Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lecithin granulat - videnskabeligt nyt

Kroppen reagerer, når den til stadighed udsættes for stimuli og informationer og er under tidspres, det være sig i familien eller på arbejdet: Koncentrationen svækkes, nerverne udmattes, man føler sig træt og uoplagt. I sådanne krisesituationer har lecithin, multi-talentet blandt naturstofferne, vist sin værdi som et styrkende middel for krop og sjæl, når det gælder om at overvinde for store belastninger.

Lecithin - fremtidens beskyttelse 
Men der er gode nyheder fra Verdenscentret for Lecithinforskning
i North Carolina, USA. Lecithin kan udrette meget mere. Det beskytter os mod arteriosklerose og dermed mod hjerteinfarkt og slagtilfælde. Det mindsker nemlig udløseren af karlidelsen, det farlige LDL-kolesterol, og øger samtidig det gode HDL-kolesterol. Dermed er lecithin en reel beskyttelsesfaktor for næsten hver anden af os, for så mange dør af hjerteinfarkt eller hermed relaterede sygdomme.
De fleste har allerede hørt om lecithin, der er så vigtig for livsprocesserne. Det var den franske videnskabsmand Gobley, der fandt det i æggeblomme i forbindelse med sine undersøgelser af livets oprindelse. Siden da ved vi, at lecithin er et yderst værdifuldt, fedtlignende naturstof. Det forekommer i hver eneste celle, griber ind i en mængde kropsfunktioner og deltager i mange stofskifteprocesser. Uden lecithin intet liv.

Men lecithin er ikke bare lecithin. I naturen foreligger det i forskellige kvaliteter, f.eks. i majskim, hørfrø, solsikkekerner, hvede og bælgfrugter. Men det "gule fra ægget" er ifølge Verdenscentret for Lecithinforskning kun det lecithin, der udvindes af sojabønnen. Det har et meget højt indhold af umættede fedtsyrer. Men det vigtigste er, at 60 procent heraf består af den for sundheden afgørende linolsyre. Denne er er ifølge forskerne af største betydning for den antiatherogene virkning, det vil sig for forebyggelsen af arteriosklerose.

Lecithin kan sænke kolesterolet og beskytte liv
Det er ikke uden grund, at man siger: "Man er så ung som sine kar", for forkalkningen af arterierne er ikke kun medansvarlig for aldringsprocessen, men udløser også mange farlige sygdomme, f.eks. hjerteinfarkt og slagtilfælde. "Hvad kan man gøre mod åreforkalkning", er et spørgsmål, der beskæftiger videnskabsfolk verden over. Ét står fast: Forhindre den kan man ikke, men nok bremse og forhale den.

Forholdsregel nummer et: Reduktion af kolesterolet, fedtet i vores blod, der aflejrer sig på indersiden af karrene som en klæg grød og i sidste instans fører til arteriosklerose. Årerne bliver snævrere og snævrere og mister deres elasticitet. Lecithin griber beskyttende ind i denne livstruende proces. Det kan nemlig få det gode HDL-kolesterol til at stige og samtidig sænke det skadelige LDL.

Dette blev entydigt påvist på den II Medicinske Klinik og Poliklinik, München, i en placebokontrolleret dobbeltblindundersøgelse af 240 patienter med et stærkt forhøjet kolesterolspejl: Efter fire uger var LDL-værdierne reduceret med indtil 22 procent, og samtidig var HDL-værdierne øget med indtil 35 procent. Patienterne fik 3 gange daglig en spiseskefuld lecithin.

Lecithin - supernæring for hjernen
Lecithin er også involveret i hjernens aldringsproces. Det holder de små grå celler unge og sørger for, at der ikke opstår huller i hukommelsen. Det er blevet videnskabeligt bevist flere gange. Men det holder ikke bare hukommelsen i gang, forskerne har desuden fundet ud af, at det letter indlæringen af ny viden. Årsag: Lecithin fremskynder kommunikationen i hjernen og sørger for, at nye informationer oplagres hurtigere og bedre. Det er en stor hjælp for alle, der er kommet lidt op i alderen og dagligt oversvømmes af en stor mængde information. I øvrigt har det vist sig, at børns syn og intelligens bedres, hvis moderen under svangerskabet spiser lecithin.

Lecithin i granulat/pulver
 forhandles eller fremskaffes af helsebranchens specialforretninger, f.eks. matas og helsekostforretninger.

Ref.:
M.E. Brousseau et al.: LCAT modulates atherogenic plasma lipoproteins and the extent of atherosclerosis only in the presence of normal LDL receptors in transgenic rabbits, Arterioscler Thromb Vasc Biol 2000 fed;20(2):450-8.
D. Bonnefont-Rousselot et al.: High density lipoproteins (HDL) and the oxidative hypothesis of atherosclerosis, Clin Chem Lab Med 1999 Oct;37(10):939-48.
S.L. Ladd et al.: Effect of phosphatidylcholin on explecit memory, Clin Neuropharmacol 1993 Dec; 16(6):540-9. 

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012