Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ginseng - himmelsk rod

art-mrginsengDen menneskelignende rod, ginseng, har i årtusinder været anset for at have næsten himmelske egenskaber. Den er sin vægt værd i guld - helt bogstaveligt. En af de klassiske solskinshistorier om ginseng lyder som følger:

En gang efter Anden Verdenskrig afholdt man i Geneve en konference med videnskabsfolk fra hele verden. Møderne varede til langt ud på natten, og de vestlige forskere var efterhånden segnefærdige af træthed. De gabte åbenlyst, havde hovedpine af træthed og slæbte sig ned på deres pladser om morgenen.

De asiatiske deltagere, derimod mødte hver dag oplagte og smilende. Til sidst spurgte de vestlige forskere, hvilken hemmelighed, som lå bag al den vitalitet. Som på kommando trak de smilende hver deres pakke ginseng op af lommen. Sådan mødte vesteuropæerne ginseng.

Menneskelignende
Ordet ginseng er en vestlig forenkling af ordet "shin-seng", som på kinesisk betyder "menneskelignende". Med nogen fantasi kan man se en vis lighed - hvis man da nogensinde skulle komme på synsafstand af denne 10-15 cm lange rod, der vogtes bedre end guldet i Fort Knox.

I gamle dage var det kun fyrster og konger, der måtte spise ginseng, og der var på et tidspunkt dødsstraf for at udføre den kostbare rod af landet.

I handel og vandel modsvarede en håndfuld ginseng en håndfuld af det pureste guld, men modsat guldet, gav ginseng, ud over den klingende inert, både ungdom, skønhed, potens, sundhed, ja, nærmest evigt liv i tilgift. Sådan har det været de sidste 7000 år, og efter de seneste års forskning og markedsføring at dømme, kan lyksalighederne godt fortsætte i nogle tusinde år endnu.

Botanisk set slægter ginsengplanten på vores hjemlige vedbend. Den ædleste udgave kaldes Panax (panax betyder alt-helende) Ginseng C.A. Meyer og har efternavn efter den tyske botaniker, Carl Anton Meyer, som i 1942 fandt og beskrev planten på Manchuriets sneklædte bjergskråninger. Men allerede mere end 100 år tidligere var ginseng-rodens styrkende virkninger kendt i Europa, og tyskeren Weldmann skriver i 1737, "at den sjældent findes i apotekerne, idet den er ganske kostbar og dyr". Det er den stadigvæk, men ikke mere end så megen anden naturmedicin.

Ginseng-plantager
I dag er der kun få vildtvokende ginseng-planter tilbage i naturen, til gengæld dyrkes den desto mere intenst på store, statskontrollerede plantager, allerbedst på den sandede, koreanske jord omkring 38. breddegrad. Men siden efterspørgslen i Vesten er steget kraftigt, ses den ægte, koreanske Panax C.A. Meyer ofte blandet op med mindre lødige udgaver dyrket andre steder i verden, f. eks. Canada, Japan, USA og Rusland. Den hjemlige kvan er ved nogle lejligheder blevet betegnet som "Nordens Ginseng", men selv om også denne er en højt skattet lægeurt - bl. a. forsøgte man, så sent som efter Første Verdenskrigs afslutning, at "vaccinere" sig mod den spanske syge ved at spise kvanrod - så har den intet med ginseng at gøre.

"Magiske stoffer"
Ginseng-roden høstes først, når den er 3-8 år gammel, for først da er de "magiske stoffer", ginsenosiderne, fuldt udviklede. Planten tåler ikke direkte sollys, derfor ligner plantagerne lange rækker af cykelskure med tag af tætte stråmåtter. Ginseng-planlens blade er grønne som bøgeblade og roden hvid som sne. I handelen forekommer også rød ginseng, som oprindeligt var hvid, men som senere er blevet tørret, enten naturligt ved soltørring eller kunstigt ved dampbehandling, hvorved overfladen bliver rødlig. I nogle kredse af fagfolk vurderes den røde ginseng som værende noget mindre lødig end den hvide, mens andre understreger, at der er tale om nøjagtig samme rod, med de samme virksomme stoffer som den hvide, hvis blot tørreprocessen foregår nænsomt.

