Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vitamin D - gammel autoritær viden dur ikke

Danskerne får generelt for lidt vitamin D og bør opholde sig mere udendørs for at sikre sig tilstrækkelige doser af' det vigtige vitamin. Værst står det til blandt ældre mennesker samt tilslørede indvandrerkvinder, som dagligt bør tage kosttilskud med vitamin D for at forebygge bl.a. knogleskørhed.

Det konkluderer en arbejdsgruppe nedsat af Veterinær- og Fødevaredirektoratet i en endnu ikke offentliggjort rapport om vitamin D og knogleskørhed.

Egentlig knogleskørhed - osteoporose - som bl.a. skyldes vitamin D-mangel, giver lav knoglemasse og fører til ændringer i knoglevævet, der igen øger risikoen for knoglebrud. I Danmark indlægges omkring 13.000 mennesker årligt - fortrinsvis kvinder - på grund af  hoftebrud.

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste. 

"Vi anbefaler i stedet at sikre de mest udsatte grupper gennem kosttilskud," siger Lars Ovesen.

I det kommende år vil Fødevaredirektoratet undersøge forbruget af kosttilskud, og i samarbejde med Sundhedsstyrelsen planlægger direktoratet en oplysningskampagne om behovet for vitamin D. Kampagnen vil bl.a rette sig mod sundheds- og plejepersonale, som er i kontakt med ældre og gangbesværede.

Ifølge overlæge Erik Fink Eriksen, Århus Amtssygehus, lider mere end 300.000 danskere af knogleskørhed uden at vide det. Han mener, at forekomsten af de i alt 400.000 konstaterede tilfælde af knogleskørhed i Danmark kan blive taget i opløbet, hvis nedbrydningen af knoglemassen bliver bremset i tide. Apotekerne har nærkontakt med kunderne og kan tage aktivt del i den faglige rådgivning, når det gælder profylakse af osteroporose. Jens-Erik Bech Jensen synes, at apotekerne har en stor opgave i at informere korrekt.

"Jeg mener, at apotekerne kan være med til at aflive myten (der har hersket som en sandhed hos sundhedsmyndighederne) om, at D-vitamin i større doser skulle være skadeligt. Apoteket (matas eller helsekostforretningen) bør være med til at udbrede budskabet, at D-vitamin i større doser end den i dag anbefalede daglige dosis har en meget vital funktion, når vi taler osteroporose og profylakse. Den anbefalede daglige dosis på 200-400 i. e. er forsigtigt sat. Så lave doser er ikke til gavn for forbrugeren. Den menneskelige organisme er selv i stand til at danne D-vitamin ved hjælp af dagslys. En halv time dagligt i direkte sollys er nok til at danne tilstrækkelige mængder.

"Undersøgelser tyder på, at den anbefalede daglige dosis på 200 i. e. D-vitamin er alt for lav. I praksis oplever vi, at en dosis på 1.000 i. e. D-vitamin dagligt er et meget bedre bud. Det gælder både unge, voksne og ældre. En undtagelse er dog gravide, hvor placenta bidrager med egenproduktion af D-vitamin. Jeg mener imidlertid, at et utilstrækkeligt indtag af D-vitamin er den væsentlige årsag til, at den kalk, vi indtager, ikke bliver optaget fuldstændigt. Da de markedsførte kalk- og vitaminpræparater indeholder lave doser af D-vitamin, mener jeg, det er helt essentielt også at dække sig ind via kosten", påpeger Jens-Erik Beck Jensen.

PS.: På apoteker, hos matas og i helsekostforretninger kan sundhedsbevidste forbrugere i dag kan købe D-vitamin tabletter som supplerende kosttilskud. 

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012