Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vitamin C og neurologisk forstyrrelse

Vitamin C er vigtig for kollagensyntesen, fremme af jernoptagelsen, regulering af kolesterolsyntese og kolesteroleliminering og for et stort antal andre fysiologiske funktioner. 

Af alle organer har hjernen den højeste rate af oxidativ aktivitet. Vitamin C kan påvirke hjernefunktionen på måder, der ligger uden for dets rolle som antioxidant. Vitamin C kan interagere med nervevæv, hvilket lader formode en direkte indflydelse på neuralfunktionen, herunder ændringer i den elektriske impulsstrøm, transmitter frisættelse og receptor binding.

De fleste pattedyr er afhængige af enzymer i leveren for at syntetisere ascorbat af glukose, mens andre som primater og marsvin skal have det tilført gennem kosten som vandopløseligt vitamin C. Stigninger i hjerne ascorbat kan konstateres i løbet af nogle minutter efter systematisk injektion af 1.000-2.000 mg/kg i rotter og mus.

Det høje vitamin C-niveau, der opretholdes i hjernevæv og et stort antal stimuli, som udløser dets frisættelse til ekstracellulær væske fra neurale og evt. gliale kilder, understreger vigtigheden af dette vitamin for en normal hjernefunktion. Vitamin C yder en vis beskyttelse over for oxidativt stress forbundet med den normale operation af dopaminergiske og glutamatergiske neuroner.

Vitamin C har vist sig at influere på den dopamin-formidlede adfærdsmæssige virkninger og at potensere den synaptiske virkning af  både dopamin og glutamat på neostriatale neuroner. Vitamin C viser sig at fungere som en ekstracellulær modulator af synaptisk transmission.

Kilde: Ascorbate: An Antioxidant Neuroprotectant and Extracellular Neuromodulator, Rebec, George V., Metals and Oxidative Damage in Neurological Disorders, 1997.
 

Health News 1999

Kilde: Sundhedskost Århus NEWS UPDATE - 1998

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012