Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Depressioner kan behandles med den gamle lægeplante perikon

Der er ingen anden sygdom, der breder sig så stærkt som depression. Som årsager har den tyske læge prof. Erich Grund nævnt stressede familieforhold, rodløshed hos ældre mennesker og et materialistisk og følelsesløst samfund, der foragter emotioner.

80 patienter mellem 40-70 år, der havde udviklet en såkaldt psykogen depression som en slags reaktion på sjæleligt stærkt belastende oplevelser, blev opdelt i to lige store grupper. Under en 4 uger lang undersøgelse blev de behandlet af psykiateren dr. Johann Kugler i München.

Den ene gruppe fik medikamenter med benzodiacepiner (Bromazepam), den anden blev behandlet med et plantestof, udvundet af perikon (Hypericum perforatum), der har vist sig at være et meget virksomt alternativ til det bivirkningsbelastede benzodiacepin.

I Zeitschrift für Allgemeinmedizin (Tidsskrift for almen medicin) fremhævede dr. Kugler, at behandlingen er problemfri i forbindelse med den mere og mere udbredte udmattelsesdepression, der ledsages af angst, uro, præstationsnedgang og søvnforstyrrelser. Grunden til at anvende perikon var, dels at stærke nervemidler kun bør bruges i undtagelsestilfælde, dels at benzodiacepin-terapien frem for alt i begyndelsen har betydelige bivirkninger. Perikon kapsler eller the er derfor en oplagt mulighed, når det gælder behandlingen af psykogene depressioner.

Resultaterne viste, at der i perikongruppen var en tydeligt stærkere forbedring i gruppen, der fik gængs medicin: symptomer som depressiv forstemthed, tvangsgråd, oplevelse af indre tomhed og mangel på personligt værd, håbløshed og selvmordstanker tog mærkbart af. Det samme gjaldt for præstationstab, træthed, forvirring, social tilbagetrukkenhed og irritabilitet.

I behandlingen af andre forstyrrelser var benzodiacepin-præparatet imidlertid bedre: det gælder depressive ledsagesymptomer som svimmelhed, omtågethed, hovedpine, forstærket appetit, trykken i maven og unaturlig hurtig hjertevirksomhed (takykardi).

I sin konklusion siger dr. Kugler, at begge typer præparater giver "en lige så stor forbedring hos ca. 20% af de 80 patienter", men statistisk kan man ikke påvise nogen forskel.

Men så hedder det videre: "Med hensyn til om patienterne kunne tåle præparaterne, havde perikonmidler en klar fordel. Såvel antallet af patienter med uønskede bivirkninger som antallet af uønskede virkninger pr. patient var større efter benzodiacepin-terapien end efter behandlingen med perikon".

PS.: Indtil for ca. seks år siden har læger og lægemiddelindustri i Danmark betragtet perikon som virkningsløs. Dog var det kendt, at høje doser kunne føre til lyssensibilisering. Men da forbrugerne i stigende grad begyndte at bruge perikon, ofte som erstatning for de gængse nervemidler, kom der pludselig klager over, at det var så virkningsfuldt, at de reducerede virkningen af anden medicin – hvornår får vi bevis på det?

Bedste køb i Danmark:
Phyto Perikon kapsler
Optimal kapsler

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012