Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lecithin Complex

Optimal sundhed- optimal livslyst- optimal energi. Helsebranchens Energidrik Nr. 1. - Opskrift nedenfor!

Ja, det er rigtigt! Det virker! Alle tiders Energidrik!

Den ernæringsmæssige baggrund.  Enhver af os kender vist den situation, hvor problemerne ligesom tårner sig op foran os: Det kan være, at det er på vores arbejde, at vi føler vanskelighederne med ikke at kunne klare de krav, der stilles til os, eller det kan være i familien, at vi oplever, at vi ikke når det, vi egentlig gerne ville. Man gør sig de bedste anstrengelser for at overkomme det hele, og alligevel har vi fornemmelsen af at have forsømt en masse ting! Det, der kunne være en aktiv og positiv fritid, bliver for det meste kun golde og negative hvilepauser, hvor vi tror at ruste os til næste dags opgaver: simpelthen fordi vi mangler oplagthed, lyst, »gnist« eller med et ord energien til at gøre noget!

De fleste er nok klare over, at dette netop er det egentlige problem. I virkeligheden er de overbeviste om, at havde de bare nok energi, så ville de også kunne ordne deres problemer. Desværre vælger de næsten altid den nemmeste og samtidig mest forkerte løsning! De prøver nemlig at udligne deres energi-underskud ved hjælp af de kendte stimulanser: kaffe, the, sukker, osv. Nu ved vi, at disse stimulanser ganske vist strammer os op, men vi ved også, at der kun er tale om en temmelig kortvarig virkning, f.eks. kan en kop stærk kaffe holde os oppe ca. 1 time, måske mindre. Vi får med andre ord brug for en ny stimulans og er dermed godt på vej til at etablere en ond cirkel, som det kan være meget vanskeligt at kæmpe sig ud af igen.

Nu er det med, at et stærkt overdrevet forbrug af tobak, kaffe, the, søde sager mm. er stærkt skadeligt for de fleste organismer, ikke noget, helsebranchen har fundet på. Det har været videnskabeligt anerkendt i masser af år. Men helsebranchen har måske nok været med til at få folks øjne op for, at ikke alene forgiftes organismen af stimulanserne, men folks kostvaner er rent faktisk sådanne, at et stort forbrug af stimulanser ofte hos den enkelte er forbundet med en forkert og utilstrækkelig ernæring.

Det kan der være mange forskellige forklaringer på, måske er det fordi stimulanserne virker appetitdæmpende og dermed fortrænger den naturlige sultfornemmelse, måske skal årsagen findes i det enkelte menneskes (forkerte) kosttraditioner. I hvert fald kan det klart konstateres, at den nemme - men dyre og forkerte - »løsning« på vores energibehov fører til en mere eller mindre alvorlig  forgiftning  af organismen, muligvis forbundet med en psykisk parallelvirkning som  stress og depressioner,  og med risiko for forskellige mangelsygdomme som følge af et ernæringsmæssigt underskud af visse livsnødvendige stoffer. Læg hertil, at virkningen af stimulanserne altid er kortvarende og forbigående.

Alle, der f.eks. har haft sårdannelser i mundvigene, ved hvor smertefuldt det kan være! Men tænker man på, at sådanne sår kan være opstået på grund af et kraftigt forbrug af de søde sager, slik, kager og sukker i almindelighed? For at omsættes i organismen har sukker nemlig brug for B-vitaminer, og mangel herpå forårsager netop sårdannelser, men også hjertebesvær, uren hud, nervøsitet, anspændthed og depressioner mm.

Også hypoglykæmi, dvs. ekstremt lavt sukkerindhold i blodet, kan paradoksalt nok være fremkaldt af for stor indtagelse af sukker. Det overstimulerer bugspytkirtlen til at producere for meget insulin, som fortærer sukkeret i blodet. Følgen heraf er mathed, koldsved, kramper og bevidstløshed. Det viser, hvor misvisende det er at tro, at mere sukker = mere energi!