Myter og virkning
Men er da ginseng andet end østerlandsk heksebryg? Rodens lighed med et menneske kan have fristet troende kinesere og andre til at få "magiske" indfald på niveau med pulveriseret næsehornshorn og stegte løvehjerter. Hvad siger nutidens videnskabelige dommere?

Ginseng gavner både mænd og kvinder, øger det daglige velbefindende samt forbedrer immunforsvaret.

Der er siden 50'erne udkommet tusindvis af små og store rapporter om ginseng, og der hersker efterhånden ingen tvivl om, at ginseng er et af vor tids vigtigste og mest lødige kosttilskudspræparater. Den er vigtig, fordi det her er tale om et middel, der i sin opbygning og sammensætning er utrolig rigt på mineraler, sporstoffer, vitaminer og andre virksomme elementer, og fordi vores færdigavede industrikost i stadig større grad berøves netop denne righoldighed og variation.

Spørgsmålene i dag samler sig mere om, hvor meget, der skal til. Hvad vil virksom ginseng sige? Er det mængden af ginsenosider, eller er det forholdet mellem disse og de mange andre stoffer, som findes i ginseng?

Den rigtige dosis
De fleste ginseng-producenter samler sig om at anbefale en dosis på 500-1000 mg ginseng per dag, evt. mere, hvis der kræves store præstationer, f.eks. i forbindelse med idræt, eller som fysisk og psykisk genopbygning i og efter sygdomsperioder. Men ligesom så megen anden naturlig medicin eller kosttilskud, er det det daglige, jævne forbrug over lang tid, som giver de varige resultater. Hurtige "hovsa"-kure af enhver art skaber i de fleste tilfælde ubalance i kroppen, fordi de ikke tager højde for organismens "langsommelighed" og uendelige kompleksitet.

Forvirrende marked
Men ginseng-markedet er svært at fa styr på. Kan man stole på deklarationerne? Er det dyreste også det bedste osv. osv. I en rapport udarbejdet i 1991 af de to cand. pharm'er Steen Hansen og Steffen Bager, fra henholdsvis Danmarks Farmaceutiske Højskole og Danmarks Apotekerforening, siges at "virkningerne skal måske tilskrives et endnu ikke klarlagt samspil mellem ginsenosiderne og de øvrige indholdsstoffer, og derfor skal en række af forsøgene formentlig tages med det forbehold, at resultaterne ikke nødvendigvis kan overføres fra det ene ginsengpræparat til det andet, et dagligt indtag på 15 mg ginsenosid medfører ikke nødvendigvis en tre gange så stor effekt som ved 5 mg." (Farmaci nr. 1, 91, s. 14-15 udgivet af Danmarks Apotekerforening). Omvendt viste en stor undersøgelse for 5-6 år siden, at der i mange produkter herhjemme var under 1 mg ginsenosider pr. tablet, mens der i andre var helt op til 20 mg. Der er altså god grund til at studere deklarationerne: Ginseng markedsføres først og fremmest som et såkaldt adaptogen, dvs. et generelt styrkende og udholdenhedsfremmende præparat. Ginsenosiderne er nævnt som nogle af de virksomme stoffer i ginseng-roden, men de fylder kun 2-3 pct. i den samlede ginsengmængde. I de tyske, østrigske og schweiziske lægemiddelstandarder kræves der et ginsenosid-indhold på minimum 1,5-2 pct. Herhjemme er der intet minimumskrav, og ginseng vurderes da heller ikke som lægemiddel, men som levnedsmiddel eller kosttilskud, så dette indhold må man selv kigge efter. Som en tommelfingerregel bør man gå uden om ginseng-produkter, hvor der intet er anført om indholdet af ren ginseng, eller procentvis forekomst af ginsenosider. Ginsenosider er kemisk set såkaldte saponglykosider, hvor der indtil nu er findet ca. 30, men der er altså 97 pct. andre bestanddele, som ingen helt kan forklare betydningen af.

