Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

P-piller forstyrrer miljøet kraftigt

Hormonrester fra p-piller er årsag til en massiv hormonpåvirkning af det danske miljø. En ny undersøgelse viser, at indholdet af kunstigt østrogen fra p-piller i renset spildevand fra fire rensningsanlæg i Storkøbenhavn ligger op mod 233 gange over den koncentration, som er kendt for at give hormonskader på fisk.

Undersøgelsen er foretaget phd-studerende Henrik Andersen fra Institut for Analytisk og Farmaceutisk Kemi på Danmarks Farmaceutiske Højskole, og den konkluderer, at spildevand fra Storkøbenhavn kan give anledning til reproduktionsforstyrrelser hos fisk.

"Resultaterne viser et meget højt indhold af østrogenrester, der stammer fra p-piller. De er langt højere end den koncentration, man ved giver effekt på fisk. Og det er klart, at hvis indholdet af hormonresterne er så store, giver det en effekt i et eller andet omfang i miljøet omkring spildevandsanlægget," siger Henrik Andersen.

Henrik Andersen har fremlagt resultaterne på en offentlig høring om hormonforstyrrende stoffer på Christiansborg, hvor der blev sat fokus på stoffernes påvirkning og effekt på mennesker, dyr og natur. I løbet af de senere år har læger og forskere slået alarm over fund af tvekønnede dyr, nedsat sædkvalitet hos mænd og tvekønnede snegle. Her mistænkes blandt andet det kunstige østrogen - ethinyløstradiol - i p-piller for kunne påvirke hormonbalancen hos mennesker.

På høringen, der var arrangeret af Teknologirådet, gav blandt andre professor Niels E. Skakkebæk, Rigshospitalet, og seniorforsker Jørgen H. Olsen fra Kræftens Bekæmpelse deres bud på, hvilken effekt de hormonforstyrrende stoffer har for den menneskelige sundhed.

Ifølge Niels Erik Skakkebæk rammer testikelkræft flere og flere mænd i Danmark. For ham er det oplagt, at der må være en sammenhæng.

"Det er facts, at vi i dag får stoffer med hormonvirkning ind i kroppen gennem kosten eller huden. Det er også facts, at vi lever i en periode, hvor mange har reproduktionsproblemer, og hvor hormonbetingede sygdomme som brystkræft, prostatakræft og testikelkræft stiger kraftigt. Der er en hel masse hormoner, som ikke skulle være der, og der er en hel masse hormonsygdomme, som heller ikke skulle være det. Og det gør, at man må se meget nøje på det her," siger Niels Erik Skakkebæk.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012