Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Debatten skævvrides af politisk korrekthed

Kræftens Bekæmpelse er ude i et politisk ærinde, og det er uheldigt for en organisation, man gerne skulle have tillid til

I EN OBSERVATIONSUNDERSØGELSE (1) på 400 postmenopausale kvinder er der fundet 106 pct. øget risiko ved indtagelse af 100 mg vitamin-C fra frugt og grøntsager, men blot 6 pct. øget risiko ved indtagelse af vitamin-C fra kosttilskud, hvilket er så tæt på non-signifikans, som man kan komme.

Dette resultat bekræfter et tidligere studie fra samme gruppe, som også advarer mod frugt og grønt (2). Man har derefter med nærværende studie søgt at skelne imellem indtagelsen af vitamin-C gennem frugt og grønt og gennem kosttilskud og de er desværre kommet til et uventet og meget uheldigt resultat, nemlig at risikoen var størst ved frugt og grønt, og at kosttilskud var uden nævneværdig risiko. 
Men slige detaljer afficerer ikke Kræftens Bekæmpelse, som 23/12 gik ud i pressen med denne undersøgelse i hånden og advarede imod kosttilskud. For en sikkerheds skyld tog man lige naturmedicin med, til trods for at vitamin-C overhovedet ikke er registreret som naturmedicin.
Det uheldige resultat var jo til gavn for kosttilskud, og dermed ikke politisk korrekt, og i stedet for at erkende det, vendte man kendsgerningerne på hovedet og gik ud med budskabet om ikke at tage ekstra kosttilskud af vitamin-C, men derimod gerne spise frugt.
Det er således ikke et spørgsmål om videnskabelig metode, men slet og ret om forvridning af det videnskabelige resultat i publikationsprocessen. Det er jo set før.
Det afslører desværre, at Kræftens Bekæmpelse her er ude i et politisk ærinde, og det er meget uheldigt for en organisation, man gerne skulle have tillid til. Undersøgelsen er ganske enkelt behæftet med alvorlige fejl, og de bør findes. 
DET ER NATURLIGVIS ikke rimeligt at advare befolkningen imod at spise frugt og grønt, men der er slet ikke belæg for at advare mod kosttilskud endsige naturmedicin på dette grundlag.
Det er misbrug af et forskningsresultat, der ikke er faldet ud, som man havde ønsket.

1) Intake of vitamins A, C and E from diet and supplements and breast cancer in postmenopausal women. Cancer Causes and Control 2003;14:695-704. Okt-03.
2) Fruits and vegetable intake differentially affects estrogen receptor negative and positive breast cancer incidence rates.
J.Nutrition 2003;133:2342-2347. Juli-03.

Claus Hancke, Speciallæge i Almen Medicin, Formand for Vitalrådet, 2004.

Læs også:
Giftfri? Spis økologisk!
Drikkevandet er i fare!
Pesticider og sprøjtemidler i frugt og grønt
Helsebutik contra supermarked
Sprøjtemidler gør landmænd syge lang tid efter
Grænseværdien for giftige sprøjtemidler er blevet forhøjet
Pesticider i søer og vandløb
Biopesticider i mennesker 
Frugt og grønt helst økologisk
Økologisk eller giftbelastet?
MayDay -Dansk Institut for FolkesundhedHormoner i miljøet og sygdom
Det giftige blod 1
I stedet for
Økologi-afgrøder er bedst for helbredet
Pesticider er videnskabeligt usikre
Spis ukrudt!
Plantegift kan give Parkinson
Kræft: chancerne mod kræften
Pesticider og Parkinsons?
Flere giftrester i dansk frugt


 

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012