Vi skal med andre ord gå helt andre veje, hvis vi vil finde en løsning på vores energiproblem, dvs. hvis vi skal finde stoffer, der for det første tilfører os energi, men også støtter sundheden og er ernæringsmæssigt set rigtigt sammensatte, og som garanterer os en  langvarig og  konstant virkning.

Nu ved vi, at det virkelige energiskabende stof er protein. Prøv f.eks. at spise et æg eller drikke et glas mælk eller tage en håndfuld solsikkefrø og mærk den bedring, der indtræder, ikke i ti minutter, men i flere timer. Men også vitaminerne er afgørende; derfor er ølgær med sit brede spektrum af B-vitaminer og aminosyrer så fremragende et sundhedsmiddel.

Vi har forsøgt ud fra ernæringsmæssig viden og erfaring at skabe en energigivende helsedrik, som vil kunne tilfredsstille de krav, vi her har opstillet. Yderligere har vi anført en oversigt over de vitaminer, der skal tages i forbindelse hermed. Vi mener at have skabt et  rationelt alternativ  til de gængse stimulanser.

Helsedrikken indeholder en betydelig mængde B-vitaminer, de er vitale for ren hud, sundt hår, øjnenes glans, et stærkt hjerte, rolige nerver og altså for energien; plus komplet protein (58 gram); plus lecithin, vigtigt for hver eneste celle i kroppen og det bedste naturlige middel mod kolesterol eller fedt i blodet; plus calcium i mælken, af største betydning for knogledannelsen hos alle, men især hos de ældre; plus vegetabilsk olie, som er hovedkilden til essentielle fedtsyrer, hvad der har betydning for en smuk hud, hårets glans, sunde kirtler og hormondannelsen.

Helsedrikken tages om morgenen, og man vil se, at den sammen med de anbefalede vitaminer tilfører så godt som alle nødvendige næringsstoffer!

 

Energi-helse drikken. Kom i en blender:
2 kopper skummetmælk
1 spsk. Oli-fit tidselolie 
2 - 4 tsk. BirkeSød
1 tsk. vanille-sukker
Start blenderen på lav hastighed og tilsæt: 
4 store spsk. STÆRKE B-FLAGER
4 store spsk. Lecithin Complex granulat

Stands blenderen, dæk til og stil drikken i køleskabet natten over. (Opbevaringen i køleskabet bevirker, at gæren får en god smag). Næste dag stilles blenderen på stor hastighed, og der blendes ca. 30 sekunder. Når man har drukket helsedrikken, laves portionen til næste dag og stilles i køleskabet.

Vigtigt!  Når du begynder, så brug kun ½ tsk. STÆRKE B-FLAGER de første dage, gå op til 1 tsk. og forøg gradvist, til du når op på fire store spsk. (efter ca. 3 uger). Du kan tage doseringen af Lecithin Complex granulat fra starten.

Hvis du ønsker at berige helsedrikken yderligere - så supplér hver morgen med:
1 AD-kapsel (A+D vitamin) (5-10 er anbefalet dosis i USA)
6 ACEROLA NATUREL tabletter (C-vitamin), 90 mg
1 STÆRKE E-vitamin kapsel, 335 mg
10 naturlige DOLOMIT tabletter
Hver aften efter måltidet tages:
1 AD-kapsel (A+D vitamin) (5 -10 er anbefalet dosis i USA)
4 ACEROLA NATUREL tabletter (C-vitamin), 90 mg
1 STÆRKE E-vitamin kapsel, 335 mg
10 naturlige DOLOMIT tabletter

Du kan øge indholdet af C-vitamin (i tilfælde af forkølelse) og E-vitamin (der virker som en ilt-giver - godt for hjertet og de andre muskler). De STÆRKE B-FLAGER giver masser af B-vitaminer. Sæt ikke mængden af A- og D-vitaminer i vejret.

Ølgærpulver er protein, ikke fedt, og kan ikke sammenlignes med almindeligt bagegær. STÆRKE B-FLAGER er et alsidigt næringsmiddel, og to store spiseskefulde indeholder 20 gram fuldgyldigt protein, hvilket er mere end indholdet i en gennemsnitsbøf.

Det er formentlig det bedste middel, der findes, til pleje af huden.

