Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Østersskal kalk: Calcium og for højt blodtryk

For højt blodtryk er et meget udbredt problem, især hos midaldrende og ældre mennesker. Hos de fleste giver denne tilstand i sig selv ikke umiddelbart anledning til forstyrrelser, kun når trykket er meget højt, optræder der symptomer som hovedpine, svimmelhed, øresusen og synsforstyrrelser.

Men netop fordi for højt blodtryk oftest ikke giver forstyrrelser, er man tilbøjelig til at undervurdere problemet. Det er en fejl! Konsekvenserne af denne lidelse, som mange er ramt af uden at vide det, er skader på blodkar, nyrer, øjne, hjerne og hjerte.

Det kan derfor kun tilrådes, at man regelmæssigt måler sit blodtryk, en undersøgelse, som enhver selv nemt kan foretage ved hjælp af et af de moderne, pålidelige og prisbillige blodtryksmålere, der findes i handelen i dag.

Hvad kan du selv gøre her og nu for at forebygge alvorlige sundhedsskader, hvis du konstaterer, at dit blodtryk ligger for højt?

I mange tilfælde kan du normalisere dit blodtryk ved at ændre dine kostvaner på en række punkter. Er du overvægtig, har du stillesiddende arbejde, er din tilværelse stresset og har der i din familie været tilfælde af for højt blodtryk, er du alt andet lige udsat for en ekstra høj risiko - undgå derfor tobak, alkohol, kogsalt i din mad, dyrk passende fysisk træning og motion (vægtreduktion), og har du diabetes, så sørg for at denne behandles korrekt.

I de senere år er man også blevet opmærksom på den rolle, calcium spiller for forhøjet blodtryk. F.eks. kunne Jyllands-Posten den 18. september 1987 fortælle, at danske læger nu regner med, at blodtrykket hos de fleste mennesker kan sænkes med ca. 10 % med et dagligt calciumtilskud på 1-2 gram (f.eks. 3 Østersskal kapsler), hvilket netop er det, der i de fleste tilfælde er behov for.

Man kom på sporet af calciums funktion for blodtrykket i 1960'erne, da man i USA opdagede, at i områder med hårdt drikkevand - vand med meget calcium - var antallet af hjerte- og kredsløbssygdomme lavere end i områder med blødt vand, altså vand med lavt calciumindhold.

Calciumtilskud kan derfor gå hen og blive fremtidens medicin mod forhøjet blodtryk, men lad os kort se på den virkemekanisme, der består mellem calcium og blodtryk.

Dit blodkredsløb er afhængig af calcium på to måder: for det første hjælper det blodet med at størkne, og for det andet et det netop en beskyttelsesfaktor over for forhøjet blodtryk - men på en indirekte måde. Calciummangel forårsager nemlig så meget biokemisk uorden i dit system, at kroppen overproducerer de to stoffer cortison og aldosteron, som begge får nyrerne til at holde på salt og vand. Resultat: for højt blodtryk.

Andre undersøgelser tyder desuden på, at større mængder af kalium også kan have en gunstig virkning i denne forbindelse. Dette mineral findes i betydelige mængder i frugt (især tørrede frugter), grønsager og bælgfrugter. Det synes således at være en given sag, at mennesker, der helt eller delvis følger en vegetarisk kost, tenderer til at have et lavere blodtryk end folk, hvis kost fortrinsvis er baseret på animalske levnedsmidler.