Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Solbrun, men ikke solbranket

Næsten alle levende væsener søger solen, kun for ganske enkelte - som termitterne - kan solen virke direkte dræbende. Blandt mennesker er soldyrkning nærmest blevet en kult, som danskere hvert år ofrer millionbeløb på, samtidig med at flere og flere sætter deres helbred på spil ved at pådrage sig forbrændinger, soleksem eller ligefrem hudkræft. Kraftig solbestråling fremmer i øvrigt også dannelsen af rynker og alderdomspletter.

Hvad sker der egentlig, når vi udsætter vores hud for solens stråler? Populært sagt er strålerne et »angreb« på huden, og den eftertragtede solbruning er ikke andet end hudens selvforsvar eller beskyttelsesreaktion over for angrebet. Den mørke farve skyldes et pigment, melanin, som produceres af bestemte celler og overføres til overhuden, hvor det danner en »hætte« over de enkelte cellekerner. Det er denne »hætte«, der giver huden dens brune farve, og hvis egentlige funktion det altså er at beskytte cellerne.

De mennesker, der producerer lidt melanin - jo lysere hud, jo mindre melanin er derfor uden beskyttelse over for solens ultraviolette stråler.

De ultraviolette stråler består af lange og korte stråler. De lange stråler er først og fremmest ansvarlige for de vedvarende og uoprettelige skader som rynker og alderdomspletter, mens de korte ultraviolette stråler, som fremkalder hudens rødmen og evt. forbrænding, forårsager skaderne i overhudens cellerkerner (skader, der hos særligt udsatte personer kan føre til hudkræft).

Solarier bruger kun de lange ultraviolette stråler, derfor fører overdreven brug til for tidlig aldring af huden, men nogle få timer i solarium før kraftig solbadning kan anbefales som en beskyttelsesforanstaltning. Kun skal man være klar over, at denne beskyttelse ikke er fuldstændig, fordi solariestråler ikke indeholder de korte ultraviolette stråler.

Skiferier har vundet frem i de senere år - også her er der mulighed for at blive solbrun, men man skal være opmærksom på, at de ultraviolette strålers skadevirkning øges med f.eks. 20% ved en højde på 1.500 meter; noget tilsvarende gør sig gældende på havet, fordi solens stråler reflekteres. Netop derfor er skiløbere og søfolk ofte tydelige eksempler på for tidligt ældet hud (såkaldt »photoaging«).

Alt dette betyder dog ikke, at vi skal undgå solen de virkelige problemer opstår kun, når vi overdriver soldyrkningen. De, der ikke har det »biologiske held« at have en mørk hud (ifølge den amerikanske dermatolog Tom Patrick er en mørk hud af klart højere kvalitet) må derfor være forsigtige med at udsætte huden for stærke belastninger. Det er skadeligt at rejse i troperne, bruge solarium hele året og lægge sig flere timer i solen - især for blege nordboere efter en lang, solfattig vinter. Men 2-3 ugers ferie om året med solbadning skader ingen, når der tages almindelige og fornuftige forholdsregler, herunder brug af solcreme.

Hudlaget er ikke mere end ca. 2 mm tykt, men det er alligevel et sandt laboratorium, hvor der udspilles en lang række komplicerede processer - derfor er det vigtigt at sørge for, at huden også tilføres de rigtige næringsstoffer indefra.

Her har tre produkter vist sig at kunne yde en forstærket beskyttelse:

Tidselolie kapsler (500 mg) med et højt indhold af flerumættede fedtsyrer og naturligt E-vitamin er i stand til at forebygge og hele læsioner i hud og væv både indvortes og på overfladen. Virkningen af  Tidselolie kapsler  på solforbrændt hud og arvæv kan være forbløffende.

Dunaliella alger Beta-Caroten kapsler  (3 mg) indeholder betacaroten, en forløber til A-vitamin, der normalt findes i huden (dette er grunden til, at kinesere og andre orientalere er »gule« i huden).  Dunaliella alger med Beta-Caroten kapsler danner et orangefarvet pigment i huden, derved fremskyndes hudens bruning, og solbruningen får en varmere glød. Desuden er  Dunaliella alger Betacaroten kapsler  i stand til at absorbere en del af de ultraviolette stråler og fjerne de såkaldt »frie radikalere i huden (celleskadende substanser).

Under solbadning mister kroppen en del mineraler gennem sved og fordampning, derfor anbefales det også at bruge  Dolomit tabletter,  der indeholder naturligt magnesimn/calcium.

Disse kosttilskud har ikke blot hensigtsmæssig en beskyttelses- og udligningsfunktion under soldyrkning, der er tale om kosttilskud, som på naturlig måde gavner organismen - også uden for feriesæsonen.

PS.: Ifølge bladet Helse nr. 5, 2005, skader en "cocktail" (flere slags medicin) og sol samtidigt huden, og man bør være opmærksom på følgende grupper af medicin:

  • Vanddrivende medicin
  • Medicin mod forhøjet blodtryk
  • Medicin mod psykiske sygdomme
  • Medicin mod infektion
  • Malaria midler

Læs indlægssedlen
Det er en god idé at læse indlægssedlen på din medicin. Her vil du få oplyst, om der er risiko for, at medicinen betyder, at huden bliver mere lysfølsom.

Gælder også naturlægemidler
Du skal være opmærksom på, at det ikke kun er den lægeordinerede medicin, som kan forårsage fotosensibilisering. Naturlægemidler har også vist sig at kunne forårsage bivirkninger. Det gælder f.eks. produkter der indeholder perikon.

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012