Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Nigella sativa: Immunregulerende og terapeutiske egenskaber

En lang række lægeplanter og deres rensede indholdsstoffer har vist sig at have behandlingsmæssigt potentiale. Frø fra Nigella sativa er i årtusinder blevet anvendt som både krydderi og konserveringsmiddel.

Indholdsstoffer i olie ogfrø - særligt stoffet thymoquinon - har vist sig at have medicinsk potentiale i den traditionelle medicin. Denne artikel omhandler forskellige immunregulerende og terapeutiske egenskaber ved den rå olie fra Nigella sativa -frø og deres aktive indholdsstoffer. De offentliggjorte resultater giver tydelige beviser for, at både olien og dens aktive indholdsstoffer, særligt thymoquinon, har en antioxidant virkning ved at fremme kroppens evne til at fjerne frie radikaler.

Nigellaolie og thymoquinon har også vist stærkt betændelseshæmmende indvirkning på adskillige inflammations-baserede modeller, bl.a. eksperimentel encephalomyelitis, colitis, peritonitis, ødem og leddegigt ved at undertrykke de inflammatoriske mediatorer prostaglandin og leukotrien. Olien og visse aktive stoffer har udvist immunregulerende egenskaber ved at øge immunreaktioner fra T- og NK-celler.

Det vigtigste er, at både olien og dens aktive ingredienser udviser antimikrobiel og svulsthæmmende egenskaber over for forskellige mikrober og kræftsygdomme. Ved at sammenholde disse sundhedsfremmende egenskaber med den traditionelle anvendelse kan man fastslå, at nigellafrø er en lovende kilde til aktive ingredienser, som under forskellige kliniske forhold har en potentiel behandlingsmæssig virkning. Men virkningen af de aktive ingredienser bør måles i forhold til sygdommens natur. På grund af de stærke, immunregulerende virkninger er der et stort behov for at undersøge bivirkningerne ved thymoquinon på bl.a. makrofager og dendritter og den regulerende indvirkning på Th1- og Th2-medierede inflammatoriske immunforsvarssygdomme.

Resultaterne af sådanne forsøg vil i betydelig grad forbedre den terapeutiske indvirkning på immunforsvaret ved anvendelse af thymoquinon under kliniske forhold.

Kilde: Salem ML. Immunomodulatory and therapeutic properties of the Nigella sativa L. seed. PMID: 16275613.

Health News 2016

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012