Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Plus-minus-balancen (hvad er Yin og Yang?)

At der eksisterer to slags kræfter i universet, der virker modsat hinanden, har været kendt af det gamle kinesiske kulturfolk i umindelige tider. Deres betegnelse for disse to slags kræfter er yin (udtales jin) og yang (udtales jang). Yin repræsenterer det udvidende princip og yang det sammentrækkende.

Kendskabet hertil er først i de senere år nået til vesten gennem den japanske ernærings forsker George Ohsawa, der har udgivet flere bøger, som findes på tysk og svensk. I én af dem står nedenstående oversigt over de mest anvendte fødemidlers forhold til disse to principper. Ohsawa hævder, at sygdom er uligevægt i organismen stammende fra fejlernæring, idet man enten har spist for meget yin-føde eller for meget yang-føde, og vil man blive rask, må ligevægten genoprettes ved rigtig ernæring.

Julia Vøldan

De forskellige næringsmidler anføres i rækkefølgen fra yin mod yang. Værdierne gælder kun inden for de enkelte grupper og kan altså ikke sammenlignes med andre gruppers værdier. Kun et u eller s er nærmest neutral. Kartofler og grønsager yangiseres gennem kogning med havsalt og ligeledes gennem bagning.

Forkortelser:
u (udvidende) = yin, s (sammentrækkende) = yang
uu = meget udvidende
uuu = stærkt udvidende
ss = meget sammentrækkende
sss = stærkt sammentrækkende

Næringsmidler:

Korn

Grønsager 

Frugt

Drikke

Ost mm. 

Forskelligt

u byg

uuu tomat

uuu ananas

uuu kaffe

uu flødeost

uuu hvidt sukker

s hvede

uu kartoffel

uuu grapefrugt

uuu chokolade

uu fløde

uuu blomsterhonning

s majs

uu agurk

uuu appelsin

uuu frugtsaft

ss camembert

uuu smør

s hirse

u asparges

uuu banan

uuu øl

ss schweizerost

uuu margarine

s naturris

u grønne ærter

uuu citron

uuu kamillete

 

uu råsukker

s rug

u grønne bønner

uuu figen

u kinesisk te

 

uu jordnødolie

ss havre

u græskar

uuu pære

u mælk

 

uu olivenolie

sss boghvede

u rødbede

uuu vindrue

s timiante

 

u lynghonning

 

u champignon

uuu fersken

ss salviete

 

u solsikkeolie

 

u selleri

uuu melon

sss malurtte

 

s sesamolie

 

u rødkål

u jordbær

sss bukkebladte

 

ss æg

 

u blomkål

u æble

sss Stærk Sammentrækkende the

   
 

u bladsalat

u valnød

     
 

s spinat

s ægte kastanje

     
 

s grønkål

s hasselnød

     
 

s hvidkål

ss paranød

     
 

s løvetand

 

     
 

s julesalat

       
 

s gulerod

       
 

ss porre

       
 

ss ræddike

       
 

ss løg

       
 

ss karotter

       
 

ss persille

       
 

ss kørvel

       
 

ss skorzonnerrod

       
 

ss løvetandrod

       
 

ss linser

       
 

ss brune/hvide bønner

       
 

sss hvidløg

       
 

 

       

Julia Vøldans »plus-minus« teori lyder således:

»For at et menneske skal kunne frembringe energi, er det skabt med to poler af naturelektricitet, den ene i hjernen og dens forgreninger, nervesystemet, og den anden i hjertet og dets forgreninger, blodsystemet. Hjernen er fra første stund enten en + pol eller en - pol, og dette forbliver uforandret hele livet igennem. Blodets polaritet kan derimod forandre sig efter ernæringen.

Der skal altså være balance i kroppen mellem plus og minus, og hvis vi ikke selv sørger for denne balance gennem ernæringen, så sørger kroppen for den gennem sygdom«.

Når således et menneske af plustypen har haft + blod i længere tid, har dets organisme set sig nødsaget til at skabe en ny - pol et eller andet sted i legemet. Dette bliver sædvanligvis kaldt for et sygdomssted eller et sygdomssymptom, men Julia Vøldan kaldte det for et afbalanceringssted. Kroppen har lavet et minusdepot til afbalancering af det udvidende ( + )blod for at opretholde den livsnødvendige plus-minus balance.

Overfører man plus-minus begrebet til den østerlandske terminologi, svarer »plus« til den udvidende kraft »yin«, og »minus« til den sammentrækkende kraft »yang«. Den sammentrækkende yang-kost passer således godt for den udvidende yin-type, medens den sammentrækkende yang-type må passe godt på for ikke at få for meget sammentrækkende kost. Der er udvidende rå grønsager og frugter mere på sin plads.

Det kan ofte være svært at bedømme menneskers medfødte type, især da de psykiske egenskaber tit kan forstyrre billedet. Dog findes der en hel del mennesker, som er udvidende både fysisk og psykisk, og disse er forholdsvis lette at kende. Der er gerne meget udadvendte, talende, gavmilde, tillidsfulde og åbne for alt nyt.

På den anden side har vi de mennesker, som er sammentrækkende både fysisk og psykisk. De er indadvendte, flittige, udholdende og målbevidste, men samtidig gerne tilbageholdende både med ord og penge, og tit skeptiske over for alt nyt.

Julia Vøldan havde mange års erfaring i type- og blodbestemmelse og foretog disse målinger for abonnenterne af hendes blad Ny Tid og Vi i det omfang hun kunne overkomme det. Hendes bog »Plus-minus-balancen« giver god vejledning og oplysning om emnet.

Der er meget inden for alternativ virksomhed, man ikke kan måle og veje. En af disse er de Yin- og Yang-værdierne, som angivet af Julia Vøldan. Man må i tro på den, man vejledes eller penduleres af.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012