Kalium Sport og motion

Pas på kalium-tallet efter hård sport!

Pludselige dødsfald efter hård sport kan skyldes, at blodets indhold af kalium bliver alt for lavt. Men det kan forebygges ved altid at stoppe træningen langsomt med fx småløb eller gang. Fra tid til anden hører man tilfælde, hvor en ellers sund og rask sportsudøver pludselig falder død om. Det sker til undren for lægerne, der ikke altid kan give en tilfredsstillende forklaring på det pludselige dødsfald. Nye undersøgelser tyder på, at det kan skyldes et for lavt indhold af grundstoffet kalium i blodet.

Hos raske mennesker ligger kalium-niveauet i blodet på mellem 3,5 og 5,5 mmol/l, og konsekvenserne af både et for højt og for lavt kaliumtal er dramatisk og dødbringende: Hjertet går simpelt hen i stå. Helt samme forhold gælder dog ikke for sportsfolk. I en række undersøgelser over blodets indhold af kalium under svær sportslig belastning fandt forskerne et kalium-tal på 7 mmol/l hos sportsfolkene, hos nogle endda helt oppe på 8. Det overraskende var, at ingen blev dårlige af høje kaliumtal, og hjertet må derfor være beskyttet mod stoffets giftige virkning, når kroppen arbejder hårdt.

Endnu mere overraskende er det at følge blodets indhold af kalium i minutterne efter sport. Her viste det sig, at det faldt langt under normalt, og nogle læger mener, at dette kan være årsagen til pludselige dødsfald.

Risikoen er heldigvis nem at undgå. Efter hård sport bør man aldrig holde pludseligt op, men småløbe og lidt senere gå. På denne måde får kroppen tid til at omstille sig, og den når at genskabe en normal saltbalance.

Læs også
Kalium – vigtigt for din sundhed
Fakta om kalium
Mere kalium er ligeså vigtigt for kredsløbet som mindre natrium
Kalium kan redde liv
Årsager til kaliumunderskud
Sportsfolk skal have fedt