Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Karob frugtpulver - øko kvalitet

Vidste De, at cacao og chokolade er vanedannende på samme måde som the og kaffe? ... at der nu kan fås et sundt alternativ til chokolade? - og som hjælper Dem på anden måde?

Hvad er karob?  Hvis De er blandt de hundred tusind, der tilbringer deres årlige ferie ved den spanske middelhavskyst, har De sikkert set karobbælge på jorden. De ligner store pralbønner, har en skinnende, mørkebrun overflade og er noget fladere end vore bønner. karob er frugten af karobtræet, som vokser til en højde af ca. 9 meter og har et frodigt, stedsegrønt løv.

Beretninger om brug af karob går tilbage til oldtiden, og vi vil fortælle mere om dette aspekt senere. karob findes traditionelt kun i varmt klima, og især i landene omkring Middelhavet, som Spanien, Grækenland, Italien og Marokko. For ca. 100 år siden indførtes karob til det sydlige USA, hvor klimaet ligner middelhavsklimaet. Desværre er der ingen mulighed for at dyrke karob i Danmark, da temperaturen er for lav det meste af året.

Hvis De bider af en moden karob, vil De næsten med sikkerhed nyde dens halvsøde, milde smag.

Kendsgerninger og tal.  Det er ikke ualmindeligt, at karobfrugter bliver 12 tommer lange og op til 2 tommer brede. Ligesom bønner indeholder bælgene frø, men ulig bønnefrø er karobfrø sorte og meget hårde, og man kan i hel form bruge bælgen som en naturlig babyrangle.

karobfrugterne er fuldvoksne i juni-juli, men endnu grønne. I september, oktober eller november er frugten moden og mørkebrun.

Selv om træerne også blomstrer i områder med meget lidt regn, varer det 15 år, før de regelmæssigt sætter frugt. Der går et halvt hundrede år, før træet er fuldvoksent.

Næringsværdi (100 g)
Beregnet af det amerikanske landbrugsministeriums næringsdatalaboratorium

 

Carobpulver

Cacaopulver

Energi

222 kcal

295

Protein (g)

4,6

16,8

Fedt (g)

0,65
Mættede: -%
Enkeltumættede: -%
Flerumættede: -%

 23,7

Samlet kulhydratindhold (g)

40
Monosakkarider: -%
Disakkarider: -%
Polysakkarider: -%

48,3

Kostfibre (g)

39,8

38,5

Væde (g)

3-5 (leverandørens angivelse)

3

Mineraler (mg)

Kalk (Ca): 348
Jern (Fe): 2,9
Kalium (K): 827
Natrium (Na): 35
Fosfor (P): 79
Magnesium (Mg): 54

Ingen oplysninger
0,1
650
700
Ingen oplysninger
Ingen oplysninger

Vitaminer (mg)

A-vitamin: 14 RE/1 IE
B1-vitamin: 0,05
B2-vitamin: 0,46
B6-vitamin: 0,36
Niacin: 1,89
C-vitamin: 0,2

 

Ingen oplysninger

Koffein

0

0,16

Theobromin

0

1,1

Aske (%)

2,5-4

8,2

pH-værdi

5-6

Ingen oplysninger

Blomsterne vokser i klynger på grenene midt i løvet, og de skal bestøves, før de kan sætte frugt. Blomstringen begynder fra januar til marts, afhængigt af området, og kan ses sammen med forrige sæsons sidste frugter; fra et virkeligt massivt træ kan der høstes så meget som et ton frugt. I 1970 blev den totale verdensproduktion skønnet til at ligge mellem 32.000 og 35.000 tons.

Hantræerne dyrkes både for at bestøve huntræerne og for at bruges i landskabsplaner, da de ikke har nogen bælge til at bestrø jorden. I blomst er karobtræerne meget attraktive med deres rødlige broderilignende tråde, hængende lodret ned. Hantræerne har knudrede grene, og rene han-, hun- og hermafroditiske træer har mørkegrønne, ovale blade, som er ca. 2 tommer brede.

For dem, der ser videnskabeligt på det, er der her en tilnærmelsesvis nøjagtig fysisk analyse, som både er ernæringsmæssig og medicinsk. Karob er sammenlignet nederst på siden med cacaopulver.

Ernæringsmæssige fordele.  Selv om forarbejdet karob og chokolade ser ens ud og smager ens, er karob meget mere end et chokoladesubstitut. Det er rigt på vitaminer og mineraler og indeholder ikke raffineret sukker, allergen (LgE) eller vanedannende theobromin (coffein).

Men karob har andre ernæringsmæssige fordele i forhold til chokolade. Og disse fordele består i, hvad karob ikke indeholder. Karob har ikke oxalsyre. Dette tillader bedre optagning af calcium (findes i højere grad i karob end i chokolade) og formindsker risikoen for uren hud hos teenagere.

Da det er et rigt fødemiddel, ca. 70 % kulhydrat, har karob færre kalorier pr. kg end chokolade og behøver mindre sødning end chokolade for at gøre det velsmagende. Nogle kræver ikke tilsat sødestof. Faktisk nyder både børn og voksne at nippe til rå karobbælge og får derved mættende kulhydrater, vitamin A og D og mindst 3 B-vitaminer og mange mineraler, inkl. calcium, magnesium og jern. Karob er utvivlsomt effektivt som hjælp til overlevelse under katastrofer, fordi det er enestående både som medicin og føde. Et lidet kendt uudforsket faktum er det, at karobbark bruges som medicin i Asien. Men det er velkendt blandt karobtilhængere, at karobbælge indeholder pektin og lignin. Disse to fordøjelsesregulatorer, forbinder sig med skadelige, fordøjede elementer, endog radioaktive elementer, og fører dem sikkert ud af kroppen.

