Sund kost og livsstil

Højt indtag af fisk kan mindske risikoen for tarmkræft

Det såkaldte EPIC-forsøg har vist, at personer, der spiser 80 g fisk om dagen, reducerer risikoen for tarmkræft med en tredjedel sammenlignet med dem, der spiser mindre end dette på en uge.  Andre forsøg har vist lignende resultater, men beviserne er stadig ikke konsistente.

Fisk og fiskeolie kan mindske risikoen for tarmkræft

Det ligger ikke klart, hvordan indtagelse af fisk reducerer risikoen for kræft. Fiskeolier er særligt rige på flerumættede omega-3 fedtsyrer, men der er ikke stærke beviser for, at disse kan reducere risikoen for kræft.

Der findes masser af fiskeolieprodukter på markedet. Tjek fx Ecolomega-produkterne, som er bæredygtige, miljøvenlige – og danske. Ecolomega-fiskeolien er udtrukket fra fuldt ud sporbare regnbueørreder fra danske ferskvandsopdræt. Det betyder bl.a., at CO2-forbruget er lavt. Fiskeolien er produceret ved lav temperatur, hvorved fiskeolien adskilles fra biprodukterne fra fisken. Denne fiskeolie fås både i flydende form og i kapsler.

Du kan også kaste et blik på Antarktisk Krillolie i kapsler. Her udvindes olien fra krebsdyr, der er nederst i fødekæden. Krill er små rejelignende skaldyr, som kan blive op til 6 cm lange og lever i enorme “sværme” i havet. Krill bio-høstes i de rene områder i Antarktis og laves til olie direkte efter høstning.

Antarktisk Krill kan - ligesom fisk - medvirke til at reducere risikoen for tarmkræftLæs også
Sådan kan du nedsætte kræftrisikoen med målrettet kost og kosttilskud
Tættere på fiskeoliens hemmelighed
Krillolie kan mindske risikoen for brystkræft
Folsyre sænker risikoen for tarmkræft med 19 %
Hørfrøolie er det geniale alternativ til fiskeolie

Kilder
Hall MN et al. A 22-year Prospective Study of Fish, n-3 Fatty Acid Intake, and Colorectal Cancer Risk in Men. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 2008. 17(5): p. 1136-43.
Wu S et al. Fish consumption and colorectal cancer risk in humans: a systematic review and meta-analysis. Am J Med. 2012; 125(6):551-9.
Maclean CH et al. Effects of omega-3 fatty acids on cancer risk: a systematic review. JAMA, 2006. 295(4): p. 403-15.