Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin gavner tarmens mikroflora

D3-vitamin kan måske øge den bakterielle mangfoldighed i den øvre fordøjelseskanal og reducere mængden af opportunistiske patogener, viser et nyt østrigsk forsøg.

Forskere fra Medical University of Graz rapporterer, at høje daglige doser af D3-vitamin i otte uger førte til en statistisk signifikant reduktion i mængden af bakterier som Pseudomonas spp.og Escherichia/Shigella spp.

"Den markante reduktion i mængden of gammaproteo-bakterier, som omfatter typiske, opportunistiske patogener, og forøgelsen i mangfoldigheden af fylotyper understøtter den gavnlige effekt af højdosis D3-vitamintilskud på menneskets tarmflora", skriver forskerne. "Dette kan delvis forklare effekten af en D-vitaminholdig kost på inflammatoriske tarmsygdomme eller bakterielle infektioner og tilskynde til forsøg med D-vitamintilskud til denne type patienter".

Forsøget i detaljer
Forskerne rekrutterede 16 raske personer til deltagelse i et ublindet pilotforsøg. Deltagerne fik taget prøver af tarmkanalen fire forskellige steder, startende med mavesækken og videre til en afføringsprøve, før og efter at de fik en høj dosis D3-vitamin i otte uger. Dosis i de første fire uger var 980 I.E. og i de næste fire uger 490 I.E. pr. kg kropsvægt pr. uge.

Resultaterne viste, at tarmfloraen i den øvre del af fordøjelseskanalen blev ændret som resultat af D3-tilskuddet. Tilskuddet havde også forbindelse til et signifikant højere antal CD8+ T-immunforsvarsceller i den øvre fordøjelseskanal, hvilket kan have været årsagen til den observerede reduktion i mængden af gammaproteo-bakterier, siger forskerne.

"CD9+ T-celler har det højeste ekspressionsniveau af [D-vitaminreceptorer] sammenlignet med andre immunforsvarsceller, hvilket tyder på, CD8+ T-cellefunktion reguleres også af D-vitamin", skriver de. "Calcitriol [også kendt som 1,2S-dihydroxyvitamin D (1,25(OH)2D), den hormonelt aktive metabolit af D-vitamin] påvirker produktionen of cytokiner i menneskelige CD8+ T-celler og er kendt for at fungere som et stopsignal i inflammatoriske processer. CD9+ T-celler er også i stand til direkte at ødelægge beskadigede eller inficerede værtsceller og dermed sænke antallet af proinflammatoriske celler.

Ved at svække et inflammatorisk miljø med D3-vitamin kan man reducere fordelene for opportunistiske patogener som Escherichia/Shigella eller Pseudomonas, som er udviklingsmæssigt bedre tilpasset til inflammation og kan udkonkurrere kommensale bakterier. Et lav-inflammatorisk miljø tillader nyttige bakterier som Bacteroidetes at udkonkurrere opportunistiske patogener, og det resulterer i øget fylotype-mangfoldighed som påvist i dette forsøg".

Natur-Drogeriet A/S forhandler D3 -vitamin i tre forskellige styrker: 10 mcg (400 I.E.), 35 mcg (1.400 I.E.) og 85 mcg (3.400 I.E.). Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Læs også:
Brottrunk
Tarmkræft - helbredelse er mulig med Brottrunk
Kræft kan forebygges, kræft kan helbredes
Et mirakel? Helbredelse er mulig
Kanne Brottrunk® - Forskning og publikationer
Brottrunk – genvej til en sund tarm
Brottrunk og fermentkorn - ”rustbeskyttelse” til alderdommen!
Brottrunk: Forskningsresultater, der gør indtryk
Hvad er Crohns sygdom?
Psoriasis - større livskvalitet med Brottrunk
Maxiflor - gode bakterier med mange helsefunktioner
Maxiflor - gode bakterier med mange helsefunktioner
Probiotik kan fremme de mentale funktioner hos diabetikere
Probiotiske midler kan lindre eksem på langt sigt
Vejen til en sund tarmflora
Probiotika - og de sygdomme, de modvirker
Probiotika medvirker til at forebygge diarré fra antibiotika

Kilde: Bashir M et al. Effects of high doses of vitamin D3 on mucosa-associated gut microbiome vary between regions of the human gastrointestinal tract. European Journal of Nutrition, juni 2016, bd. 55, udg. 4, s. 1479-1489.

Health News 2016


 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012