Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Er krillolie mere målrettet mod inflammation end fiskeolie?

Som bekendt er der bivirkninger ved de såkaldte NSAID. Har man kroniske inflammationssmerter kan det alligevel være fristende at medicinere sig fast med f.eks. ibuprofen.

Fiskeolie er et kendt alternativ – og den inflammationsdæmpende virkning tilskrives omega-3-fedtsyrerne. Men fiskeolie indeholder også astaxanthin.

Krillolie indeholder omega-3-fedtsyrer, men sammenlignet med fiskeolie lidt mindre. Omega-3-fedtsyrerne er bundet til fosfolipider i krillolie, hvilket nogle fortæller gør det nemmere at optage fedtsyrerne (i fiskeolie er omega-3-fedtsyrerne bundet som triglycerider).

Fiskeolie indeholder som skrevet også astaxanthin, men krillolie indeholder mere.

Så hvis det er astaxanthin, der har hovedansvaret for virkningen, så er krillolie mere målrettet mod inflammation end fiskeolie.

Altså hvis.

Inflammation (betændelse) er en reaktion, som opstår ved skader på kroppen. Inflammationen er en såkaldt uspecifik immunrespons, dvs. reaktionen er den samme, uanset hvad det er vi reagerer på (skadelige bakterier, fysiske skader, stråling, overbelastning mm.).

Inflammation er både godt og skidt. Godt fordi vi har brug for inflammation som en del af vores naturlige immunforsvar og for at holde helingsprocesser i gang. Skidt fordi for meget eller kronisk inflammation er skadelig for helbredet.

Mængden af C-Reaktivt protein (CRP) er en god markør for kroppens inflammationsstatus. CRP er stærkt forhøjet i blodet i forbindelse med bakterie- eller virusinfektioner. En lavere, men dog stadig forhøjet, CRP-mængde i blodet er kendetegnet for kronisk inflammation i forbindelse med hjertekarsygdomme, gigt, forhøjet blodtryk, cancer mm. CRP er også forhøjet hos patienter med Systemic Lupus Erythematosus (SLE), fedme, diabetes, søvnforstyrrelser, kronisk træthed, alkoholisme, inaktivitet og depression.

I en randomiseret, dobbeltblind, placebo-kontrolleret undersøgelse fra 2007 - blev virkningen af krillolie undersøgt på gigtpatienter med ledsmerter og -stivhed. Alle patienter havde forhøjet indhold af CRP i blodet. Patienterne fik enten 300 mg krill-olie eller placebo pr. dag. Gruppen der fik killolie havde et signifikant fald i CRP sammenlignet med placebogruppen.

Krillolie
Krillolie er en olie der findes naturligt i krill. Udvindes og sælges som kosttilskud. Fås nu fra Natur-Drogeriet A/S i danske helsekostbutikker.

Omega-3 fedtsyrerne er i krillolie bundet til fosfolipider. Almindelig fiskeolie indeholder omega-3 fedtsyrer bundet til glycerol. Krillolie har et naturligt højt indhold af antioxidanter, der beskytter olien mod iltning og harskning. Krillolie har en antoxidativ effekt, der mange gange større end almindelig fiskeolie, hvilket især skyldes indholdet af astaxanthin.

Reference: Deutsch, L. Evaluation of the effect of Neptune Krill Oil on chronic inflammation and arthritic symptoms. J Am Coll Nutr. 2007. 26,1; side 39-48.

Health News 2016

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012