Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Gigtmedicin ødelægger folks led

Der sluges årligt for 300 millioner kroner gigttabletter i Danmark, men nogle af dem nedbryder ledbrusken. Allerede i 1997 gjorde læge Erik Münster opmærksom på, at der findes cirka 200 forskellige gigtsygdomme, og over en halv million danskere lider af en af dem. Nogle af lidelserne, f.eks. leddegigt og slidgigt nedbryder brusken, så leddene bliver stive og smertende.

Men nu har det vist sig, at visse af de mest brugte gigttabletter synes at fremme ødelæggelsen af ledbrusken. Selv om de hjælper på smerter og bevægelsesindskrænkning, forværrer de altså på længere sigt gigten.

Det er midler i gruppen NSAID (non-steroide antiinflammatoriske stoffer), som hver tiende dansker bruger mod led- og muskelsmerter. Her i landet sælger apotekerne årligt for omkring 300 millioner kroner af disse medikamenter, og de tages af alle aldersklasser lige fra gamle, gigtkrogede mennesker til unge toptrænede sportsfolk, som får en akut skade.

Lang tids mistanke
Speciallæger har længe haft en mistanke om, at nogle NSAID-præparater kan skade ledbrusken, og den reumatologiske overlæge, dr.med. Pekka Helin på amtssygehuset i Glostrup fortæller, at røntgenundersøgelser har vist, at et bestemt middel på kun halvandet år nedbrød brusken hos patienter med slidgigt.

Nu er mistanken yderligere blevet styrket af nogle forsøg med vævskulturer af bruskceller, som den kendte engelske gigtforsker J. T. Dingle har foretaget i Cambridge. Han satte opløsninger af de forskellige NSAID-tabletter til kulturerne og kunne så direkte se, om de fremmede eller hæmmede bruskcellernes formering.

Forværrer sygdommen
Hvis man kan overføre resultaterne af disse laboratorieforsøg til mennesker, vil op mod en tredjedel af de gigtpræparater, der i dag anvendes i Danmark, være med til at forværre sygdommen. Mest brusknedbrydende var naproxen, ibuprofen og indomethacin nedbryder brusken.

Brusken flosser
Stimuleres nyvæksten ikke, aftager brusktykkelsen. Brusken flosser, og til sidst blottes knoglefladerne, så leddene mangler deres naturlige polstring og derved fungerer dårligt.

Sådan er forløbet ved flere gigtsygdomme, og nu ser det altså ud til, at også visse gigtmidler har denne såre uheldige bivirkning.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012