Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Antioxidant - terapi

Denne artikel gennemgår betydningen af antioxidant terapi ved arteriosklerose, hjertekarsygdom og cancer.

Arteriosklerotiske blodplader indeholder forhøjede niveauer af iltet LDL kolesterol. Iltet kolesterol kan fremme arteriosklerose på grund af dets umættelige optræk gennem monocytter og makrofager, der fører til skum celle dannelse, dets induktion af monocyt kemotaxis, dets fremme af cytokin sekretion gennem endotelceller og undertrykkelse af nitrogenoxid frisættelse og dets fremme af en hyperkoagulerbar tilstand ved forhindring af aktivering af protein C og ved at opregulering af den prokoagulerende vævsfaktor.

Det stærkeste epidemiologiske bevis for forebyggelsen af hjertesygdomme fokuserer på vitamin E. Solsikkekerner, søde kartofler og majsolie er rige vitamin E-kilder. Vitamin C er en vandopløselig antioxidant, som kan regenerere vitamin E. Stærke tegn lader formode, at hyppigheden af både arteriosklerose og cancer er omvendt proportional med betacarotenindtagelse.

Selen er en del af glutation peroxidase. Individer, som bor i områder med lave niveauer af naturlig selenindhold, er mere tilbøjelige til forskellige former for cancer. Oxidanter kan fremme cancerprocessen ved at øge dannelsen af frie radikaler, hvilket resulterer i DNA skade og mutationer. Den vigtigste indikation, hvor oxidering spiller en rolle i sygdomsmekanismen ligger i den massive dokumentation for, at forbrug af levnedsmidler, som er rige på antioxidanter, nedsætter hyppigheden af cancer.

Mere end 200 artikler forbinder øget indtagelse af frugt og grønsager med en reduktion af mange typer cancer. Individer i undersøgelsen fra Linxian, Kina, som fik 30 mg/dag af vitamin E, 50 mcg af selen og 15 mg/dag af betacaroten viste en 9% reduktion i den totale dødelighed og en 13% reduktion af dødsfald som følge af cancer. I Kina undersøgelsen blev den laveste dødelighed observeret i den gruppe, som fik en kombination af næringsmidler, herunder selen. I en ny undersøgelse var der en 50% reduktion af den totale cancer dødelighed, især lungecancer tyk/endetarmscancer og prostatacancer, med selen tilskud.

Betacaroten tilskud kan have haft en lungecancerfremmende virkning i to undersøgelser. Det bemærkes, at individer, som spiser levnedsmidler, der er rige på betacaroten, også konsumerer hundreder af andre antioxidanter, som kan være mere effektive end betacaroten alene, omfattende sådanne substanser som lycopen, der findes i tomater, og som har været omvendt forbundet med prostatacancer. Antioxidanter viser sig at have en større beskyttende virkning imod arteriosklerose end mod cancer. "Nurses Health Study" viste en 34% reduktion i koronarsygdomme hos kvinder, hvis vitamin E indtagelse lå i den øverste femtedel.

I "Health Professionals Follow-up" undersøgelsen var der en 37% sænkning i hyppigheden af koronarsygdomme blandt dem, der tog de største doser vitamin E, hvilket var et minimum på 100 i.e./dag i mindst 2 år. Der van en 22% reduktion i dødeligheden hos dem, der tog de største doser vitamin E. I den nylige CHAOS undersøgelse var hyppigheden af ikke-dødelig myokardisk infarkt 47% lavere blandt dem, der tog vitamin E i doser på 400 eller 800 i.e./dag. Forfatteren anbefaler at øge forbruget signifikant af frugt og grønt til mere end 5 portioner daglig.

Det bemærkes, at mindre end 25% af amerikanerne opfylder dette  mål på 5 eller flere portioner pr. dag. Forfatteren anbefaler ikke betacaroten supplementer. Firehundrede i.e./dag af vitamin E er rimeligt for patienter med arteriosklerose. Et B-vitamin kompleks, der indeholder 400 mcg folsyre, eftersom mange amerikanere har folmangel, og mindst 50 mcg selen er en rationel anbefaling.


Kilde: Antioxidant Therapy: Should Everyone - or Anyone - Be Receiving It? DeLoughery, Thomas, M.D., The Consultant, October, 1997.
 

Health News 1998

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012