Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Melatonin kan stimuleres af lægeplante

art-perikonplanteMelatonin kan stimuleres af lægeplante
Melatonin er et hormon, der produceres af koglekirtlen i hjernen. Stoffet fremstilles syntetisk og har vakt sensation i USA. Melatonin styrer bl.a. søvnrytmen og betegnes som det første sovemiddel uden bivirkning: det skaber ikke afhængighed og ubehag dagen efter. Tyske undersøgelser på universitetet i Giessen bekræfter, at melatonin forlænger perioden med dyb søvn med ca. 1 time. Men der advares også mod brug af melatonin-præparater: ved overdosering er der risiko for koma, hjertedød og psykiske forstyrrelser.
Koglekirtlens produktion af melatonin kan imidlertid stimuleres af lægeplanten prikbladet perikon og anbefales af de tyske forskere, fordi overdoseringen dermed elimineres. Tyske undersøgelser af 3.000 patienter med søvnproblemer viste: efter 4 uger kunne hver anden patient sove normalt. Både i Tyskland og Danmark er salget af perikon the og kapsler voksende. 

Melatonin giver en sund søvn, men det er bedst, når det produceres af kroppen selv
Melatonin er navnet på et nyt stof, der har skabt sensation i USA og andre lande. Stoffet må ikke forhandles i Danmark, men heldigvis kan det produceres af kroppen selv.- Melatonin er nemlig et hormon, der dannes i hjernens koglekirtel, og som bl. a. styrer søvnrytmen.

Forskerne mener, at melatonin kan være nøglen til livslang sundhed. Professor Russel Reiter, cellebiolog ved University of Texas, siger:

»Melatonin gør de frie radikaler uskadelige. Det er aggressive iltforbindelser, som er ansvarlige for en lang række sygdomme: kræft, hjerteinfarkt, grå stær og reuma«.

Visse forskningsresultater peger i retning af, ar visse psykiske sygdomme har sammenhæng med, at døgnrytmen er kommet ud af trit. Mest kendt er forholdene ved den manio-depressive sindssygdom. I den depressive fase er det meget typisk, at symptomerne er langt værst tidligt om morgenen. Senere på dagen klarer patiententen ofte op og kan være helt symptomfri hen mod aftenen.

art-koglekirtelMen melatonin kan mere: En dosis om aftenen på 2,5-10 milligram sørger for en sund søvn. De amerikanske forskere er sikre på, at melatonin er den første sovetablet uden bivirkninger. Det skaber ikke afhængighed, og når man vågner op efter en lang melatonin-nat, har man ikke noget ubehag. I USA er der nu kommet produkter på markedet, der indeholder melatonin.

Tyske forskere har bekræftet de amerikanske undersøgelser: melatonin forlænger perioden med dyb søvn med ca. en time, men Anette Rickus, det Tyske Selskab for Ernæring advarer også: »Hvis midlet overdoseres, er der risiko for koma, hjertedød og psykiske forstyrrelser.«

art-woelkDerfor betoner professor dr. H. Woelk fra universitetet i Giessen, at det naturlige melatonin, der produceres af kroppen selv, bør foretrækkes frem for syntetisk fremstillet melatonin, fordi der på denne måde ikke er nogen doseringsproblemer. Dr. Woelk anbefaler derfor sine patienter perikon. Det frisætter nemlig melatonin i kroppen. »Og kroppen danner kun så meget af sovehormonet melatonin, som den virkelig har brug for.«

Perikon virker ved at aktivere melatonin-dannelsen i koglekirtlen. Den udskiller hormoner, som virker beroligende på søvncentrene i hjernen. Stress forhindrer dannelsen af melatonin.

Undersøgelser af over 3.000 patienter med søvnproblemer viste: allerede efter 4 uger kunne hver anden patient sove normalt.

Men perikon sørger ikke kun for en rolig nat. Professor Woelks undersøgelser viste, at patienter, som blev behandlet med perikon, ikke havde noget efterfølgende ubehag og var fuldt koncentrerede.

 

 

 Koglekirtlen er central for vores døgnrytme, for den producerer ikke lige meget af hormonet melatonin hele døgnet. Hvis forholdet mellem de lyse og mørke timer forskubbes, f.eks. ved natarbejde, kommer døgnrytmen ud af balance, og man bliver let irritabel. Det er her perikon kan være til hjælp med at øge lysfølsomheden om dagen

OPTIMAL er udviklet på basis af et solidt kendskab til phytoterapi og moderne forskning om lægeplanternes velgørende virkestoffer. Præparatet indeholder foruden perikon og baldrian også urterne passionsblomst, hjertensfryd, kamille og pebermynte. Disse planter optræder som katalysatorer og styrker dermed virkningen af perikon og baldrian.

Fornuftig kost, spadsereture i det fri og sport er egnede måder til at lette depressive humørsvingninger - sammen med et uskadeligt naturpræparat som OPTIMAL er der efter den nyeste forskning at dømme gode muligheder for, at mange mennesker kan blive hjulpet uden at skulle gribe til de problematiske psykofarmaka.

OPTIMAL-kapsler forhandles på apoteker, hos materialister og i helsekostforretninger.


Health News 2000