Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kræftrisikoen stiger, hvis du drikker en cola om dagen

En ny analyse viser, at der ved fremstillingen af den karamelfarve, der anvendes i sodavand som f.eks. cola, produceres et kræftfremkaldende stof, som potentielt kan øge risikoen, så den overstiger den godkendte grænse på ét ekstra tilfælde for hver 100.000 personer, der drikker sodavand med karamelfarve.

Ved at matche laboratorieforsøg foretaget af Consumer Reports på 11 forskellige sodavand - forsøg, der blev offentliggjort sidste år - med en analyse af den gennemsnitlige indtagelse blandt amerikanerne fandt forskerne frem til, at én dåse om dagen indeholder potentielt kræftfremkaldende mængder af det kemiske stof, der går under navnet 4-Mel (en forkortelse for 4-methylimidazole). Stoffet dannes under fremstillingen af den karamelfarve, som tilsættes mange af de sodavand, der drikkes i store mængder.

En lov i Californien kræver, at drikkevarer skal være mærket, hvis de indeholder nok 4-Mel til at udgøre en ekstra kræftrisiko på mere end ét tilfælde pr. 100.000 (29 mcg om dagen). En test på 110 forskellige sodavandsmærker foretaget af Consumer Report-forskere under ledelse af et team ved Johns Hopkins Center for a Livable Future har vist, at drikkevarer indeholdt mængder fra 9,5-963 mcg pr. liter.

Koncentration af 4-Mel varierede betydeligt fra mærke til mærke og fra stat til stat, konkluderede forskerne, men "var generelt konsistente for mange of de samme drikkevarer købt i samme stat/område". De tilføjer: "Rutinemæssig indtagelse of visse drikkevarer kan resultere i 4-Mel påvirkning, der er større end 29 mcg om dagen" - og dermed den skadevirkning, som blev fastlagt i tidligere forsøg med mus og rotter foretaget af US National Toxicology Program.

Forskerne har ikke tilstrækkelige data fra individuelle drikkevareprøver til at anbefale ét mærke frem for andre i forhold til kræftfremkaldende stoffer, men siger: "Lovkrav i nogle stater synes at hove været virkningsfulde i forhold til at reducere mængden of kræfthæmmende stoffer i visse drikkevarer".

Forsøgsrapportens hovedforfatter, Tyler Smith, Johns Hopkins Center for a Livable Future, siger, at 4-Mel-niveauet kan "variere betydeligt fra prøve til prøve, selv for samme type af drikkevare. For Colo Light gælder det f.eks., at nogle prøver havde højere eller mere variable niveauer af stoffet, mens andre kun havde en meget lav koncentration". Således havde Malta Goya den højeste 4-Mel-koncentration, mens Coca-Cola havde den laveste.

I Californien blev 4-Mel registreret som kræftfremkaldende stof i 2011 under Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act fra 1986. Ifølge forskerne viser deres resultater, at "en offentlig regulering of 4-Mel i karamelfarve måske er på sin plads".

Vores Cola-vaner er forskellige
For at vurdere i hvor høj grad forbrugerne er udsat for det potentielt kræftfremkaldende stof, analyserede man befolkningens forbrug af sodavand på basis af data fra National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Data i denne undersøgelse dækker generelle sundheds- og kostmønstre mellem 2003 og 2010 for tusindvis af amerikanske børn og voksne i alderen 3-70 år. "Vi analyserede indtagelsen af alle former for sodavand og inddelte derefter sodavandene i fem kategorier, der udelukkede hinanden: 1) cola, 2) cola light, 3) root beer, 4) dr. Pepper og 5) andre (ikke-light)cola".

Forskerne fandt frem til, at der er forskel på, hvilke aldersgrupper der drikker de forskellige typer. Generelt er cola mest populær, og rootbeer og dr. Pepper er de mindst populære. Teenagere og unge drikker generelt mest sodavand sammenlignet med små børn og voksne. Gennemsnitsindtaget for alle sodavand var

  • mellem 550 og 1.070 ml om dagen for 16-20-årige
  • mellem 457 og 864 ml om dagen for 45-64-årige

Kræftrisiko
"Forsøget gik ud på at besvare et kritisk spørgsmål", siger Urvashi Rangan, PhD, direktør for Food Safety and Sustainability Center ved Consumer Reports: "Hvor meget sodavand drikker amerikanske forbrugere i gennemsnit? Den nye analyse understreger vores teori om, at folk indtager betydelige mængder sodavand, hvilket øger deres risiko for at udvikle kræft unødvendigt". Og hun tilføjer: "Efter vores mening bør drikkevareproducenter og myndigheder gøre noget for at beskytte folks sundhed. Californien har allerede taget et vigtigt skridt ved at sætte en grænse".

Keeve Nachman, PhD, er forfatter til forsøgsrapporten, direktør for fødevareproduktion ved Johns Hopkins Center for a Livable Future og adjungeret professor ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Han siger: "Når man drikker sodavand, udsætter man sig for en unødvendig kræftrisiko, som kan undgås - den stammer fra en ingrediens, som tilsættes drikkevarerne udelukkende af æstetiske grunde. Denne unødvendige påvirkning udgør en trussel for folkesundheden og stiller spørgsmålstegn ved den fortsatte brug af karamelfarve i sodavand".

ConsumerReports.org har lavet en video, der informerer om 4-Mel i sodavand.

Daglig indtagelse af sukkersødede drikkevarer er i vid udstrækning sat i forbindelse med diabetes og fedme,

Mindre kendt er det, at disse drikkevarer også kan få pigers første menstruation til at optræde tidligere og øge risikoen for brystkræft.

Referencer:
Smith T et al. Caramel color in soft drinks and exposure to 4-methylimidazole: a quantitative risk assessment. PLOS One, doi: 10.1371journa1.pone.0118138, offentliggjort online 18. februar 2015.
Another reason to cut back on soda. Consumer Reports, 20. februar 2015 på www.consumerreports.org
Popular soda ingredient poses cancer risk to consumers. Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health news release, 20. februar 2015 på Eurekalert!

Health News 2016

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012