Det vigtige samspil
Direktør Peer Christiansen fra Natur-Drogeriet i Hørning ved Århus er enig i, at det er forvirrende for forbrugeren, men giver det råd at gå efter kompleksiteten. "Det er samspillet mellem alle substanser i planten, som giver den dets lægende egenskab. Så snart der bliver tale om standardiseringer og ekstrakter, går alsidigheden og det mulige samspil mellem produktets enkelte dele fløjten. "

For at illustrere, hvor alsidigt og generelt virkende ginsenosiderne er, kan nævnes, at japanske forskere i 1974 kom på sporet af de første 13.

Heraf kunne de udlede virkningsområderne for 6 af de vigtigste:

  • panaquilion, som virker på kirtelsystemet og hormonproduktionen      
  • panacen, som virker på nervecentrene      
  • panaxin, som virker på musklernes spændstighed -panaxsyren, som virker på stofskiftet og blod/kar-systemet -panaxtriol, som virker generelt opkvikkende og blodtrykshævende       
  • panaxadiol, som har den stik modsatte virkning, nemlig beroligende og blodtrykssærkende                 

Senere har man fundet over 30 forskellige ginsenosider med en massiv katalyserende, dvs. fremmende virkning på de fleste af kroppens funktioner.

Få bivirkninger
art-ginseng2I Bagers og Hansens artikel kan man læse, at bivirkninger ved for højt forbrug eller overdosis sjældent ses, men at der i ekstreme tilfælde kan forekomme søvnløshed, diarre, forhøjet blodtryk og blødninger i menopausen, samt hududslæt, og så er der spørgsmålet om der er tilsætningsstoffer i maden, alkohol, for meget kaffe, for lidt væskeindtagele, anvendelse af medicin mm. I Korea, derimod, indtager man, ifølge Peer Christiansen hele 6 mg ginseng pr. dag, men her bruger man det i alt fra tandpasta, tyggegummi og sæbe til te, tobak og vin - bivirkninger dog ufortalt. Dog skulle forsøg på mus have vist, at der først ved en dosis helt oppe på 200 g(!) opstår skadevirkninger!

Men i første omgang nøjes vi med at opfordre til, at titan tager sig tid til at studere indholdsbeskrivelserne på de forskellige ginseng-produkter - både for velværets og tegnebogens skyld.

Bedste køb i Danmark: Ginseng G 1000, flaske m. 250 ml, dåse med 30 & 100 kapsler.

Se også den store afslørende Ginseng-undersøgelse 1987 og Ginseng-undersøgelsen 1991.

Ref.:
Forgo l. Kayasseh L, Staub JJ. Effect of a standardized ginseng extract on general well-being, reaction time, lung function and gonadal hormones. Med Welt. 1:32:751-756.
Cardinal BJ, Engels HJ. Ginseng does not enhance psychological well-being in healthy, young adults: results of a double-blind, placebo-controlled. randomized clinical trial. J Am Assoc. 2001:101:655-660.
Sorensen H. Sonne J. A double-masked study of the effects of ginseng on cognitive functions. Curr Ther Res. 1996:57:959-968.
Sandberg F, Dencker L. Experimental and clinical tests on ginseng. Z Phytother. 1994:15:38-42.
D'Angelo L. Grimaldi R. Caravaggi M. et al. A double-blind, placebo-controlled clinical study on the effect of a standardized ginseng extract on psychomotor performance in healthy volunteers. J Ethnopharmacol. 1986:16:15-22.
Siegl C, Siegl HJ. The possible revision of impaired mental abilities in old age: a double-blind study with Panax ginseng. Therapiewoche. 1979:29:4206,4209-4216.
Wesnes KA. Faleni RA, Hefting NR. et al. The cognitive, subjective, and physical effects of a ginkgo biloba/panax ginseng combination in healthy volunteers with neurasthenic complaints. Psychopharmacol Bull. 1997:33:677-683.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012