Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Planter der kan give beroligelse

Af herbalist, overlæge Klavs Nicholson

En af de ting mennesket søger i perioder er beroligelse. Enten i form af ro og afslapning eller ved at indtage stoffer, der giver beroligelse. Alkohol, men især benzodiazepiner, morfin, hash med mere bruges til at »slappe af på«. Problemet er, at man kan blive afhængig af stofferne, som lige er omtalt. Det skyldes først, at stofferne er afhængighedsskabende, men også, at dle tages for tit og for meget ad gangen. Men der findes plantemedicin, der ikke er afhængighedsskabende, og som giver beroligelse. De virker mindre stærkt, og giver roen på en blidere måde.

Lad os gennemgå de muligheder, der er med plantemedicin, der giver ro, men ikke skaber afhængighed.


Humle
 (Humulus lupulus) er kendt ved ølbrygning ved at give en bitter smag. Men har været kendt i århundreder, som en god søvngiver. Både duften i puder, hvor man lægger humle indeni, og en ekstrakt der drikkes, giver ro og afslapning. Det er humleblomsten, der skal bruges. Humle bruges ofte sammen med baldrian til beroligende naturmedicin. Har man depressioner, siges det ikke at være godt at bruge humle. En humleplante kan vokse i din have og bliver 3-5 meter høj. Den klatrer, og skal derfor ledes op ad et stativ.

Passionsblomst (Passiflora incarnata) vokser i tropiske egne, og har været kendt i et par århundreder for sin søvngivende effekt. Planten giver både en god indsovning, men også en god nats søvn. Det siges at Pasionsblomst giver ro til det indre. Passionsblomst må ikke tages sammen med antidepressiv medicin på grund af interaktioner.

Hellig basilikum (Ocimum sanctum) som vokser i Indien har været brugt i hindu templer til kærlighed, sandhed og tilgivelse. Man brugte det imod depressioner og stress. Det er en adaptogen, som kan styrke hjernefunktionen og binyrerne, således at vi bedre kan tåle stress. Stoffet giver energi og udholdenhed, ligesom det ellers kendte Ginseng. Hellig basilikum er ikke vores almindelige basilikum (Ocimum basilicum), som vi bruger som krydderurt i Danmark. Deres kemiske egenskaber er meget forskellige.

Citron Melisse (Melissa officinalis) blev brugt af araberne ved Middelhavet, som tilsætning til vine, og fordi citronmelissen virkede beroligende som te. Tyskerne har brugt citronmelissen i et par hundrede år, fordi den fremmer ro og giver god søvn. Man bruger den til almindelige lette nervøse besvær. Duften fra planten virker beroligende og bruges i aromaterapien. Som en urtete er den populær på grund af en citronlignende smag. Det bedste er at plukke friske blade og brygge urteteen med det samme.

Mate (Ilex paraguariensis)  stammer fra Peru og Sydamerika og drikkes som vi drikker kaffe, et opkvikkende middel. Mate indeholder coffein og theobromin, begge ophæver hjernetræthed. Kan også hjælpe lidt på hovedpine, hvis den skyldes træthed og spændinger.

Pebermynte (Mentha piperita) vokser i Middelhavslandene og har været brugt i det klassiske Grækenland og i Romerriget til afslapning og massage. Pebermynte bruges til indvortes brug (som urtete) til berorligelse for tarmgener, til søvnbesvær og uro, og til udvortes brug som massageolie imod muskelspændinger. Ved at inhalere pebermynteduft stimulerer den hjernen. Olien må ikke bruges til indvortes brug og må ikke komme i nærheden af øjnene.

Schisandra (Schisandra chinensis) bruges meget i Sydøstasien som et adaptogen, og man mener den hjælper på stress og udmattelse. Det er bærrene der bruges. Schisandra er et universalmiddel imod alle former for træthed, nervøse lidelser og stress. Man indtager den som en drik enten som urtete eller som en tinktur. Fås også som tabletter.

Dit Lægemagasin 5/02

På det danske helsemarked er set:

Rolin*at kapsler (baldrian og humle)
Phyto Melisse kapsler
Yerba Maté kapsler
Pebermynte the i breve
Japansk Pebermynteolie kapsler
Kinesisk Schizandra kapsler
Rhodiagra
Total B-Complex vitaminer

art-complex

Dette er prisgunstige produkter med naturlige, komplekse plantederivater, der ofte vil give en gavnlig effekt inden for 1-3 måneder (Japansk Pebermynteolie kapsler er dog et derivat).

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012