Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Placebo-effekten virker!

I den lægelige verden er "placeboeffekten" et udtryk for en indbildt virkning. Rent faktisk indeholder placebo psykiske ressourcer, som ville være til stor gavn for patienten.

Dette synspunkt fremføres i en kronik i Berlingske Tidendes af læge og forfatter Jannie Helle.
Når undersøgelsesresultaterne gøres op, er der altid en kraftig virkning af snydetabletterne. Placeboeffekten kan sagtens være 40 pct. eller mere.

"Der er noget suspekt ved placeboeffekten," skriver Jannie Helle, " - det er "snyde"piller, der fremkalder den, det er "bare" noget psykisk, og sådan noget psykisk kan man ikke regne med. Ergo skrottes fænomenet og regnes for at være uvidenskabeligt, nærmest småhysterisk, sådan lidt foragteligt.

Placebovirkningen bliver ikke regnet for noget, fordi den er for-vanskelig-forklarlig. Nu skulle man tro, at videnskabeligt uddannede forskere netop finder det udfordrende at finde forklaringerne bag dette fænomen: At overbevisning i sig selv kan påvirke alle tænkelige psykiske symptomer. En medicinsk virkning kan fremkaldes hos en stor procentdel af patienter, der får en uvirksom behandling - når de bare tror, at pillerne dur.

Men forskerne holder sig væk med et skuldertræk og en mumlen om "hokus-pokus", "virkningen er der slet ikke", "det er bare noget, de tror". Og samtidig møder lægerne såkaldte mirakelhistorier fra alternative behandlere med himmelvendte øjne og dyb sukken, for skulle der virkelig være noget om bare en enkelt af disse fantastberetninger, "så er det bare placeboeffekt".
 

Se også "Calcium - meget mere end "placebo"" under Genvej til livet og "Problemer med kliniske undersøgelser" under Genvej til sygdom!

Health News 1998

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012