Grunden til, at du skal starte langsomt med B-flagerne er, at folk, der har underskud af B-vitamin, har en ufuldstændig fordøjelse, men i løbet af nogle dage har kroppen allerede optaget så meget B-vitamin, at du langsomt kan øge doseringen.

Hvis du af en eller anden grund ikke kan tåle mælk, kan du bruge juice i stedet, men du nedsætter proteinmængden med ca. 18 gram, og naturligvis får du også mindre calcium. Så brug helst mælk, hvis det kan lade sig gøre!

Ingredienserne i energi/helsedrikken:

A-vitamin er væsentligt for huden - det forebygger og fjerner infektioner, det giver håret glans og har en positiv virkning på synet, det fremmer cellevæksten. Vitaminerne A og E arbejder sammen, fordi uden vitamin E ødelægges A-vitaminerne af ilt. A-vitamin findes i alle grønne grønsager, i gulerødder (caroten) og abrikoser. A- og D-vitaminer er de eneste vitaminer, der kan være giftige, men kun i massive doser. I følge E. Lehman og H. G. Rapaport har man givet børn 300.000 enheder dagligt over en længere periode (den daglige anbefalede tilførsel i Danmark for voksne er 800 mcg) uden at der er observeret skader. Risikoen for forgiftning af A-vitamin kan nedsættes ved en øget indtagelse af C-vitamin 2.

B-vitaminerne er B1, B2 B6, B12, biotin, folsyre, inositol, niacin, panthotensyre og PABA (paraaminobenzoinsyre). Videnskaben har desuden opdaget eksistensen af endnu to B-vitaminer, nemlig Bl's (pangaminsyre) og B17. Alle B-vitaminer er vandopløselige; det betyder, at de ikke kan oplagres i kroppen, så de må altså tilføres hver dag gennem kosten. Endvidere er de synergistiske, dvs. at et eller flere af B-vitaminerne forøger behovet for de resterende. De er nødvendige for gode nerver, øjne, hår og hud - og den rigeste kilde af alle er ølgærpulver.

C-vitamin  eller ascorbinsyre er vandopløseligt og må altså også tilføres kroppen hver dag. C-vitaminets virkefelt er særdeles bredt. Linda Clark opstiller en liste på ikke mindre end 35 sygdomstilstande, hvor C-vitamin har en gunstig indflydelse. Der er ingen diskussion om, at vi har brug for C-vitamin, men hvor meget har vi brug for? Nobelprisvinder Linus Pauling, der er en varm fortaler for C-vitamin som et middel til bekæmpelse af almindelig forkølelse, siger 3.000 mg. pr. dag. Da 1 glas appelsinjuice ikke giver mere end ca. 100 mg., er det altså væsentligt billigere at opfylde sin norm ved hjælp af C-vitamin tabletter, f.eks. C-vitamin i den mest naturlige form - Acerola naturel -  da C-vitaminerne her er i selskab med mange andre ernæringsfaktorer. Det giver bedre virkning, og C-vitaminerne er ikke så hårde ved maven, men i følge Linus Pauling er der ingen forskel på naturlige og syntetiske C-vitaminer. Det kan han have ret i, men at indtage ren C-vitamin i større doser er både ulogisk og ensidig, da du ikke noget sted i naturen kan finde rent C-vitamin fjernet fra sine øvrige tilhørsstoffer. Vitaminet virker bedst, når der samtidig er calcium til stede i kroppen - derfor anbefales Mega C Syreneutral med calciumascorbat. Rygere bruger 25 mg C-vitamin pr. cigaret; hvis man er ryger eller bruger f.eks. aspirin eller antihistamin stiger behovet.

Referencer:
Journal of the American Medical Association 94 (1940).
E Bieknell og E Prescott: The Vitamins in Medicine.
Linda Clark: Kend din kost, Borgen 1981.
Linus Pauling.- Vitamin C and the Common Cold, San Francisco 1970.

