Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ginseng under lup gav røde ører

Dyre ginseng-undersøgelser afslører uhyggelig kvalitetsforskelle - forskere ønsker en varedeklaration 

Ginseng hører til de populære helseprodukter herhjemme. Roden har været anvendt i Østen i årtusinder til styrkelse af vitalitet og immunforsvar. 

Fra sidst i 1980'erne og frem til i dag har der kun været foretaget 2 store ginseng-undersøgelser, som omfattede alle de produkter, der forhandles af apoteker, matas og helsekostforretninger.

Den første undersøgelse blev foretaget af bladet "Helse". Resultatet var nedslående og gav mange fabrikanter røde ører. Derfor ønskede man ikke at offentliggøre undersøgelsen, men Patientsammenslutningen Danmark af 1985 trodsede denne afgørelse og offentliggjorde alligevel undersøgelsen, for at forbrugerne skulle kunne vælge. 

Den næste undersøgelse blev foretaget af cand. pharm. Steffen Bager og docent, dr. pharm. Steen Honoré Hansen. De analyserede 23 forskellige ginseng-produkter for deres indhold af ginsenosider (nogle af de aktive stoffer). De to forskere undersøgte ikke, hvilke virkninger ginsenosiderne har, derimod konstaterede de, at der er stor forskel i det procentvise indhold af ginsenosider i de forskellige præparater, der sælges. 

Indholdet svinger mellem 0,7 og 20,3 procent. Natur-Drogeriets ginseng-præparater - Ginseng G 1000 og Rød Ginseng - viste sig at have det højeste ginsenosid-indhold. Mange af præparaterne er desuden tilsat vitaminer og mineraler.
 

Sundhedstyrelsen har tidligere erklæret ginseng "uskadelig", men har ikke taget stilling til dens eventuelt helbredende virkninger. 

Selv om ginseng bruges meget i den vestlige verden, er det sjældent, at der konstateres bivirkninger. Og når det er konstateret, er det i forbindelse med et meget højt forbrug gennem længere tid. Bivirkninger kan ifølge lægelige indberetninger være søvnløshed, udslet, nervøsitet, diarré og blødninger under klimakteriet. Men der er ikke noget videnskabeligt bevis for, at det er ginseng, der er årsagen. Ginsengs dokumenterede egenskaber nævnes ikke - det kunne ødelægge salg af lægemidler.

Læs også:
Ginseng-undersøgelsen 1987
Ginseng-undersøgelsen 1991

Ginseng - himmelsk rod

Health News  2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012