Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Irritabel tyktarm: astma i tarmen

Årsagerne til irritabel (nervøs) tyktarm er i vidt omfang ukendte, selv om det er en af de hyppigste lidelser i fordøjelseskanalen. Faktorer som stress, tarminfektioner og allergier skal spille en rolle. Hvis kostomlægning ikke virker, kan man prøve psykoterapi eller beroligende medikamenter. 
Mange tyktarmspatienter lider samtidigt af en overfølsomhed i deres fordøjelsesorganer - omvendt opviser mange astmapatienter histologiske forandringer i tolvfingertarmen. Dette sammenfald har nu givet grundlag for en ny hypotese: mastcellerne, der findes i rigeligt omfang i lunge og tarm, kan måske fungere som bindeled. De hører til immunsystemets brandvæsen og reagerer ved indtrængen af bestemte sygdomskim ved frisættelse af histamin og leukotriener for at skaffe fredsforstyrrerne af vejen så hurtigt som muligt. Mastcellerne spiller påviseligt en central rolle ved astma og mistænkes nu også for at være ansvarlig for symptomerne ved irritabel tyktarm: de kan ikke alene bringes til "udladning" af sygdomsvækkere, men også udløses af de faktorer, der anses for årsag til irritabel
tyktarm som stress, angst, kropslig anstrengelse, tarminfektioner og allergier. Ca. 30% af alle salmonellapatienter udvikler derfor irritabel tyktarm inden for et år. På den anden side har indtil 70% af tyktarmspatienterne fordel af en elimineringsdiæt, således at der kan være tale om allergiske reaktioner. 
En deltagelse af mastceller ville kunne forklare, hvorfor de mest forskellige årsager frembringer et fælles sygdomsbillede. Da desuden medikamenter, som stabiliserer mastcellerne, som cromoglycat eller tricykliske antidepressiva, er virksomme såvel ved astma som irritabel tyktarm, kan erfaringerne med astma måske åbne nye veje for tarmterapien. 
Kommentar: Histaminer virker forskelligt alt efter organ: I åndedrætsvejene forårsager de en øget slimproduktion og en pludselig sammentrækning af den glatte muskulatur, hvorved der opstår det for astma typiske åndenødsanfald. I tarmen fører de derimod til en forstærket indtrængen af vand i lumen og til afspænding af den glatte muskulatur - resultatet er diarré. Leukotrienerne sørger for en længere varende betændelsesreaktion for at lokke flere immunceller til. 

Forestående CODEX-beslutninger
I oktober 1996 står vitaminer og andre kosttilskud på dagsordenen i et udvalg under CODEX-Alimentarius-kommissionen i Bonn. Denne internationale komité under Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Verdensfødevareorganisationen (FAO) udarbejder normer om tilladelsen af levnedsmidler, som er bindende for alle medlemmer (Danmark er også medlem). Når en stat er imod et bestemt produkt, tilladt af CODEX, kan det ikke forbyde handelen med det. I hvert fald skal den videnskabeligt kunne bevise, at det er til fare for sundheden. Men det er sjældent muligt at gøre entydigt.
Til sommer næste år afgør en plenumforsamling i CODEX-Alimentarius definitivt, hvilke tilsætningsstoffer, der er tilladte, og hvad der skal regnes som "kosttilskud". Der spørges ikke om meningen eller mangel på samme med sådanne præparater. Birte Erdmann, ernæringsekspert fra Hamborg, råder forbrugerne til at købe bevidst ind og købe naturlige produkter: "Yoghurt er f.eks. generelt sundt. Der er ingen grund til at ændre den med bakterier. Den, der vil gøre noget godt for sin tarmflora, skal hellere spise surkål, der har det hele. Eller en flydende vegetabilsk mælkesyredrik med 10 forskellige mælkesyrebakterier, der indeholder hele kompleksiteten af enzymer og levedygtige mælkesyrebakterier (ca. 1 mill. pr. ml). Kan kun købes gennem helsekostforretninger, materialister, apoteker samt ernæringsbevidste alternative behandlere i Danmark.

Læs også:
Sammenhængen mellem cancer og ernæring
Læge Kirstine Nolfi: Erfaringer fra min praksis
Tarmkræft og tarmkatar
Antibiotika og irritabel tyktarm
Fos Inulin
Tarmkræft - helbredelse er mulig med Brottrunk 
Pebermynte god ved irritabel tyktarm
Ny viden om fedt og tarmkræft
Irritabel tyktarm
Tarmpatienter har stor dødelighed på grund af urutinerede læger

Græskarkerneolie hjælper irritabel tyktarm
Mælkeprodukter giver tarmproblemer
Bio Insu Complex - ved diabetes

Kilde: Journal of Gastroenterology and Hepatology 1998.

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012