Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Urter kan hjælpe

"Deres test viser cervikal dysplasi". Mange kvinder bliver foruroligede, når de hører lægen sige disse ord. Cervikal dysplasi, det vil sige anormal cellevækst på cervix (livmoderhalsen), kan være tegn på en begyndende cancer. Hvis den ikke behandles, kan den brede sig til øvre del af vagina, livmoderen og andre dele af legemet.
Men denne udvikling er langt fra uundgåelig. Hos mange kvinder forsvinder disse celleanormaliteter af sig selv. Og for andre betyder en tidlig varsling, som opnås gennem regelmæssige undersøgelser og det eksisterende opbud af behandlingsmuligheder med urter og medikamenter, at der er gode chancer for at eliminere cervikal dysplasi, før den bliver til cancer.

Hvem har det? 
Hos omkring 5 procent af alle undersøgte kvinder i USA konstateres der cervikal dysplasi, idet den hyppigste forekomst findes hos kvinder i alderen mellem 25 og 35 år. Lægerne er opmærksomme på, at nogle kvinder har større risiko end andre, især kvinder, der ryger, lider af vitaminmangel eller har været ramt af virus, som forårsager herpes, genitale vorter eller HIV.
Jo mere fremskreden dysplasien er, desto større risiko er der for, at den udvikler sig til cancer, men selv en mild cervikal dysplasi bør overvåges nøje. Hvis der konstateres anormale celler, kan man foretage en såkaldt kolposkopi-undersøgelse, der tillader lægen at undersøge det cervikale væv mere detaljeret og foretage biopsi af et hvilket som helst anormalt område. Hvis cellerne viser sig at være ondartede, kan lægen ved et kirurgisk indgreb fjerne eller på anden måde ødelægge de skadelige celler.

Helbredelse med urter. De kan afhjælpe mild til moderat cervikal dysplasi ved at følge et naturligt helseprogram, som omfatter øvelser og en næringsrig, toksinfri kost. Denne kur hjælper med til at understøtte kroppens immunsystem og evne til udrensning, to vigtige funktioner i behandlingen af cervikal dysplasi. De fem grupper af urter beskrevne nedenfor er særligt stærke allierede.

Hormon regulatorer.
 Hvorvidt manglende hormonal balance fremmer dysplasi er ikke blevet videnskabeligt dokumenteret, men forskerne mener, at det komplicerede samspil mellem hormonerne kan spille en vigtig rolle. For at forebygge både dysplasi og cancer anbefales urter, der øger progesteron, regulerer østrogen og reducerer prolactin-niveauerne. For meget østrogen, enten syntetisk eller produceret af kroppen, kan også øge risikoen for cervikal dysplasi eller cancer.
Abrahamsstrå bær (Vitex agnus castus): Betragtes almindeligvis som den vigtigste urt ved cervikal dysplasi, idet abrahamstrå hjælper med til at skabe balance i progesteron-værdierne. Forskerne mener, at abrahamstrå virker ved at sende kemiske signaler til forskellige kirtler og således fortælle dem, hvor meget de skal producere af hvert enkelt hormon.
Sort slangerod (Cimicifuga racemosa): Virker hormonbalancerende og er mildt beroligende, betændelsesbekæmpende og har østrogene egenskaber (må i Danmark ikke anvendes til indtagelse som levnedsmiddel, men kun som naturlægemiddel, men findes ikke som enkeltmiddel i dag 1998).

Leverunderstøttelse. Mange typer af cancer er en reaktion på en konstant irritationsfaktor - som f.eks. tobaksrygning - der stimulerer anormal cellevækst. Vestlige og kinesiske urteeksperter har den teori, at leverens manglende evne til at nedbryde og eliminere toksiske affaldsprodukter kan øge risikoen for at udvikle cervikal dysplasi og cancer. Lever-understøttende urter modvirker også, at for høje østrogen-niveauer kan fremkalde skader. Nogle urter og fødemidler kan understøtte leveren og hjælper den med til at afgifte legemet. Findes i Danmark som the og kapsler.

