Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Toksicitet i mineraler og vitaminer

For A-vitamin er der et omvendt proportionalt forhold mellem dosis/varighed og forekomsten af symptomer på overdosering. For at undgå de skadelige virkninger ved A-vitamin bør den daglige dosis ikke overstige 1 mio. I.E. Den mængde, man finder i de fleste multivitaminpræparater, er 5.000-10.000 I.E., og denne mængde er generelt sikker.

Beta-caroten er ikke skadeligt – selv ikke i høje doser over længere perioder.

Dosis for E-vitamin er 200-600 I.E. pr. dag. Denne mængde er uskadelig for de fleste – undtagen for personer, der tager warfarin (blodfortyndende middel). E-vitamin kan undertrykke K-vitaminafhængige koaguleringsfaktorer og dermed resultere i blødning.

Skadelige virkninger af D-vitamin hos voksne ses, når doserne overstiger 1.000-3.000 I.E. pr. kg legemsvægt pr. dag i adskillige måneder. Den aktuelle anbefalede dagsdosis af D-vitamin er 800 I.E.

Doser på så lidt som 500 mg B6-vitamin om dagen kan give perifer neuropati. Daglige doser på 2-6 g kan give sensorisk neuropati, men symptomerne forsvinder generelt, når man standser indtagelsen af vitaminet.

Man har observeret primær levertoksicitet og mave-/tarmreaktioner med 1 g og derover af niacin. De fleste negative bivirkninger rapporteres for depot-nikotinsyre.

Skadelige virkninger af selen forekommer ved fødevareindtag på ca. 900 mcg pr. dag. Der har været tilfælde af forkert mærkning i visse tilskud – fejl, som har forårsaget skadevirkninger.

Folsyre kan sløre hæmatologiske tegn på B12-vitamin-mangel, hvilket i ubehandlet form kan føre til uoprettelige nerveskader. Folsyre kan have en negativ interaktion med epilepsipræparater.

Zinktilskud på over 100% af den anbefalede dagsdosis kan reducere mængden af kobber, hæmme immunreaktionen og reducere indholdet af HDL-kolesterol.

Høje doser af jern (2-3 gange den anbefalede dagsdosis) kan påvirke optagelsen af zink og kobber.

Kilde: Wolf AM, Wolf A. Toxicity of Vitamins and Minerals: How Much Is Too Much? Hospital Medicine, januar 1999;34-38.

Health News 2016

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012