Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

EU tillader farlige stoffer i din vin

Tidligere vinimportør Mads Jordansen, som i dag er indehaver af kommunikationsfirmaet Winelab, kalder situationen helt uholdbar: ”Nogle af stofferne er rimeligtharmløsefor sundheden, andre er slet ikke. Og bekymrende er, at vi ikke kender effekten af at blande stofferne. ”

Danmark importerede sidste år 200 millioner liter vin ifølge Vin og Spiritus Organisationen, og fødevareminister Dan Jørgensen (S) siger, at EU bør give forbrugerne ret til at kende de mange stoffer.

Forbrugerrådets fødevarepolitiske ordfører, Camilla Udsen, er enig:Vinindustriens lobbyister er uhyre stærke i EU, så det er lykkedes dem ikke at skulle oplyse stoffer, som andre skal”.

En stribe udenlandske undersøgelser har de seneste år fundet udbredte mængder af pesticidrester i vine. Og i Fødevarestyrelsen har man i 2010, 2011 og 2012 analyseret i alt 127 flasker rødvin for rester. Ifølge civilingeniør Gudren Hillbergfra Fødevarestyrelsen var der giftrester i næsten halvdelen:

Vi fandt rester i 67. Ingen af dem overskred dog grænseværdierne”.

EU tillader vinproducenter at bruge for eksempel fiskegæller, en række kemiske stoffer, kul, gelatine og andre stoffer, som kan søde, forsure, farve, dufte, klare og stabilisere dråberne. Alt sammen uden at forbrugerne har ret til at kende kemikalier og ingredienser.

En række europæiske naturfredningsforeninger har undersøgt kemikalierester i 40 forskellige vine. Fem ud af seks øko-vine var uden rester, mens de 34 konventionelle vine alle havde rester af pesticider og kemiske bekæmpelsesmidler.

Ifølge den svenske naturfredningsforening, som deltog i testen, indeholdt 16 af flaskerne midler, som ifølge EU's klassificeringer er kræftfremkaldende, mutagene, reproduktionshæmmende eller hormonforstyrrende.

I 25 af flaskerne fandtes pyrimethanil, et stof, der er mistænkt for at forårsage kræft.

En række internationale undersøgelser har de seneste år påvist endnu større mængder kemikalierester i vin. Blandt andet viste en fransk undersøgelse i 2013, at 270 ud af 300 flasker indeholdt rester. I nogle vine måltes rester af helt op til ni forskellige pesticider.

En anden fransk undersøgelse fra august i år fandt sundhedsskadelige plastblødgørere, ftalater i 83 procent af vinene.

Kilde: MX.DK, 12. november 2014.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012