Sport og motion

Bedste forbrænding af kropsfedt

De ca. 500 skeletmuskler er den menneskelige krops forbrændingsmotorer. For hver eneste bevægelse har de brug for energi – ligegyldigt om du kun knipser med fingrene eller slår en saltomortale.

Jo mere muskelmasse du har, jo flere kalorier har du brug for til deres daglige forsyning. Blot et kilo muskler, der er opnået gennem træning, forbruger dagligt over 30 kalorier ekstra. Det bliver på fire uger næsten 1.000 kalorier. Velplejede muskler giver ikke kun en god figur, men sørger også for et stabilt ‘korset’, som støtter hvirvelsøjlen og således forebygger mod en forkert holdning og slitagefænomener.

I mange år mente eksperterne, at langsom bevægelse ville få en til at forbrænde mere fedt. Det tror man ikke på mere. Det er korrekt, at hvis den fysiske aktivitet foregår på lav intensitet, så bruger kroppen fedt som det primære brændstof. Men når brydningspunktet nås, begynder kroppen at bruge mindre fedt og flere kulhydrater som energikilde. Ved i stedet at sætte tempoet op vil man forbrænde flere kalorier – og derfor også flere fedtkalorier. Afhængig af hvor hård træningen er, udgør fedtforbrændingen en større eller mindre andel af det totale energiforbrug.

Går du en tur i et rask tempo med 6,4 km/t i 30 minutter, forbrænder du omkring 140 kalorier – hvoraf ca. 70 % stammer fra fedt (98 fedtkalorier). Løber du i stedet med 12 km/t i 30 minutter, forbrænder du omkring 450 kalorier, hvoraf 30 % er fedt (135 fedtkalorier). Ved det højere tempo forbrændes altså over dobbelt så mange kalorier og 37 fedtkalorier ekstra.

Nu er det tid til at føre den tænkte tanke ud i den virkelige verden – og planlægning af træningstype, intensitet og varighed er det næste punkt på dagsorden. Hvis du ikke vil bruge tid på transport frem og tilbage til sportscentret, er løb er den perfekte motionsform, når målet er fedtforbrændende træning. Er teknikken perfekt, og giver du den hele armen, er det ikke urealistisk at forbrænde 800 kalorier i timen. God fornøjelse med den fedtforbrændende træning!

Læs også
Fedtforbrændingen – hvad understøtter den?
Hvor længe er du om at forbrænde snacks?
Du forbrænder kalorier, når du ligger stille – men ikke ret mange…
Lav-intens træning giver større fedtforbrænding
Sundt fedt kan trænes væk
Flere proteiner, mindre mavefedt
Calcium og D-vitamin kan få has på kropsfedtet