Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vitaminer på vej ind i varmen

- hos de offentlige sundhedsmyndigheder, altså!

Det har nemlig i årtier været kendt i helsebranchen, at vitamin- og mineraltilskud kan indgå i forebyggelse og behandling af en lang række lidelser.

Stribevis af undersøgelser, ikke mindst fra USA, har dokumenteret disse mikronæringsstoffers medicinske værdi, og det er nu også langsomt ved at gå op for vores myndighedspersoner.

Læge Lars Ovesen, der er leder af Afdeling for Ernæring i Veterinær- og Fødevaredirektoratet vover således denne udtalelse: "Der arbejdes rundt omkring på, at man måske skal have et andet syn på anbefalede doser af vitaminer".

Der er dog ingen grund til at tro, at denne ændring er lige på trapperne. Selv om nye amerikanske undersøgelser f.eks. viser, at selén i doser på 200 mikrogram om dagen reducerer dødeligheden af bl.a. prostatakræft med 63 pct., så er det dog ifølge Ovesen nødvendigt med en dansk undersøgelse, for at den anbefalede dosis i Danmark kan hæves fra de nuværende 50 mikrogram for mænd og 40 mikrogram for kvinder.

Hvorfor selén skulle virke helt anderledes på danskere end amerikanere, kommer Lars Ovesen dog ikke ind på.

I øvrigt kan man minde om, at myndighedspersoner for 10 år siden udråbte selén som nærmest et farligt stof. Levnedsmiddelstyrelsen fik sat den anbefalede daglige dosis ned fra 200 til de nuværende 50 mg, selv om det stred mod tendensen i praktisk taget alle andre lande, og der lød kraftige advarsler fra førende eksperter. Men kontorchef Finn Clemmensen fra Levnedsmiddelstyrelsen mente, at det for de fleste mennesker var at smide pengene ud af vinduet at betale dyrt for selén, "for vi får rigeligt ved en varieret kost" (Berlingske Tidende 24. feb. 1988).

Men i dag er opfattelsen tilsyneladende den stik modsatte!

Tidligere har en stor undersøgelse, offentliggjort i det anerkendte britiske tidsskrift 
The Lancet (23. marts 1996) vist, at naturligt E-vitamin kan reducere risikoen for hjerteanfald med 75 pct. Det er heller ikke godt nok for Ovesen, selv om han erkender, at vi har store problemer med hjerte-karsygdomme i Danmark.

Ovesens udtalelser er først og fremmest en demonstration af det forkrampede forhold, danske sundhedsbureaukrater har til kosttilskud og naturmedicin, men naturligvis er det opmuntrende, at man fra officiel side er ved at forlade den fasttømrede holdning om, at såkaldt sund og alsidig kost skulle give os rigelige mængder af vitaminer og mineraler. 

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012