Medicinske tidsskrifter som »Pediatrics« og »Kentucky Medical journal« er enige. »Texas Journal of Medicine« viste, at karob er både næring og medicin, idet det rapporterede om behandlingen med karobpulver af 96 børn, der led af tarminfektion. 64 børn fik det bedre i løbet af 2 dage. 12 mere fik det bedre på fjerdedagen. Hospitaler i adskillige stater i USA har brugt naturren karobmel som et hjælpemiddel ved behandlingen af diarré.

Så næste gang, De bider af en karobstang eller bruger Natur-Drogeriets naturrene Karobpulver, husk at De har at gøre med et næringsmiddel, et medikament, et gummistof, et dyrefoder og for konservatorer et uvurderligt træ. 

I opsummering er dette de vigtigste aspekter ved karob som et næringsmiddel:

  • rigt på vitaminer og mineraler, men uden raffineret sukker,    
  • indeholder ikke theobromin eller vanedannende coffein,    
  • har ingen oxalsyre (som chokolade) og giver derfor bedre optagelse af calcium og minimerer muligheden for hududslet hos teenagere,    
  • færre kalorier end chokolade,    
  • indeholder vitaminerne A og D, mindst 3 B-vitaminer og mange mineraler, inkl. calcium, magnesium og jern,    
  • indeholder både pektin og lignin, der virker som fordøjelsesregulator.

Et ægte alternativ.  Karob kan i form af mel erstatte cacao eller chokoladepulver i en hvilken som helst opskrift, og på grund af dets naturlige sukkerindhold kan man bruge mindre sukker.

Dets anvendelse omfatter smagtilsætning til drinks, desserter, kager, kiks og hjemmelavet konfekt. I USA har det været populært i mange år blandt helsekosttilhængere som en erstatning for chokolade.

Der er endnu et produkt, som udvindes af denne nyttige bønne, der er værd at nævne. Det er karobsirup, udtrukket direkte fra bælgen, den ligner melasse i farve og kan bruges i stedet for honning eller sukker, eller lagt på brød. Det er rigt på vitaminer og mineraler, og når det blandes med lidt sesamfrøcreme (tahini), som det er skikken i Grækenland, og spises sammen med brød og smør, er det en lækker og meget nærende snack.

Historie.  Skønt karobtræets historie fortaber sig i en fjern fortid, har dyrkningen af det været kendt i mange århundreder før den kristne æra. Tidlige beregninger viser, at karobfrugt blev brugt som foder til heste, kvæg og svin, og som føde for de fattige. I Palæstina blev karobtræ brugt til at lave møbler og afgudsbilleder af og blev eksporteret til Egypten som materiale til bygning af templer.

De gamle egyptere præparerede strimlerne, de bandt deres mumier med, med karobpasta (johannesbrødgummi). Dioscorides henviser til frugtens helbredende egenskaber i det 1. århundrede før vor tid. Græske og romerske læger gjorde brug af den i afkog, sirupudtræk, afføringsmidler og lignende mediciner.

En af de første litterære henvisninger til frugten kommer fra Bibelen, i hvilken vi lærer, at det var Johannes Døberens føde, da han var i ørkenen, og dette er grunden til, at den også kendes som »johannesbrød«. Historien fortæller også, at Muhammeds hære plejede at spise disse bønner, når de var på march, ligesom de gamle romere og spaniere gjorde det i tider med knaphed på føde.

Karobfrø brugtes oprindeligt som mål over for guld, derfor vort ord »karat«, der kommer af det græske ord for johannesbrødfrugt, keátion.

Romerne og grækerne brugte pulpen til forskellige medicinske formål og især som afføringsmiddel. Andre anvendelser af karobbønnen omfatter kaffeerstatninger i Tyskland, til hvilket formål bønnerne blev ristet og knust. Også i nyere tid, som under den spanske borgerkrig, har fattige mennesker overlevet via karob og kom igennem krigen i sundere tilstand end mennesker i de egne, hvor der ikke var adgang til dette næringsmiddel.

Ideer og forslag. 

1. Karobsmør:
25 g nødder 
½ banan (moden) 
½ dl sirup eller honning 
3/4 dl skummetmælkspulver 
½ dl karobpulver 
1 spsk. gærflager

Nødderne, som f.eks. kan være jordnødder eller hasselnødder, findeles. Bananen moses, alle ingredienserne røres godt sammen. Er et lækkert smørepålæg.

2. Karobenergidrik
Bland i en blender 2 dl mælk, 1 spsk. karobpulver, 2 tsk. honning eller råsukker og lidt vanille.
Man kan tilsætte forskellige ingredienser, som øger næringsindholdet, f.eks. ølgær, solsikkefrø, skummetmælkspulver, hvedekim.
Serveres varm eller kold.

3. Karobbrød
25 g gær 
3 dl vand 
½ dl akaciehonning 
½ dl olie 
½ skummetsmælkspulver 
25 g solsikkefrø, finthakket 
½ tsk. havsalt 
100 g karobpulver 
ca. 450 g hvedemel

Opløs gæren i ½ dl lunkent vand. Tilsæt honning, olie og resten af vandet til gærblandingen. Bland mælkepulver, solsikkefrø, salt og karobpulver, tilsæt det den flydende blanding og rør det hele godt sammen. Tilsæt hvedemelet, så dejen bliver til at ælte. Den æltes i ca. 10 min. til den bliver blød og elastisk.

Læg dejen i en olieret skål, dæk til og lad den hæve et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 1½ time. Slå dejen ned, del den i to dele og læg hver del i en velsmurt brødform. Dæk brødene til og lad dem igen hæve til dobbelt størrelse.

Bages i en 190° varm ovn i 45-60 minutter eller indtil brødene lyder hule, når der bankes på dem.

Anden stavemåde: carob.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012