Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

En tredje vej for den tredje alder?

I dag ældes mennesker ikke med ynde eller uden - de går ind i den tredje alder. I stedet for at lægge handskerne på hylden og trække sig tilbage, går de tilbage til skolen, dyrker en hobby eller tager en vejfortjent jordomrejse.

En sådan nyerhvervet frigørelse er vidunderlig, men det er ikke overraskende, at det bliver vanskeligt for helbredet at følge med, som årene går. I 275 før Kristus blev vores forfædre sjældent mere end 26, og selv i år 1900 var den gennemsnitlige levealder ikke mere end 49 på grund af dårlig hygiejne og dårlig kost (det er tankevækkende, at der i begyndelsen af Bibelen - 1 Mos 6,3 - fortælles os, at vi skal blive 120 år). Nu da halvdelen af befolkningen lever næsten 80 år, og levealderen fortsætter med at stige, er vi for første gang konfronteret med nogle af de mindre behagelige konsekvenser af at blive gammel.

Dr. Richard Cutler, kemiker og forsker ved National Insitute of Ageing i Amerika, lægger ikke fingre imellem: "Naturen giver os 30 gode år. Resten er op til os selv". Hans vurdering kan synes brutal, men den bekræfter, at som vi bliver ældre, kan vi ikke blive ved med at negligere vores krop og regne med at slippe godt fra det.

Heldigvis viser den nyeste forskning, at det med passende ændringer i kost og livsstil er muligt at opveje, hvad der engang blev betragtet som en uundgåelig udvikling mod dårligt helbred med alderen.

Nøglen i dette koncept er en erkendelse af, at den anbefalede daglige dosis - som man engang anså for tilstrækkelig - sandsynligvis ikke er nok til at bevare vores helbred, efterhånden som vi bliver ældre. "Optimal indtagelse overstiger den anbefalede dosis, når det drejer sig om at beskytte helbredet, hvis man vil forebygge mod åbenbare kliniske mangler", siger dr. Katrina Brown fra det medicinske fakultet ved Aberdeen University.

"Dette er særligt relevant for vitamin E i UK, eftersom den daglige indtagelse typisk kun er 5 mg pr. dag, når den burde være mindst 10 mg pr. dag", tilføjer dr. Brown. "Det er sandsynligt, at der findes en kronisk marginal mangel på både vitamin E og selen i den engelske befolkning, og at den langsigtede konsekvens kan blive en øget udbredelse af kroniske sygdomme, især hjertesygdomme og cancer".

Der er også dokumentation for, at optagelsen af næringsmidler bliver mindre effektiv med alderen, og et stigende antal eksperter mener, at der er mere og mere dokumentation, der støtter to klassifikationer angående behov for mikronæringsstoffer - den grundlæggende anbefalede daglige tilførsel (ADT) og et nyt højere niveau for opnåelse af øget levealder.
"Spørger man om, hvor meget vitamin C, du skal tage for at undgå skørbug, og hvor meget for at undgå grå stær, så er det helt klart, at man får to forskellige svar", siger professor Jeffrey Blumberg fra Tufts University i USA.

Professor Blumenberg bekræfter, at højere doser vitamin E især kan gavne ældre mennesker. I en undersøgelse, hvor Blumberg og kolleger gav sunde ældre mennesker mellem 60-80 år 800 i.e. (536 mg) vitamin E (i Danmark 500. i.e. morgen og aften), var der en signifikant bedring i den forsinkede type hypersentivitets hudtest - et mål på styrken af immunreaktionen. Tilmed var der en øget evne hos de hvide blodlegemer til at reagere på påvirkninger, og en meget signifikant øgning af interleukin 2 - en vækstfaktor for immunceller.

Desuden reducerede vitamin E produktionen af PGE2 - et prostaglandin, som er en hæmningsfaktor for immunreaktionen. "En måde at forklare dette på, er at vi kan slukke "slukkeknappen", der tænder med alderen", siger Blumberg.

Naturligvis er vitamin E kun en af en lang række af antioxidanter og fytokemikalier i kosten, som synes at beskytte vores immunsystem, efterhånden som vi bliver ældre. Det vanskelige for videnskabsfolkene er at afdække, hvilken rolle hver enkel kostfaktor spiller, og endnu vigtigere, hvordan de påvirker hinanden.

Læs også:
Naturmidler forhindrer forkalkning/arteriosklerose
E-vitamin kan nedsætte risikoen for hjerteanfald med 75%
Englinol-balsam
Folsyre og åreforkalkning
Kredsløbet: sund og rask hele livet
Vitaminer giver ældre livskvalitet
Undgå kapillære øjenskade med kost og kosttilskud
Mange medikamenter sammen øger risilo for bivirkninger

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012