Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lycopen kan beskytte mod prostatakræft

art-lycopenTomater indeholder antioxidanten lycopen, der beskytter prostatcellerne mod den skadelige iltning, der sættes i forbindelse med kræftudviklingen. Lycopen har in vitro vist sig mere effektiv mod frie radikaler end alfa- og betacaroten, lutein og E-vitamin.

Lycopen er det carotenoid, der hyppigst er til stede i høje koncentrationer i menneskeligt plasma og væv. Adskillige undersøgelser viser, at høje lycopen-koncentrationer i serum var omvendt korrellerede (forbundne) med forekomsten af bestemte cancertyper. F.eks. konstaterede man et lavt lycopen-niveau hos patienter, der efterfølgende udviklede kræft i blære og skjoldbruskkirtel.

Lycopen hæmmer udviklingen af flere forskellige humane tumorceller i kultur, herunder bryst-, livmoder- og lungeceller, samt visse hvide blodceller.

Lycopen virker specifikt på tumorcellernes vækst. Det er interessant, at ikke-tumorceller er mindre påvirkelige over for lycopen.

En nyere prospektiv epidemologisk undersøgelse viste, at specifikt tomat-baserede (lycopenrige) levnedsmidler kan være særligt effektive med hensyn til at reducere risikoen for prostatakræft hos ældre mænd. Det er også interessant, at lycopen og betacaroten findes i høje koncentrationer netop i prostatavæv.

En forskergruppe undersøgte 32 mænd, der på grund af lokaliseret prostatakræft skulle have fjernet kirtlen. I tre uger fulgte mændene en kostplan, der inkluderede tomatsauce, hvilket gav 27 mg lycopen om dagen. Kostplanen nedsatte iltningen af det genetiske materiale med 28 procent i prostataceller og med 21 procent i de hvide blodlegemer. Desuden faldt blodets indhold af stoffet PSA (prostata-specifikt antigen), som dannes i kræftcellerne, med 18 procent.

Tomatsauce giver de højeste lycopen-værdier, fulgt af tomater og pizza, mens der ikke var nogen forbindelse mellem tomatjuice og plasma-niveau.

art-complexcomEn høj indtagelse af mættede fedtstoffer og et lavt forbrug af tomater er blevet påvist som risikofaktorer ved prostatakræft.

Et højt forbrug af tomater og en lav indtagelse af mættet fedt er nogle af de mest karakteristiske træk ved den typiske "middelhavskost", hvilket passer med den lave forekomst af prostatakræft i lande som Italien og Grækenland.

Kilde: Journal of the National Cancer Institute, 1995 (87) og 2001.

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012