Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

BirkeSød - det søde og sundere alternativ

BirkeSød er enhver tandlæges drøm. Det kan endog forstærke genopbygningen af emaljens minerallag

Læs om, hvad BirkeSød kan betyde for: 
 - mundhygiejne
 - øre-, næse-, halsinfektioner
 - osteoporose, insulinresistens
 - diabetes
 - forhøjet blodtryk
 - hormonelle ubalancer

Vi danskere er meget glade for sukker. Vi kan simpelthen ikke få nok. I gennemsnit indtager vi hver især en halv kop sukker hver dag. På årsbasis mener man, at vi i gennemsnit spiser, drikker, slikker og strør omkring 150 pund. Aldrig tidligere i historien har et helt folkeslag spist så meget sukker.

Og sukker fortjener helt klart sit ry som "den hvide gift". Det kan ikke rigtigt klassificeres som levnedsmiddel, da det i højere grad er en form for kemikalie, som vores kroppe ikke kan udnytte eller fordøje særligt godt. Menneskekroppen er simpelthen ikke bygget til at spise så store mængder sukker uanset form - hvidt eller brunt, kornsukker, sukrose, dextrose, glucose, fruktose, laktose, maltose, bygmalt, honning, rissirup eller ahornsirup. Sukkeret er også yderst tillokkende, fordi det har samme effekt som afhængighedsskabende midler - så det kan nemt lokke selv dem med de bedste hensigter på afveje.

Små mængder sukker kan kildre vores smagsløg, men store mængde kan give store skader på kroppen. Til skaderne hører hypoglykæmi og vægtøgning, som igen kan føre til diabetes og svær fedme hos såvel børn som voksne. Sukkeret dræner kroppen for livsvigtige vitaminer og mineraler. Det hæver blodtrykket og indholdet af triglycerider og dårlig kolesterol (LDL) i blodet - og øger dermed risikoen for hjertesygdom. Det nedbryder tænderne og forårsager alskens tandsygdomme - hvilket gør, at man taber tænderne og let får systemiske betændelser. Det vanskeliggør børns indlæring og resulterer i koncentrationsbesvær hos både børn og voksne - med forstyrrende adfærd, indlæringsforstyrrelser, hukommelsessvigt og senilitet til følge. Det forårsager autoimmune sygdomme som f.eks. gigt og immunforsvarssygdomme som f.eks. allergi og astma. Det forrykker hormonbalancen og nærer kræftsvulster.

Men hvad skal vi så gøre? Skal vi blive ved med at være gidsler, eller er der en udvej til at komme ud af den dårlige sukkervane


BirkeSød kommer til undsætning

Efter Anden Verdenskrig led man i Finland af akut sukkermangel. Med alle hjemlige lagre opbrugt ledte finnerne med lys og lygte efter alternativer. Det førte til, at finske forskere opdagede BirkeSød, et sukkerprodukt med lavt kalorieindhold fremstillet af birkebark og majskolber. BirkeSød blev først fremstillet i 1891 af en tysk kemiker, men levede et forholdsvis anonymt liv indtil sukkermanglen. Finnerne begyndte at bruge BirkeSød med stor entusiasme. Og efter en årrække kunne man konstatere, at de finner, der havde brugt sukkerstoffet, havde et langt bedre helbred end andre.

Siden da er mange andre lande, bla. Rusland, Japan, Tyskland, Italien og Kina, begyndt at producere BirkeSød til brug på hjemmemarkedet - med stor effekt på folkesundheden. Her i Danmark er stoffet relativt ukendt, fordi store lagre af roesukker har gjort den noget dyrere BirkeSød en økonomisk set dårligere løsning.

BirkeSød er et naturligt sukkeralkohol, der fremstilles ved en isolering fra det øvrige materiale fra løvtræer som f.eks. birk. Det findes desuden i kroppen, hvor vi producerer op til 15 g dagligt i det normale stofskifte.

BirkeSød smager som sukker og ser ud nøjagtigt som sukker - men der hører ligheden absolut også op. BirkeSød er spejlbilledet til sukker: Hvor sukker ødelægger kroppen, heler og reparerer BirkeSød. Stoffet styrker immunforsvaret, beskytter mod kronisk nedbrydende sygdomme og virker mod aldersforandringer. BirkeSød anses for at være sukker med fem kulstofatomer, hvilket betyder, at det er antimikrobialt og modvirker bakteriers formering. Hvor sukker er syredannende, er BirkeSød basisk. Alle andre former for sukker - også sorbitol, som er et andet populært sødemiddel - består af seks kulstofatomer, hvilket er glimrende næring for farlige bakterier.

FDA (Federal Drug Administration) i USA har fuldstændigt godkendt BirkeSød, og man kender ikke til nogen former for toksiske virkninger. Den eneste mindre bivirkning, man kan opleve, hvis man har et lidt sart helbred (og hvis man spiser store mængder), er let diarré eller let krampe. Eftersom kroppen selv producerer både BirkeSød og de enzymer, der skal til for at nedbryde det, forsvinder bivirkningerne oftest efter få dage. BirkeSød har 40% færre kalorier og 75% færre kulhydrater end sukker, og stoffet optages og omsættes langsomt, hvilket gør effekten på insulinniveauet ubetydelig.

