Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Blåbær/lutein-duoen forbedrer synet

art-maculaEt kosttilskud af blåbær og lutein øger signifikant lutein-niveauerne, både i blodet og øjenvævet, viser en ny klinisk undersøgelse.
Lutein er et af de vigtigste pigmenter i nethinden. Lutein-rig kost med masser af grønne og gule frugter og grønsager er forbundet med en lavere risiko for aldersrelateret macula-degeneration, den vigtigste årsag til synssvækkelse blandt voksne over 65. En øget tilførelse af lutein gennem et kosttilskud kan således være til gavn for synet.
Men de fleste af os får ikke lutein nok. I den amerikanske undersøgelse deltog 21 kvinder og mænd, og før undersøgelsen fik de i gennemsnit 1,2 mg lutein pr. dag gennem kosten. De supplerede kosten i 6 måneder med et kosttilskud, der indeholder 2,4 mg lutein.                                    
                                                                                         Maculær degeneration

Efter 6 måneder kunne der konstateres en gennemsnitlig stigning på 128% i lutein-niveauerne i blodet. Lutein-niveauet i øjets macula-væv opviste en lille, men signifikant stigning efter 6 måneder. Undersøgelsen viser, at en stigning i lutein i kosten fra 1,2 mg pr. dag til 3,6 mg kan øge Lutein-serum niveauet, således at det kommer til at ligge tæt på niveauet hos mennesker på en lutein-rig kost. 

art-oejenklar
Man mener, at lutein kan beskytte mod aldersrelateret maculær degeneration ved at absorbere skadeligt blåt lys fra solens stråler og give antioxidant-beskyttelse for nethinden. "Det overraskende resultat af denne undersøgelse er, at doseringer så lave som 2,4 mg lutein pr. dag gav målbare stigninger i pigment-niveauerne i nethinden på bare 6 måneder," sagde prof. John Landrum fra Florida International University, lederen af undersøgelsen. "Dette er én blandt flere undersøgelser, der viser, hvordan kosttilskud med lutein kan øge mængden af pigment i macula i nethinden". 

Foreløbige resultater præsenteret i april 1999 på konferencen for eksperimentel biologi '99 (FASEB), Washington, USA. 


 Læs også om  Lutein Complex her!

 


Health News 2000