Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Advarsler om antioxidanter

- forbrugerbeskyttelse eller proportionsforvrængning?

Af Tamara Thérèsa Mosegaard

I den sidste tids negative mediesnak om antioxidanter - eller kosttilskud - er affødt af, at dagbladet Politiken mandag den 11.11. på sin forside relancerede en undersøgelse fra 6. juli som om det var en helt ny undersøgelse, selvom den faktisk var fra i sommer.

I undersøgelsen antydes det, at kolesterolsænkende medicin (kaldet statiner) menes at have bedre effekt på hjertekarsygdomme end de tre antioxidanter C- og E-vitamin samt betacaroten.

Denne "nyhed" er kun blevet lanceret i Danmark, der jo er det mest restriktive EU-land på kosttilskudsområdet, og som lige nu har EU-formandskabet. Danmark har derfor mere mulighed for at blive hørt i EU end sædvanligt, og EU er i fuld gang med at implementere et restriktivt kosttilskudsdirektiv, som Ernæringsrådet og fødevaredirektoratet længe har kaldt for en "lempelse", fordi direktivet vil sætte "øvre grænser" for kosttilskudsdoseringer.

Det danske fødevaredirektorat samt Ernæringsrådet - og dermed de danske myndigheder - ønsker kun, at vitaminer og mineraler bliver tilladt i minimumsdoseringer (Anbefalet Daglig Tilførsel, ADT) - der kan betegnes som "babydoser" - som absolut ikke er tilstrækkelige til at et holde sig rask i et moderne samfund. Fødevaredirektoratet har just advokeret for ADT-doseringer på et møde i den globale fødevareinstans Codex Alimentarius i Berlin i begyndelsen af denne måned.

Kampagnen mod antioxidanter (der samlet set udgør temmelig mange forskellige næringsstoffer) bruges af Ernæringsrådet til at kriminalisere samtlige antioxidanter, hvilket kan bane vejen for endnu mere restriktive tiltag i forhold til kosttilskud.

Ernæringsrådet er endog gået så vidt som til at fraråde et storforbrug af disse vitaminer, selvom der ikke er belæg for dette i den nævnte undersøgelse. Rådet søger en øget kontrol med kosttilskud, selv om ingen endnu er blevet syge af at indtage næringsstoffer.

De europæiske myndigheders sundhedspolitik har i sig indbygget flere fundamentale modsigelser: En er, at vi bliver fortalt at vi alle bør spise frugt og grøntsager - i Danmark helst 600 gram dagligt - for at holde os sunde og raske og forebygge hjerte- og endda kræftsygdomme, men samtidig må vi ikke indtage de samme ekstra næringsstoffer i de doser og former for kosttilskud, som vi ønsker at tage af præcis de samme grunde. En anden modsigelse er, at vi i den ene uge får at vide, at disse kosttilskud er virkningsløse, i den næste uge at de samme er "farlige" - og altså potente.

Advarslerne ender gerne med ordende: "Rådfor dig altid med din læge, før du indtager kosttilskud". Det er bare en anden måde at sige, at der efterhånden findes et medicinsk monopol på sundhed, som er højt hævet over almindelig sund fornuft. Skal vi virkelig til at rådføre os med vores læge, før vi påtænker at spise ekstra frugt og grønt? For det er jo det, de nævnte antioxidanter er - ekstra vegetabilske næringsstoffer.

Det er jo et latterligt formynderi og tegn på ekstrem proportionsforvrængning! Mens alt dette foregår, har vi f.eks. stadig mulighed for at ødelægge helbredet med underlødig og sprøjtet mad, leveren med alkohol, lungerne med tobaksvarer og nyrerne med forgiftende håndkøbsmedicin.

Aviser har i den forgangne uge skrevet, at et flertal af politikere mener, at forbrugerne skal beskyttes bedre mod overforbrug af kosttilskud (Urban s. 2 12.11.02).

Hvad er del for et "overforbrug" der her tales om? Hvor er de der bliver syge af disse kosttilskud? Lad os se noget reel dokumentation og nogle tal! For der skal vel forhåbentlig mere end en enkelt lille misinformerende forsideartikel til, for at de danske politikere og fødevareministeren lader sig skræmme af det fødevare/medicinsk-dominerede Ernæringsråd?

Lad mig lige slå en ting fast: man vælger at indtage næringsstoffer - sund og giftfri mad samt ekstra vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer - fordi man gerne vil holde sig rask og sund. Dette gør man helt ud af egen lomme - og kun fordi man kan mærke, at man får det bedre på denne måde - ellers brugte man nok sine penge på noget andet. Tillad mig al spørge: Har sundhedspolitikerne tænkt over, hvor mange udgifter og bøvl vi kosttilskudsbrugere egentlig sparer samfundet for ved at holde os sunde og raske på denne måde?

Jeg håber meget for de danske brugere af næringsstof er, at de danske politikere bevarer fornuften og ikke lader sig rive med af dette overdrevne misinformations-hysteri - og undgår via såkaldt "forbrugerbeskyttelse" at fjerne de sidste sørgelige rester af selvbestemmelse på sundhedsområdet i Danmark.

Tamara Thérèsa Mosegaard, Borgerrettighedsbevægelsen MayDay

Tlf./Fax: 4499 8898

ttm@mayday-info.dk 

www.mayday-info.dk

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012