Sund kost og livsstil

Alma Nissens fastekur

På Alma Nissens kursted “Brandals Hälsohem” i Sverige har tusindvis af patienter med fortrinsvis rheumatiske lidelser, astma, psoriasis, fordøjelsessygdomme som mavesår og tyktarmsbetændelse (colitis ulcerosa) samt kredsløbsforstyrrelser opnået helbredelse ved en fastekur og derefter sund kost.

Hensigten med en fastekur er at udskille affaldsstoffer, som på grund af fejlagtig levevis findes i kroppen, og som i det lange løb bliver årsag til sygdomme.

Helfaste

Om morgenen drikkes langsomt 10 g glaubersalt, opløst i 2 glas kogt varmt vand. Glaubersalt virker som et lavement, og efter et par timer igangsættes udrensningen effektivt.

Kartofler indgår i Alma Nissens fastekurDerefter består hvert måltid af kartoffelvand og hvidløg. Man føler sig dejlig mæt, trods det, at der ingen fast føde er. Kartoffelvandet er det vigtigste, drik 1/2 – 3/4 liter til hvert måltid. Hertil spises hvidløg sammen med æble: Skær æblet i både, pil hvidløget i fed og pres et fed ind i æblestykket.

Om eftermiddagen kan man drikke malvate (C-vitaminrig og alment stimulerende) eller urtete efter behag.

Kartoffelvand

3 liter vand til 1 kg kartofler, 1 løg, persille, selleri og purløg efter smag, Kartoflerne rengøres og skæres i skiver (med skræl). Koges sammen med selleri eller persille 1 time.

Denne kartoffelvæske frigør gigtsyrer og kalkaflejringer. Virker udrensende på hele organismen. Er rig på mineraler og stærkt basisk – og neutraliserer derfor syreoverskud.

Hvidløg

Rå hvidløg kan på grund af mange hundrede års erfaring siges at være det bedste blandt naturlægemidler. Hvidløg virker

  • appetitstimulerende
  • sekretionsstimulerende
  • beroligende på tarmsystemet
  • bakteriedræbende
  • ormdrivende
  • slimløsende
  • krampeløsende
  • blodkarudvidende
  • gennemblødningsbefordrende

Dag 2: Lavement og dusch

Den følgende morgen tages et lavement, 1 1/2 1 lunkent vand. Har man svært ved i begyndelsen at tage alt, kan man fordele vandet på to gange. Derefter dusch. Indsæb med en grov svamp eller børste, så huden bliver rød og varm, skyl efter med varmt vand og slut med en grundig kold dusch. Hvis det er svært i begyndelsen, så tag først højre ben, derefter venstre og så armene, ansigtet og kroppen. Når man går frem på denne måde, er det en nydelse, og man giver aldrig slip på sin kolde dusch, når man fornemmer det velvære, man får efter badet.

Lidt ubehag forekommer

Sov for åbent vindue. Med lukket vindue bliver blodet ikke tilstrækkeligt iltet, og kulsyren forbliver i kroppen. Lig med varmt nattøj og tilstrækkeligt varmt tæppe eller dyne (måske begge dele), så må luften gerne være frisk og kold.

De første dage begynder kroppen at omstille sig til fasten, og affaldsstoffer løsner sig og vil ud. Man kan få lettere ildebefindende, hovedpine, diarré eller opkastninger. Dette er naturligt og hjælper med til udskillelsen – giv ikke op her, men byd det velkommen, da det er tegn på, at der sker en effektiv udrensning. Tag ingen smertestillende medicin, som blot hindrer disse gifte i at blive udskilt. Gå hellere til ro eller hvil, drik vand, så maven har noget at kaste op. Det varer ikke længe, så føler man sig bedre, men husk at en sygdom, som har udviklet sig gennem år, må have sin tid til at helbredes.

Kriser kan også forekomme, dage hvor det pludselig bliver værre, man får ekstra smerter, uro eller udslæt. Har man fået meget medicin, kan disse syntetiske gifte, som findes i vævene, bryde ud gennem huden i form af eksem. Dette forsvinder, og man vil hurtigt føle sig bedre.

Livsvigtig medicin

Livsvigtig medicin bør man fortsatte med. Når man siden bliver stærkere og friskere, kan man nedtrappe medicinen i samråd med lægen.
Cortison er en stærk gift for kroppen, bedøver måske symptomerne, men helbreder ikke og giver mange farlige bivirkninger. Sætter man dosen gradvis ned, kan man måske efterhånden undvære den. At afbryde for hurtigt frarådes på det bestemteste.

