Vegetar-Info

Vegetarer har 40 % lavere risiko for at dø af kræft

Denne overraskende konklusion blev præsenteret i British Medical Journal på grundlag af en undersøgelse af 11.000 voksne personer. Igennem 12 år studerede bl.a. dr. Margaret Thorogood og forskere fra Oxford University alle former for kræft og fandt frem til, at vegetarisk kost beskytter mod kræft og hjertesygdomme.

“Til at begynde med var undersøgelsen kun fokuseret på kostens betydning for hjertesygdomme”, siger Margaret Thorogood. “Vi analyserede 404 dødsfald blandt de 11.000 personer, der deltog. 94 døde af hjertesygdomme og 164 af kræft”.

I undersøgelsen deltog 5.728 veganere og vegetarer, og 387 supplerede kosten med fisk en gang imellem. Kontrolgruppen bestod af 5.015 personer på blandingskost. Resultaterne viste følgende:

  • Kræft og iskæmiske hjertelidelser er den største dødsårsag hos voksne i Storbritannien, og begge er delvis relaterede til kosten;
  • Undersøgelsens resultat – 40 % lavere risiko hos vegetarer for at dø af kræft sammenlignet med personer på blandingskost – kan ikke forklares med forskelle i rygevaner, fedme eller socio-økonomiske faktorer;
  • Visse dele af den vegetariske kost viser sig at have en gunstig virkning med hensyn til at forhindre en tidlig død.

Forskerne mener, at undersøgelsens resultat er bemærkelsesværdigt, da tidligere undersøgelser om dette emne er blevet lavet i USA med vegetarer fra religiøse grupper og dermed med en særlig livsstil. Resultatet fra denne undersøgelse ligger derimod nærmere folk i almindelighed og har derfor større betydning end nogen hidtil gennemført undersøgelse.

Læs også
Vegetarer har lavere risiko for visse kræftsygdomme
Vegetarkost og risikoen for brystkræft
Diabetes øger risikoen for at dø af en kræftsygdom
Symptomer på kræftsygdomme
C-vitamin hæmmer kræft – men hvordan?
Dr. Bircher-Benner: Hvorledes 10 dages stærk kødspisning virker

Kilde
British Medical Journal, 2002.