Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Akrylamid i kaffe udløser kræftalarm

Svenske undersøgelser påviser, at det kræftfremkaldende stof akrylamid, der findes i chips og pommes frites, også er i kaffe i sundhedsskadelige mængder.

Det er farligere at drikke kaffe i større mængder end at spise chips og pommes frites, viser en undersøgelse foretaget af det svenske Livsmedelsverkets Forskningsenhet, skriver Upsala Nya Tidning.

For en person, der drikker seks til syv kopper kaffe om dagen betyder det, at det gennemsnitlige indtag af det kræftfremkaldende stof akrylamid fordobles.

Endnu er kun et mindre antal prøver foretaget. Og betydningen af hvordan ristningen af kaffebønnerne påvirker udviklingen af akrylamid er endnu ikke klarlagt. Tidligere studier har påvist, at fødevarer, der er rige på kulhydrater og som opvarmes kraftigt, opnår et stort relativt indhold af akrylamid.

Stockholms universitet har for kort tid siden påvist, at kaffe indeholder akrylamid. Og forskere i Schweiz har opnået lignende resultater.

"Analysedataene viser, at kaffe generelt indeholder omkring 20 mikrogram akrylamid pr. liter færdig drik. Det betyder, at kaffe står for en betydelig del af vores samlede akrylamid-indtag," siger Karl-Erik Hellenås, kemiker ved Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har beregnet, at et gennemsnitsindtag af akrylamid i fødevarer er 24 mikrogram pr. dag pr. voksen. Og i dette tal har kaffe hidtil ikke været medregnet. Men indtager man en liter kaffe om dagen indeholdende 20 mikrogram fordobles dermed det daglige indtag af akrylamid.

En storforbruger af chips, der spiser 100 gram om dagen, får 136 mikrogram akrylamid i kroppen. Og en tilsvarende mængde pommes frites rummer 116 mikrogram.

Livsmedelsverket har regnet ud, at et gennemsnitsindtag af chips giver 3,9 mikrogram akrylamid pr. dag, og at pommes frites står for 6,4 mikrogram per dag i snit. Dermed står et stort indtag af kaffe for en væsentlig del af akrylamid-påvirkningen.

Health News 2016

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012