Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Malariapiller - enkeltbillet til mareridt

Skuespilleren Chili Turèll er blevet forgiftet af malariapiller, har mistet sit lange har og nu er hun meget vred på lægerne og medicinalindustrien. Selv om hun grundigt spurgte om bivirkninger, fik hun ingen ordentligt besked. Her fortæller hun sin historie til skræk og advarsel for andre.

Det handler om malariapiller. Om etik, frustration og afmagt. Det handler om at blive klog af skade. Personligt foretrækker jeg at blive klog uden skade.
Var en tur i Kenya i marts i år. Har aldrig tidligere rejst til fjerne kontinenter, som kræver vaccine og malariaforebyggelse. Jeg er skeptisk over for medicinering og forhørte mig derfor hos alle og enhver, der kunne tænkes at kende til eventuelle bivirkninger. På Kenya Airways fik jeg en sludder for en sladder. På International Vaccination Center i Palægade krydsforhørte jeg lægen.
Min kollega, skuespillerinden Lykke Nielsen havde netop i presse og tv fortalt om sine skæbnesvangre erfaringer med malariamidlet Laryam. Det kan forårsage stærkt psykisk invaliderende skade. Lægen anbefalede at lade det komme an på en prøve: Spis pillerne en periode før afrejse. I tilfælde af natlige mareridt og angstanfald kan midlet ikke anbefales. Selv om det er det absolut billigste. Malerone er det nyeste produkt på markedet, dyrt, men uden nævneværdige, kendte bivirkninger. Hvilke bivirkninger, ville jeg vide. Jah, hovedsagelig mavevrøvl, måske kvalme og hovedpine. O.K, det er vel til at overse, tænker man. Får de foreskrevne vacciner samt en recept på Malerone uden at vide, at den i virkeligheden er en enkeltbillet til mareridt-land.

Håret faldt af 
Efter tre måneder med tiltagende hårtab, overdrevent ustyrligt hårtab kom jeg endelig på sporet af årsagen. En god veninde tilhviskede mig, at malariapiller ofte er ensbetydende med hårtab. En opringning til Vaccination Center bekræftede dette. I Medicinårbogen står om Malerone:
Bivirkninger: Hyppigst ses mavesmerter, gastritis, kvalme, hovedpine og anoreksi. Undertiden forekommer blegner eller ulcerationer på mundslimhinden samt forbigående hårtab. I sjældne tilfælde knoglemarvshæmning.
Min øjeblikkelige reaktion var harme. Harme over at vaccinelægen havde undladt at informere om bivirkningen hårtab. Min næste reaktion afmagt. Hvorfor fanden får man ikke fuld besked. Er man ikke advaret, kan man ikke gardere sig.
Jeg er nu i behandling på Hårklinikken i København. Her er man bekendt med malariapillers skadelige virkning på hovedbund og hår. Medicinen slår typisk hårsækkene ihjel og svækker livsvigtige organer. Med svækkelse af immunforsvaret til følge.

I mit detektivarbejde for at opklare årsagen til min misere kom jeg for nylig i besiddelse af en farvestrålende Rejseguide udsendt af medicinalfirmaet GlaxoWellcome til intern brug for lægerne: Værd at vide om malaria. Jeg citerer fra brochuren:
Bivirkninger: Sædvanligvis milde og forbigående. Hovedpine, mavesmerter, appetitløshed, kvalme, opkastning, diarré og hoste (behandling efter smitte).
Malariaprofylakse: Hovedpine, mavesmerter og diarré er rapporteret med samme frekvens som ved placebo.
Ikke et ord om muligt hårtab. Med denne Rejseguide i hånden opfordres vore læger til at anbefale folk at bruge GlaxoWellcomes malariaprodukt. Min reaktion: Harme, harme, harme. Medicinalfirmaet undlader at oplyse om bivirkninger, som er lige til at slå op i Medicinhåndbogen. Men dét skulle jo ikke være nødvendigt, når medicinalfirmaet har givet ren besked.

Giftig medicin 
Penge styrer alt. Penge styrer medicinalindustrien. Den skal have solgt sin gift. Det er svært at sælge gift, hvis man skal sige sandheden. Så man sminker sandheden i håb om at der ikke går alt for mange revner i lakken.
Jeg efterlyser etik. Hæderlighed. Medicinalindustrien leger med menneskelige kroppe, med den ene krop hvert menneske har til sin rådighed, den ene lever og nyre og mavesæk som i den moderne verden i forvejen er på overarbejde.
Jeg skriver dette for at advare mod medicinalindustrien.
I det konkrete tilfælde handler det om at miste sit hår som følge af medicin. Læs: gift for kroppen. Det kan godt være, at medicinalindustrien og visse læger ikke anser hårtab for værende en væsentlig bivirkning.
Dertil kan jeg svare: Det er både traumatisk og smerteligt. Da Samson mistede sit hår, mistede han sin kraft. En ikke uvæsentlig del af enhvers identitet sidder i enhvers individuelle, vidt forskellige hårpragt. Det er undergravende og skadeligt for ens selvfølelse at opdage, at håret drysser af i store mængder. Det er et mareridt. Man tør ikke rede sit hår, udsætter at vaske håret for at udskyde konfrontationen med endnu en håndfuld hår i afløbet. Man føler sig syg. Spekulerer på, hvad det kan skyldes. Alle véd, at stress og mangelfuld kost er hårets værste fjender. Man stopper sig med vitaminer, opsøger biopat og læge dit og dat, man resignerer, bliver momentvis handlingslammet. Det er en psykisk tour de force.
For mig har det samtidig konsekvenser i mit arbejde. Jeg har normalt langt, fyldigt hår. Ikke tykt, men tykt nok til at kunne sætte en flot frisure i mit nuværende teaterarbejde. De sidste tre måneders hårtab har betydet definitivt farvel til enhver form for anden frisure end tyndt kortklippet. Jeg skal have fremstillet en paryk for at kunne gå på scenen med den forestilling, som jeg har kontrakter liggende på i den nærmeste fremtid.

Debat om etik
Jeg vil gerne redde mit hår tilbage. Hver smører jeg min hovedbund i Urtelotion fra Hårklinikken. Det er et langtidsprojekt. Måske flere år. Hår vokser som bekendt langsomt. Det koster tid og penge, som kunne være sparet - men ens hår er livsvigtigt: Såvel som det er livsvigtigt for brugerne, at medicinalindustrien og lægerne giver en klar og utvetydig information om medicinens bivirkninger. Det er skadeligt for en i forvejen trængt branche at sjuske med folks liv og vel.
Jeg er blevet klog af skade. Jeg fortæller denne historie i håb om at åbne for debat om malariapiller, om medicinalfirmaerne - i sidste ende om etik. Vi bliver informeret om cigaretrygnings skadelige virkninger. Så er det op til den enkelte at tage ansvaret for rygningens virkninger. Men det er umuligt at tage ansvaret for konsekvenser, man ikke er vidende om. Tilbage er kun smerte og afmagt. 

Health News 2000

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012