Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Alvorlige bivirkninger bliver aldrig indberettet

Mistanker om alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccinen bliver aldrig indberettet til Sundhedsstyrelsen, viser metroxpress rundspørge blandt 478 vaccinerede piger.

Besvimelser, kronisk hovedpine og hjerteflimmer.

Mange alvorlige symptomer er aldrig blevet indberettet til Sundhedsstyrelsen som mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen.

Det viser metroxpress rundspørge blandt 478 HPV-vaccinerede piger, som mistænker vaccinen for at være skyld i deres lidelser. 30 procent af de adspurgte svarer således, at deres symptomer ikke er indberettet til Sundhedsstyrelsen.

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, slog i sidste uge fast, at der ikke er beviser for, at HPV-vaccinen giver de to invaliderende syndromer POTS og CRPS. Begrundelsen er blandt andet, at forekomsten af sygdommene ikke er højere hos vaccinerede end hvad der kan forventes i en tilsvarende gruppe, som ikke er vaccineret. I den vurdering indgik Sundhedsstyrelsens indberetninger.

- Men når mange mulige bivirkninger aldrig bliver indberettet, forsvinder grundlaget for at frikende vaccinen, mener HPV-Updates talsmand Trine Larsen, som påpeger, at Lægemiddelstyrelsen tidligere har oplyst at indberettede bivirkninger skal ganges med op til 10.

Flere af pigerne i metroxpress' rundspørge forklarer, at deres symptomer ikke er blevet indberettet, fordi lægen har bedt dem om selv at gøre det. Men sådan bør det ikke være, fastslår Mikkel Møller Rasmussen, konsulent i Lægemiddelindustriforeningen:

- Læger skal indberette på blot mistanke, og det er afgørende vigtigt for vores medlemmer, at læger indberetter alle mistanker, så de kan blive enten bekræftet eller afvist.

Hos Lægemiddelstyrelsen,fastholder enhedschef Henrik G. Jensen sin støtte af EMA’s konklusion:

- EMA’s vurdering er ikke kun baseret på baggrund af danske indberetninger – alle indberetninger fra Europa er medtaget. Ved den seneste sikkerhedsvurdering af Gardasil indgik over 20.000 indberetninger, siger han i en skriftlig kommentar, hvor han samtidig peger på, at det ikke kun er datamaterialet fra indberetningerne, der har ligger til grund for afgørelsen.

- Foruden indberetninger indgår også epidemiologiske undersøgelser og sammenligninger med baggrundsforekomsten af syndromerne, lyder det fra Henrik G. Jensen, som indskærper, at læger har pligt til at indberette:

- Lægemiddelstyrelsen opfordre alle til at indberette, hvis de mistænker at de har fået en bivirkning efter at de er vaccineret. Læger har pligt til at indberette, men patienter og pårørende har også mulighed for selv at gøre det. Der er bivirkninger ved alle lægemidler – det er der også ved vacciner. Bivirkningsindberetninger er en vigtig del af vores arbejde med at overvåge sikkerheden ved medicin og vacciner. Jo flere indberetninger vi modtager, des bedre kan vi overvåge sikkerheden.

"Det var mega uoverskueligt"

Astrid Lindholdt opgav at indberette sine kroniske smerter som mulige bivirkninger ved HPV-vaccinen, fordi systemet er for indviklet.

Lægen bad hende om selv at indberette bivirkningerne til Sundhedsstyrelsen, men 28-årige Astrid Lindholdt endte med at give op på grund af et indviklet system.

- Det var mega uoverskueligt, da man kun kan indberette en ting ad gange. Og mine symptomer er gradvist blevet værre over fem år, så jeg aner ikke, hvornår de præcis opstod, fortæller Astrid Lindholdt, der nåede at indberette sine muskelsmerter, før hun gav op.

- Meningen er også, at de andre symptomer skal indberettes, men der er over 50 af dem, og det er svært at gøre, når man hurtigt bliver udmattet af at sidde foran computeren.

Efter Astrid Lindholdt blev HPV-vaccineret i 2010, har hun fået det gradvist værre. Det, der startede som forbigående smerter i knæene under et skiinstruktør-kursus, udviklede sig til kroniske smerter i hele kroppen og en hovedpine, der tvang hende til at sygemelde sig fra studiet.

- Det er hovedsageligt muskelsmerter, ledsmerter og de voldsomme hovedpiner, der giver mig problemer. Jeg bliver meget hurtigt træt af fysisk og psykisk aktivitet, siger Astrid Lindholdt, der læser geologi på Københavns Universitet.

- Jeg læser på halv tid nu og kan præstere at møde op til undervisningen, men heller ikke meget mere.

Det var først i efteråret 2013, at hun blev opmærksom på, at hun måske er blevet syg af HPV-vaccinen.

- Jeg har altid været meget skeptisk, jeg kommer fra en lægefamilie og tror på sundhedssystemet, men trods at jeg flere gang har tænkt at det er for langt ude hvis det er vaccinen, er jeg altid vendt tilbage til det, da det passer præcis på mit sygdomsforløb, siger hun.

Kilde: Metroxpress, 1. december 2015.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012