Astmapatienter bør ligeledes gradvis nedsætte dosen af deres medicin; evt. spray bør beholdes, til bedringen bliver tydelig. Astmatikere bør spise ekstra meget hvidløg og tygge dem godt sammen med æblebåde for at rense luftvejene. Har man svært ved at tage hvidløgene, drik da en kop hørfrø ved hvert måltid (1 kop hele hørfrø overhældes med 1 liter kogende vand, afkøles og drikkes/spises med ske, når det er blevet tyktflydende).

Salat indgår i Alma Nissens fastekurAfslutning på fasten

Fastens længde er individuel – 10-30 dage efter resultatet, og efter hvor længe man har været syg. Jo længere man har fastet, jo varsommere må man begynde at spise. Fordøjelsesorganerne har haft en hvilepause og må derfor have tid til at fungere igen.

Her er helsekosten uvurderlig, den sætter den naturlige fordøjelse i gang. Surkål og hvedeklid er godt til dette. Også hørfrø er at anbefale hver morgen.

Alma Nissens helsekost

Morgenmad:  Frugtmix.
Tilberedning: 1 dl sesamfrø (uskallede) mixes ca. 1 min. Derefter tilsættes 1/2 1 vand og evt. lidt rosiner (stenfri), og dette mixes yderligere i 1-2 min. Derefter tilsættes 1 skrællet appelsin, 1 banan, 1 æble (skrællet og afkernet). Dette mixes yderligere 2 min. Dertil kan spises: Drys af nødder, rosiner, hørfrø (knust), hvedeflager, hvedeklid, årstidens frugt. Varieres efter smag.

Boghvede indgår i Alma Nissens fastekur

Frokost:  Forskellige råkostsalater. Gulerødder, grøn salat, hvidkål, løg/marineret af solsikkeolie og tomatpuré, surkål, rødbeder, æbler. Kartoffelsalat: Kogte kartofler i lidt olie tilsat hvidløg, citrondråber.

Aftensmåltid:  Grahamsgrød med kanel, evt. tilsat klid og rosiner, eller anden passende helsegrød (boghvede, hirse mm.). Hertil drikkes sesammælk (tilberedelse: Sesamfrø, vand, rosiner (stenfri) eller 1/2 banan mixes i ca. 3 min.).

Halvfaste

Hvis fasten, som den her er beskrevet, bliver for omfattende på grund af arbejde eller andet, er der mulighed for at “halvfaste”. Halvfasten er god og let at gennemføre, ikke blot ved en kronisk sygdom, men også ved afhjælpning af skavanker, der gør, at man ikke synes, at man er, “som man har været”, uden energi – eller simpelthen er blevet for overvægtig.

Stå et kvarter før op om morgenen (om nødvendigt), sæt kartofler over (som ved helfaste, koges blot ca. 1/2 time, da grønsagerne spises) og drik ca. 2 kopper af kartoffelvandet som “eneste” morgenmad. Denne drik, der er varm og velsmagende, mætter utroligt. Resten af kartoffelvandet kommes i en termokande og drikkes i løbet af formiddagen, hvis sulten skulle melde sig. De kogte kartofler lægges i en skål sammen med evt. en rå ituskåret gulerod, tomatbåde, agurkeskiver og evt. en krydderurt efter smag. Dette indtages med ca. 2 spsk solsikkeolie (koldpresset).

Disse 2 “måltider” styrker, smager godt og giver et fantastisk velvære, efterhånden som ophobede giftstoffer får mulighed for og ro til at blive udskilt. Denne proces kan man fortsætte med, til eventuelle smerter og ubehag er væk, eller til skæmmende og belastende, overflødige pund er forsvundet.

Om aftenen spises “normalt”, men lad aftensmaden være velgennemtænkt: Undgå kød og fisk – spis gerne grød som en lille forret og derefter rå eller kogte grønsager.  Benyt biodynamisk dyrkede grønsager og korn.

Hirse indgår i Alma Nissens fastekurLæs også
Faste – og nogle af pionererne på området
Tre gode forslag til fastekure
Fastens fysiologi
Faste forlænger din levetid
Kræft i tyktarmen og hvedeklidfibre
Kirstine Nolfi: Lægen, der helbredte med levende føde
Pirogger med kålfyld