D-vitaminet kaldes også solskinsvitaminet, og det hjælper kroppen med at optage og fastholde calcium. Kosten indeholder kun lidt, så mange mennesker er i voldsomt underskud og forstår ikke, hvorfor de er så nervøse! D-vitamin kan ikke optages af organismen uden fedt eller olie - så tag det efter et måltid, hvor du samtidig får fedtstoffer - som i energi-helsedrikken! Du bør have mindst 100 mcg pr. dag og kan også uden risiko gå op til 175 mcg. Der må i Danmark kun anbefales 5 mcg D-vitamin daglig.

E-vitamin er en ilt-giver, og det nedsætter musklernes behov for ilt. Når ilten sættes i vejret, behøver hjertet ikke at arbejde så meget. E-vitamin øger også blodgennemstrømningen. Det kendes desuden som et kønsvitamin og hjælper til med at producere normale kønshormoner. Det fører også mere ilt til hjernen og har derfor været brugt til at hjælpe mentalt tilbagestående børn. Hvedekim, hvedekimolie og sojabønneolie er de rigeste E-vitaminkilder.

Dolomit.  De naturlige MAGNESIUM/CALCIUM DOLOMIT tabletter har betydning for dit nervesystem som et anti-stressmiddel. Det meste calcium bruges til opbygning af tænder og knogler, men resten bruges af nervesystemet. For at det kan absorberes af kroppen, må der samtidig tilføres fedtstoffer. Også magnesium er vigtigt for nervesystemet. Det findes i grønne blade, men ødelægges ved kogning. Med den overfor anførte dosering er du sikker på at få dit behov dækket.

Bruger du daglig energi-helsedrikken vil du opleve, at du virkelig kan overkomme mere, du vil føle at have flere kræfter til rådighed - hele dagen igennem. Du vil føle, at vitalitet og arbejdsglæde vender tilbage, fordi du får større psykisk og fysisk styrke til at klare problemerne - og du vil konstatere, at dit behov for de gængse stimulanser reduceres ellers forsvinder helt.

Lecithin  er et andet spændende stof, som helsebranchen har sat fokus på. Frem for alt har det vakt interesse ved bekæmpelsen af den frygtede arteriosklerose (åreforkalkning). Undersøgelser har vist, at det nedsætter indholdet af kolesterol i blodet og tilmed hjælper med til at fjerne en allerede indtruffet kalkdannelse i arterierne. Men ikke nok med det; det kan sænke blodtrykket hos nogle mennesker og giver vitalitet til de ældre, det er med til at opbygge hjernens celler, bekæmpe udmattelse og nervøsitet. Det har også vist sig at spille en rolle ved behandlingen af urenheder i huden, eksem og psoriasis, det har betydning for kirtler og lever, og det kan reducere diabetikeres behov for insulin; endelig fremmer det optagelsen af vitaminer A og E.

Lecithinbrist - tidens tegn.  Når vi i dag betragter tegninger af en Ludwig Richter eller malerier af en Karl Spitzweg, forekommer det os at være billeder fra en længst forsvunden verden.

Siden dengang har vor verden forandret sig så grundlæggende, at vi ser hine »de gode, gamle dage« i et eventyrskær. Vores tid har påtrykt os sit stempel, har forandret os. Den præger os, slipper ikke sit tag i os, sluger os med hud og hår, og vi kan ikke sætte os til modværge.

Hvad mennesket i dag må optage i sin hjerne er mangfoldige gange det, som det måtte forarbejde for 100 år siden. Man behøver blot at tænke på larmen fra gadernes trafik, fra presluftshamre og -bor, fra fly, ja, endog fra radio og TV, der til stadighed vælter ind over os. Man kan tænke på alt det, som vi må optage gennem radio, TV og aviser af chokerende og forfærdelige nyheder, sensationer og tragiske begivenheder. Det bliver ikke hængende i vores tøj. Det tærer på vores nerver.

Alt dette er også grunden til det ligefrem horrible forbrug af hovedpinetabletter, nerve- og sovemidler. Vi lever i det vanvittige beroligelsesmiddel »Valiums« tid, som på længere sigt ødelægger vores nerver. Alt dette er et tegn på, hvor nervesvag denne generation allerede er. Mange ved ikke engang, hvor farligt de lever med deres tabletter eller med deres kære ven, »alkoholen«. Kan vi endnu nå at hjælpe os selv?

