Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Calcium - meget mere end - placebo

Forskerne har fundet ud af, at mineralet calcium ikke bare er godt for knogler og tænder. Calcium, som er det mængdemæssigt vigtigste mineral i vores krop, er godt for mange andre ting. Faktisk spiller det en ret central rolle for vores sundhed.

To nye undersøgelser peger på, at calcium er med til at regulere så forskellige kropsfunktioner som blodtryk og kvinders gener op til menstruationen, altså PMS. Resultaterne tyder også på, at calcium kan være med til at forebygge kræft i endetarmen. 

art-vitbrochureCalcium indgår derfor ikke overraskende i mange af kroppens processer, især virker det som regulator af proteinerne. Proteinerne er så at sige kroppens arbejdsmænd, og de er ofte afhængige af de signaler, de modtager fra cellernes elektrisk ladede calcium-ioner, som alt efter deres koncentration signalerer "start" og "stop". 

Spørg efter brochuren!

Calcium er således en nødvendig forudsætning for, at vores muskler kan trække sig sammen, at nerveimpulser kan overføres, sår heles, og enzymer, der regulerer bl.a. fedtomsætning, fordøjelse og energiomsætning, aktiveres. Men det er kun en lille del af det, calcium gør for os. 

Den amerikanske forsker og biokemiker Hector F. DeLuca mener, at calciums store betydning ikke er overraskende, når vi tager i betragtning, at alt liv har sin oprindelse i havet. Her har organismerne været omgivet af calciumholdigt vand og har opbygget fysiologiske systemer, som baserede sig på det lettilgængelige mineral- 

For os mennesker er det dog ikke helt så ligetil at skaffe calcium nok. Det findes i mejeriprodukter, i frugt og grønt, men mineralet optages ikke direkte. For at calcium kan passere tarmvæggen og optages i blodet, er det nødvendigt, at der er tilstrækkeligt D-vitamin til stede. Mangler kroppen enten calcium eller D-vitamin, begynder den at tære på knoglerne, der derved bliver svagere. 

Tilsyneladende er især kvinder særligt udsatte for calciummangel. Efter overgangsalderen optræder der knogleskørhed hos en stor gruppe, og nogle forskere mener i dag, at der består en forbindelse mellem knogleskørhed og PMS, således at de ca. 40% af alle kvinder, der før klimakteriet har lidt af PMS, har ekstra risiko for knogleskørhed efter. Forbindelsen mellem de to lidelser kan tænkes at være kronisk calciummangel. 

En ny undersøgelse har vist, at kvinder der dagligt fik et calciumtilskud, fik PMS- symptomerne til at aftage med 50 pct., især blev smerterne mindre. Det er også et problem, om kosten indeholder nok D-vitamin. Normalt dannes 80 pct. af en persons D-vitamin i huden, når den udsættes for sollys, men med diverse cremer og solfiltre får mange kvinder for lidt D- vitamin og dermed for lidt calcium. 

Det har længe været anerkendt, at en fedtholdig kost kan være skyld i tarmkræft. Dyreforsøg har vist, at fedtsyrerne i kombination med galdesyre kan skabe en irritationstilstand, der kan udarte. Nu peger forskerne på, at et dagligt forbrug af fedtfattige mælkeprodukter svarende til et calciumindhold på 1200 mg ligefrem kan normalisere en cellevækst, der er kommet ud af kontrol. Det skete hos 70 patienter, som før den nye diæt havde været gennem operation for de polypper, der er forstadiet til kræft i tarmen. Andre undersøgelser tyder på, at øget calcium også kan være med til at forebygge mod kræft i bryst, prostata og bugspytkirtel. 

Meget spændende er det, at calcium også kan spille en positiv rolle ved den udbredte folkesygdom forhøjet blodtryk. Den såkaldte DASH-undersøgeIse (Dietary Approaches to Stop Hypertension) viste, at frugt, grønsager og mælkeprodukter, svarende til de nævnte 1200 mg calcium, kunne sænke blodtrykket hos personer, der ellers fortsatte med at være både overvægtige og spise for meget salt. 

Alt i alt må man sige, at calcium er et meget vigtigt mineral både for børn og voksne og virksomt over for en lang række sygdomstilstande, også alvorlige. Ekstra glædeligt er det naturligvis, at calcium er uden negative bivirkninger. Denne nye viden rejser et andet problem. Man har nemlig i utallige dobbeltblind-studier brugt kalktabletter som "placebo", dvs. som virkningsløs snydemedicin. Nu ser calcium tværtimod ud til at være fysiologisk særdeles aktivt. Måske er dermed mange "videnskabelige" undersøgelser ugyldige eller i det mindste vildledende. 

Læs også artiklen "Placebo-effekten virker!" under Genvej til livet, og "Problemer med kliniske undersøgelser" under Genvej til sygdom!

Health News 2001

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012