Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Perikon: virkningen kan sammenlignes med syntetiske midler

art-perikonplanteEngang uddrev man djævelen og onde ånder med perikon (Hypericum perforatum), og nyere forskning bekræfter, at planten har en tydelig antidepressiv virkning. I en undersøgelse sammenlignede man virkning og tolerans af periokon-ekstraktet STEI 300 (AristoÒ 350) ved middelsvære depressioner med standard antidepressivmidlet Imipramin samt et placebo. Perikon viste sig at have en signifikant bedre virkning end placebo og en lige så god virkning som 100 mg/dag Imipramin.

Perikonpræparater indsættes for det meste kun til behandling af lette depressive forstyrrelser, på trods af eller netop på grund af en stor spredning af præparater med forskellig sammensætninger. F.eks. findes der på det tyske marked over 40 perikonpræparater, og det kan være vanskeligt for lægen/naturlægen at vælge det rigtige, for præparaterne har forskellig styrke, og patienterne er alle forskellige. For de kvaliteter, som beskrives i lægemiddelbøger er hyppigt blot minimumsfordringer, og kontrollen af dem baserer sig i reglen på konventionsmetoder, der kan gennemføres på apoteket. Med vore dages analyseteknik kan man dog beskrive mere specifikke kvalitetskrav og garantere deres overholdelse med ringere tolerancer.
Ganske vist er diskussionerne om, hvilke substanser i perikon det er, der virker, hhv. er relevante, ikke afsluttet, men man ved, at perikon-ekstrakter har mange ligheder med virkeprincippet i syntetiske antidepressive midler, om end på en mere selektiv måde end hos de moderne reuptake-hæmmere.
art-perikonPraktiserende læge dr. Andreas Naumburger, Berlin, har berettet om sine erfaringer med perikon. Ved reaktive eller andre middelsvære depressioner bruger dr. Naumburger principielt enten et perikonekstrakt eller en kombination af perikon og baldrian. Med denne behandling opnår han i de fleste tilfælde gode resultater, ikke mindst fordi behandlingen kan strækkes over længere tid. Andre midler som tri- og tetracyklika eller SSRI anvendes kun, når den enkelte patient ikke reagerer positivt på plantepræparaterne. Naumburger: "MAO-hæmmere bruger jeg overhovedet ikke".
En anden læge i Berlin, dr. Petra Sandow, som bl.a. har specialiseret sig i HIV-patienter, har gjort erfaringer med perikon fra et naturlægesynspunkt. Mange af hendes patienter reagerer på grund af deres sygdom særligt sensibelt på anden medicin. De spørger naturligvis efter medikamenter med få bivirkninger til behandling af deres depressioner. "Mine erfaringer med perikon til HIV-patienter taler for en positiv tilbagekobling af de stemningsstabiliserende og antidepressive virkninger på immunstatus, selv om der ikke er blevet påvist direkte antivirale virkninger af hypericinin," siger dr. Sandow.

Hun bruger perikon ved følgende indikationer:

  • depressive eller angstbetonede tilpasningsforstyrrelser hos HIV-smittede   
  • klimakteriebesvær, som ikke lader sig behandle hormonalt   
  • andre skjulte depressioner   
  • nervesvækkelse   
  • aldersdepressioner, samt   
  • sorgreaktioner 
Efter hendes erfaringer kan man ved ordinering af perikon allerede efter 8 uger iagttage en bedring af den fysiske og psykiske livskvalitet, "som hidtil ikke har kunnet påvises ved noget andet antidepressivt middel i denne form".

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012