligt. De lider ofte af lettere kronisk dehydrering. Ved at drikke mere væske kan man reducere hyppigheden af anfald. Og man kan måske endda kontrollere sygdommen fuldstændigt ved blot at drikke mere. Recepten er enkel: Drik 2½ dl i timen, helst vand, alle vågne timer. Hvis du har travlt og er på farten, så væn dig til at have en vandflaske med. Væske er nøglen til kontrol med astma. Væske betyder ikke sodavand - alle former for kulsyreholdige drikke bør undgås, fordi kulsyren får mellemgulvet til at hæve sig og presse unødigt på lungerne.

Mange astmatikere er følsomme over for stoffer i deres omgivelser. sådanne miljømæssige påvirkninger kan udløse reaktioner, øge betændelsen og forværre astmaen. Hvis du eller et barn i din familie er astmatikere, er her nogle måder at reducere påvirkningen fra astmafremkaldende elementer:

  • Dæk sengetøjet med materiale, der ikke kan gennemtrænges af allergener - derved undgås kontakt med støvmider
  • Vask sengetøj i varmt vand
  • Fjern kakerlakker
  • Undgå tobaksrøg
  • Hold kæledyr ude fra soveværelset
  • Reducér luftfugtigheden indendørs, så skimmelsvamp minimeres.

Health News 2015

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012