Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Perikon: forskere utrygge ved andres forskning

Selv om kvaliteten af perikonekstrakter har været godkendt af de tyske sundhedsmyndigheder i flere år, afprøves virkning og sikkerhed af perikonekstrakt nu på ny i USA. Et uafhængigt multicenterstudie undersøger der den antidepressive virkning af ekstraktet på 340 patienter med middelsvære til alvorlige depressioner sammenlignet med det syntetiske SSRI Sertralin.

Perikons stilling er helt anderledes i USA og Danmark end i flere land i Europa, hvor behandlingen med perikonpræparater er underlagt lægemiddellovgivningen. I USA falder perikonpræparatet under DSHEA-bestemmelserne (Dietary Supplement Health and Education Act)
 og kan købes frit i supermarkeder og helsekostforretninger. "Det har ført til, at vi har fuldstændigt uoverskueligt udbud af præparater uden nogen som helst standarder for dosering og kvalitet", siger professor dr. Norman E. Rosenthal, Georgetown University Medical School, Washington, på den 3. phytomedicinske kongres i München.
Tilsvarende stærk er indflydelsen i medierne, derenten lovpriser plantepræparaterne som mirakelmidler eller diskriminerer dem som farlige. Den næststørste lægeorganisation i USA ACP-ASIP (American College of Physicians-American Society of Internal Medicine) med 115.000 medlemmer, har inddraget perikon i sine nye retningslinier for den antidepressive terapi. Det er for professor Rosenthal et opmuntrende signal, også selv om ekspertgruppen rykker for amerikanske studier til afsikring af retningslinierne.
"Hvorfor de mange europæiske studier - randomiserede og dobbeltblinde - ikke er nok for dem, er ganske vist uforståeligt, men amerikanerne vil nu engang have amerikanske undersøgelser", indrømmede professor Rosenthal. Derfor er der nu blevet igangsat et uafhængigt multicenterstudie af National Institute of Mental Health
, der finansieres med regeringspenge i et omfang af ca. 5 mio., dollars.

Resultaterne forventes i den første halvdel af 2001. "Det bliver spændende", siger professor Rosenthal.

Health News 2000