JA! Vi kan det, for her ligger  Lecithin Complex's domæne, det naturlige, uskadelige næringsstof, der indgår i kroppen selv, og som er i stand til at hindre, at al denne dårligdom i vores egen tid - nedbrudte nerver, koncentrationsmangel og søvnløshed - overhovedet kommer til udtryk. Det er derfor på tide at vise Lecithin Complex hele vores opmærksomhed!

Lecithin Complex - et livsvigtigt næringsstof.  Året 1848 er kendt som revolutionsåret. Borgere, arbejdere og studenter gjorde oprør mod kejsere, konger og fyrster. Samme år - 1848 - gennemførtes også en anden mere stille og alligevel omvæltende revolution. Den franske videnskabsmand N. Gobley fandt i de menneskelige celler og væv et stof, som han gav navnet »lecithin«. I dag ved vi, at uden Lecithin Complex er ingen celle i stand til at leve, intet liv muligt.

Hvad virker Lecithin Complex, og hvad er Lecithin Complex?

Når vi taler om Lecithin Complex, må vi kaste et blik på de hemmelighedsfulde processer, som sker sig i vores cellesystem. Det er kun et lille udsnit af alt det, der foregår i vores krop. Og alligevel virker det på os som en spændende roman. Blot med den forskel, at det direkte berører os selv - »mennesket«.

Lecithin Complex  er et sammensat stof, hvis vigtigste bestanddel er kvælstof. Kvælstof betegner vi som »det levende kvælstof«. Alene denne kendsgerning gør Lecithin Complex vigtig for tankeprocessen og nervesystemet.

Cholin  og det heraf dannede acetylcholin er adrenalinets modspiller, et hormon fra binyrebarken. De to regulerer sammen blodtrykket, hjertefunktionen og hjertefrekvensen og påvirker i vidt omfang nervesystemet. Adrenalin forstærker, og cholin udligner. Sammen styrer de også sukkerstofskiftet. I Lecithin Complex befinder der sig de med cholin tiloversblevne fosfatidsyrer, hvad der gør dette til en af de vigtigste faktorer i hele stofskifteprocessen. Der findes derfor Lecithin Complex på alle grænseflader og membraner på alle vore celler, altså der, hvor stofskifteprocesserne i det væsentlige foregår.

Lecithin Complex.  Fosfatider er kendetegnet ved deres indhold af fosfor. Ligesom man betegner kvælstof som »det levendes kvælstof«, siger man: »Hvor der er fosfor, er der ild«.  Fosfor nærer livets flamme.  Man kan altså i overført betydning betegne Lecithin Complex som »livsild«. Faktisk er liv uden Lecithin Complex ikke tænkeligt, og jo flere lecithinreserver kroppen besidder, jo mere robust er den. Det gælder for alt vores nervesystem.

Kolesterol og Lecithin Complex er antagonister.  Antagonister er modspillere, altså det tøjer, der skal holde spanden i ligevægt. Der advares mod for meget kolesterol - vel at mærke mod for  meget,  for også kolesterol har sine vigtige opgaver. Det er modersubstans for steroidhormonet og forekommer i blodet normalt i en mængde af 160-230 mg. Hos spædbørn er det allerede 100 mg.  Kun overskuddet bliver aflejret og  fører til den frygtede arteriosklerose. »Chole« kommer fra »galde«. Kolesterol og galdestof er to uadskillige begreber.

Lecithin Complex har en særlig beskyttende virkning for leveren. I galdeblæren fremmer det gennemtrængeligheden (permeabiliteten). Derved fremmes udskiftningen af væsker og stoffer mellem cellerne og forhindrer, at kolesterol fortykker grænseoverfladerne for meget.

En interessant konstatering.  Ernæringsvidenskabsmanden prof. dr. W. Halden gjorde denne konstatering: »Ungt, voksende væv har et højt lecithin/kolesterol-forhold. I ældre væv vender forholdet sig om, hvorved kolesterol ikke virker som det »alderdomsfremmende stof«, men bevirker den  gradvise forringelse  af lecithin.« Halden anbefaler derfor især ældre mennesker til stadighed at udligne denne lecithinmangel gennem kosttilskud, der i Danmark kan købes i bedste kvalitet fra naturmiddelfirmaet Natur-Drogeriet A/S som Lecithin Complex granulat.

