Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Mikkel Hindhede (1862-1945) - dansk helsepionér

Dansk læge og ernæringsforsker, der byggede på praksis og ikke teori

art-hindhedeMikkel Hindhede var en dansk pionér på ernæringsforskningens område og en af vores dygtigste og mest fordomsfrie læger, når det gælder basisforståelse af ernæringsproblemer.

Hindhede arbejdede flere år som almindelig praktiserende læge i Skanderborg, men blev efterhånden mere og mere optaget af kostmæssige spørgsmål. Sin baggrund havde han i det vestjyske, hvor han som barn var vænnet til en spartansk kost bestående af grovbrød, grød og kartofler som hovedernæring.

Også på den tid interesserede læger sig uhyre lidt for ernæringproblemer, i hvert fald når det drejede sig om mennesker. De vises sten syntes at være fundet af nogle tyske ernæringseksperter, der anbefalede en meget proteinrig kost ikke bare til mennesker, men også til landmændenes husdyr.

Disse kostanbefalinger med høje proteinnormer havde én stor ulempe - den var dyr, både i familiehusholdningerne og for landmændene. Desuden fandt Hindhede snart ud af, at den ikke bekom ham selv nær så godt som den traditionelle, vestjyske fattigmandskost.

- "Jeg tog så fat på at studere de tyske originalarbejder, det vil sige de forsøg, der dannede grundlag for proteinnormerne. Det var med uhyre overraskelse, at jeg så, hvor intetsigende det hele var. Tyskeren Voigt havde vel fundet, at laboratoriekarlen kunne leve ved 250 g kød osv. med indhold af 122 gram protein, hvorpå han var i proteinligevægt; men han havde slet ikke forsøgt at gå ned, at halvere kødet og i stedet for give kartofler osv. Disse forsøg var altså nul og nix".

Hermed var bolden givet op. At der måtte være noget galt med de høje proteinnormer, fik Hindhede yderligere bekræftet af studiet af fremmede kulturer: fra hele verden kunne der indsamles samstemmende beretninger om mennesker, der levede på en overvejende vegetarisk dvs. proteinfattig kost, og som var kendte for deres fortrinlige sundhedstilstand, fysiske styrke og høje levetid.

Hindhede fik med tiden sit eget laboratorium i København, specielt oprettet til ham under Landbrugsministeriet, og her gennemførte han en lang række forsøg for at finde frem til menneskets minimumsbehov for protein. Betegnende for forsøgene var, at de foretoges med mennesker, der over en længere periode (1-1½ år) levede på en ren kartoffel/margarinediæt osv.

Arbejdet førte til mange epokegørende opdagelser på det ernæringfysiologiske område; ikke alene fik Hindhede skudt grundigt hul i de gamle proteinnormer, han fandt f.eks. også ud af 
klidens store betydning for den menneskelige ernæring. Han konkluderer herom: "Hovedresultatet af alle disse undersøgelser er, at klid og kim er vore allermest værdifulde næringsmidler, at de fordøjes lige så godt af mennesker som af husdyr, og at den moderne malemetode, der skiller kernemel fra klid og kim, derfor er ganske forkastelig".

Denne erkendelse er i dag blevet almen, ikke mindst gennem helsebranchens oplysningsarbejde, men andre af Hindhedes opdagelser synes snarere at være gået i glemmebogen.

Hans hovedværk er "Fuldkommen Sundhed og Vejen dertil" (Kbh. 1936), hvor han kommer ind på fordøjelsesproblemer i tilknytning til en proteinrig kost. Eftersom vores normalkost stadig er meget kød- og proteinrig, har disse iagttagelser også i dag stor aktualitet. Selv fandt Hindhede frem til, at den ideelle kost er sammensat af groft brød, kartofler, smør (plantemargarine), frugt og grønsager med lidt mælk i tilgift. På denne billige og nøjsomme næring vil de fleste mennesker holde sig optimalt sunde.

Det kan måske undre nogle, at Hindhede "kun" kom frem til denne enkle sandhed, men man bør huske på, at det udgør summen af et livslangt arbejde af en forsker, der hele tiden havde det som sit klare og konkrete mål at bestemme den ideelle ernæring for mennesket:

"Praktiske resultater er det eneste, der interesserer mig, af teorier bliver man så inderligt træt. Derfor er alt i denne bog bygget på praksis. Teorier må andre om".


"Jeg er overbevist om, at vi kunne have undgået en meget stor del af vore velfærdssygdomme, såfremt vi havde fulgt Hindhedes ernæringsteorier". 

Dr. med. Peder Helms ved 25-års jubilæet i Selskabet for Ernæringsforskning i 1992.

Health News 1998

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012