Artiskokblade:  (Cynara scolymus
): Populær plante fra middelhavsområdet med galdestimulerende egenskaber.
Boldoblade (Peumus boldus): Denne sydamerikanske plante stimulerer galdestrømmen.
Burrerod (Arctium lappa): En af de vigtigste afgiftende urter, fjerner toksiske stoffer og virker vanddrivende.
Løvetandsrod (Taraxacum officinale): Som et velkendt og sikkert vanddrivende middel hjælper løvetand med til at opretholde kalium værdierne, idet den eliminerer for stor udskillelse fra kroppen.
Ingefær (Zingiber officinale): Denne varmende urt styrker fordøjelsen og holder maven i orden.
Marietidselfrø (Silybum marianum): Tests viser, at marietidsel indeholder silymarin, der beskytter leveren mod frie radikaler og desuden helbreder den.
Gurkemeje (Curcuma longa): Et almindeligt krydderi i Indien og i visse middelhavsretter, velsmagende og samtidig en antioxidant og en betændelsesbekæmpende faktor.
Kruset skræpperod (Rumex crispus): Endnu en populær udrensende urt, der også hjælper med til at fremme jernoptagelsen.

Blodafgiftere, immunstimulanter. Urtespecialister tror, at en større eliminering af affaldsprodukter fra blodet via de indre organer og nyrene kan hjælpe med til at helbrede mange sygdomme. Immunstimulanter som echinacea bør kun bruges i kortere tid.
Echinaceablade eller -rod (Echinacea spp.
): Planten, der er hjemmehørende i Nordamerika, er en overlegen immunstyrker.
Rødkløverblomst (Trifolium pratense): En almindelige foderplante og et traditionelt blodtonikum.
Sarsaparillarod (Smilax spp.): Denne urt er kendt som et udrensende og afgiftende middel. God virkning ved eksem og psoriasis.

Immunstyrkemidler. Andre urter kan understøtte immunsystemet i dets bestræbelser på at opfange anormale celler og eliminere dem fra kroppen. Styrkende urter understøtter immunsystemet og bekæmper infektioner.
Astragalus (Astragalus membranaceus
): Denne urt giver immunsystemet ekstra vitalitet.
Shiitakesvamp (Lentinula edodes): Næringsrig svamp styrker immunforsvaret.
Ligusterbær (Ligustrum spp.): Taget sammen med liguster er de et godt middel til beskyttelse af lever og nyrer.
Reishisvamp (Ganoderma lucidum): Et klassisk immunstyrkemiddel, kendt som "langlivssvampen" i Kina.

Phytoøstrogener. Nogle urter har en mild østrogenvirkning på organismen og er kendte som planteøstrogener eller phytoøstrogener. De forhindrer menneskeligt østrogen i overstimulere følsomt væv og reducerer risikoen for udvikling af cancer.
Kudzurod (Pueraria lobata
): Kudzu indeholder østrogenbestanddelen daidzein.
Rødkløver (Trifolium pratense): Flavonoiderne i blomsterne og bladene er østrogenholdige.

Næringsstoffernes betydning. Megen forskning har fokuseret på cervikal dysplasi og næringsstoffer. Kvinder med cervikal dysplasi har ofte vitamin C-, folsyre- og selen-niveauer, som ligger under gennemsnittet, og mange læger anbefaler kosttilskud med disse næringsstoffer. Ny forskning peger op, at utilstrækkelig tilførsel af vitamin A, C, B2  og E også er forbundet med denne lidelse.
Høje blodværdier for vitamin A, som dannes af leveren af carotenoider, har været bragt i forbindelse med tilbagegang i cervikal dysplasi. Især locopen, et carotenoid, der findes i friske og tilberedte tomater, synes at have en beskyttende virkning imod dysplasi.
En anden måde at hjælpe kroppen på er at normalisere mikrofloraen i fordøjelseskanalen ved at spise eller drikke fermenterede fødemidler som yoghurt, fermentkorn, brøddrik og surkål. Acidophilustilskud fremmer også en sund balance i mikrofloraen.

Det bedste forsvar. Mange mener, at alt, hvad der svækker den almindelige immunitet, sandsynligvis bidrager til cervikal dysplasi og cancer. Når De prøver at styrke Deres immunsystem, skal De undgå friturestegt mad, coffein og raffineret sukker i enhver form, fordi det kan fremme betændelsesprocesser og reducere immunfunktionen. Betændelse er snævert forbundet med frie radikaler, som også kan være involveret i dannelsen af anormale celler, der kan udvikle sig til svulster.
Kardiovaskulær træning er også med til at styrke immunsystemet. Daglig træning som spadsereture stimulerer den dybe indånding og øger i høj grad cirkulationen af livgivende ilt og blod.
(Herbs for Health, a-o, 1998). 
 
Læs også:
 
Health News 1998

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012