Lecithin Complex og protoplasma.  I cellens indre ligger Lecithin Complex som et net og har i væsentlig grad del i protoplasma-strukturen. Protoplasma er cellekernens levende substans. Denne cellekernesubstans omsluttes af en plasma-hinde, der består af Lecithin Complex og essentielle/umættede fedtsyrer. Cellekernen er cellens kommandocentral og bestemmer processerne i cellen. Mangler der her Lecithin Complex og umættede fedtsyrer, svækkes og nedbryder cellekernehinden. Cellen har ikke længere fast struktur og går til grunde.

Dr. Johanna Budwig betegner denne proces som en af årsagerne til kræft. Først nu bliver lecithinets fulde betydning klar. Betydningen af lecithin - men også af en sund ernæring, i hvilken planteolie med deres essentielle/umættede fedtsyrer spiller en betydelig rolle (planteolie i salater, til madlavning, og margarine af uhærdede olier).

Soja og Lecithin Complex.  Soja er kommet stadig mere i forgrunden i moderne ernæringslære. Man kalder den »lecithinets dronning«. Sojabønnen, en bælgfrugt, består af 40% protein, 18% fedt (umættede fedtsyrer), 18,9% kulhydrater, 3,5% fibre og 8% vand. Dens lecithinindhold er det største i alle planter. Den dyrkes i Kina, Manchuriet, Korea og Japan og i stor stil i USA og leverer udover protein af høj kvalitet frem for alt lecithin af højeste og reneste kvalitet. Også Natur-Drogeriets Lecithin Complex er fremstillet af sojabønner, altså rent vegetabilsk.

Lecithin - en uundværlig kropssubstans- har, som vi har set det, mange funktioner i organismen,  og findes særligt rigeligt  i cellerne i hjernen, nervesystemet, hjertemusklen, leveren og spermaen. Mangel på lecithin kan ligesåvel som mangel på E-vitamin føre til ufrugtbarhed.

Hjerne og nerver er i særlig grad afhængige af et højt lechitin-indhold. Ikke uden grund kalder man derfor Lecithin Complex »hjerne og nervenæring«. Vores nerver danner under hjernens kommando styringssystemet for hele organismen. De leder følelser videre, registerer sanseindtryk, koordinerer bevægelser og styrer vore følelser.

Lecithin Complex påvirker ikke kun vores præstationer, vores tanke- og koncentrationskraft, men også vores stemninger. »Godt humør og optimisme gennem Lecithin Complex« er ikke kun et slagord, men en af videnskaben fastslået kendsgerning.  Jo mere vi er udsatte for tidens stress, dens jag og bekymringer, jo større er vores lecithinbehov.  Lecithin Complex formidler i cellemembranerne stofskiftet mellem cellerne og deres omgivelser og har stor betydning for indslusningen af næringsstoffer i cellen (permeabilitet) og for udskillelsen af slaggestoffer. I cellens indre er Lecithin Complex fosfatider af væsentlig betydning for de processer, vi kalder »celleånding«. Lecithin Complex er også transportør af fedtstoffer og vigtig for deres findeling - her i sammenhæng med galdestoffer.

Jo større krav, der stilles til vores krop og nerver, desto højere er behovet for lecithin.  Den, der i dag ikke har stærke nerver, ligegyldigt i hvilken position, er på langt sigt fortabt. Den, der i dag vil være computer-tidsalderens krav voksen, behøver koncentrationskraft og tankeevne. Lecithin Complex fremmer hjernefunktionen og gør modstandsdygtig mod stress/overbelastning og forhindrer hukommelsessvækkelse og depression.

For ældre mennesker er det vigtigt at vide, at Lecithin Complex hjælper med til at modvirke kolesterolaflejringer i karvæggene og dermed forebygge den så frygtede arteriosklerose.

Lecithin Complex granulat 200 og 400 gram med neutral smag forhandles af apoteker, materialister og helsekostforretninger.