BirkeSød anbefales som sødemiddel til diabetikere og personer med lavt blodsukker (hypoglykæmi), fordi det har et lavt glykæmisk index (7) og dermed kun ringe indvirkning på blodsukkerniveauet. Sundt BirkeSød pulver kan bruges som sukkererstatning til madlavning, bagning og drinks.

BirkeSød og mundhygiejnen
Dårlige tænder og tandkødslidelser er seriøse problemer. De fleste mennesker over 35 år lider af en eller anden form for periodontal sygdom. Tandkødsbetændelse fordobler risikoen for slagtilfælde, tredobler risikoen for hjerteanfald, øger forekomsten af for tidligt fødte børn med lav fødselsvægt og er medvirkende årsag til bronkitis, lungebetændelse og emfysem. Faktisk er det nøjagtigt samme bakterie, som både er årsag til tandkødsbetændelse og enten direkte eller indirekte er årsag til betændelser i hjerte og arterier. En undersøgelse på University of Minnesota i 1998 viste, at når man giver kaniner indsprøjtninger med plak fra tænderne, resulterer det i blodpropper med hjertesygdomme til følge.

Sukker giver dårlige tænder. Sukker gør nemlig munden særdeles syreholdig. Denne syre fjerner mineral fra tandemaljen - og det gør tanden svag og meget sårbar over for bakterieangreb med dårlige tænder og tab af mineraler til følge. Normalt bader spyttet munden i en basisk opløsning, som neutraliserer syren og sørger for genopbygningen af mineraler i tandemaljen. Og spyttet fjerner også små stykker mad, der ikke er blevet sunket, og medvirker i fordøjelsesprocessen, men når spyttet bliver surt på grund af for mange sødestoffer, har bakterierne i mundhulen frit spil. Disse modbydelige bakterier sætter sig sammen med kulhydrataffaldsstoffer fast på tænderne, hvor de lige så stille æder emaljen - og så er hullet opstået.

Gingivites - tandkødsbetændelse - skyldes bakterielt plak og andre former for belægning, som irriterer tandkødet. Paradontose er en mere progressiv form for betændelse i tandkød og tandben og er den primære årsag til, at man taber tænderne. En vedvarende bakteriel infektion er også med til langsomt at nedbryde immunforsvaret.

BirkeSød er enhver tandlæges drøm. Stoffet ophæver alle destruktive virkninger. BirkeSød kan ikke gære og kan ikke omdannes til syre af bakterier i mundhulen. Det skaber et basisk miljø, som er fjendtligt stemt over for alle destruktive bakterier - specielt den værste art, Streptococcus mutans - og forhindrer plakdannelse. BirkeSød har endog evnen til at genopbygge mineralforekomsten i tandemaljen. Stoffet er mest virksom på mindre nedbrudte områder. Og selvom det er svært at få store huller i tænderne til helt at gå væk, vil de blive hårde og gradvist mindre smertefulde. BirkeSød øger spytsekretionen - og dette er specielt vigtigt for personer, der døjer med mundtørhed som følge af sygdom eller alderdom eller som bivirkning til forskellige medikamenter.

Hvis man regelmæssigt bruger små mængder BirkeSød, ser det ud til, at de beskyttende faktorer i spyttet øges og dermed er med til at opretholde det basiske miljø i mundhulen. Under alle omstændigheder bliver mundhulens miljø mindre surt ved regelmæssig, konstant brug af BirkeSød. Det bedste er, at BirkeSød har langtidsvirkning - måske oven i købet permanent virkning.

En anden uventet fordel blev opdaget i en finsk undersøgelse, som viste, at børn, hvis tænder i 19-31 måneders-alderen invaderes af Streptococcus mutans-bakterien, har langt større risiko for mange huller i tænderne. De fleste børn får denne bakterie fra deres mødres spyt - ved at dele mad eller krus eller ved kys. Undersøgelsen afslørede en 70% nedgang i antallet af huller hos børn, hvis mødre brugte BirkeSød.

BirkeSød og øre-, næse- og halsinfektioner
Forskere har desuden fundet frem til, at BirkeSød hæmmer væksten hos de bakterier, som forårsager betændelser hos børn.

To nyligt afsluttede undersøgelser med over 1.000 børn viste, at tyggegummi med BirkeSød-indhold reducerede forekomsten af mellemørebetændelser med hele 40% og betød dermed en stor nedgang i behovet for antibiotika og i antallet af komplikationer til mellemørebetændelsen. Denne undersøgelse var baseret på en daglig dosis BirkeSød på 8,4 gram - det svarer til indholdet i ca. 7 stykker BirkeSød-sødet tyggegummi. For at opnå det bedste resultat bør man tygge et stykke tyggegummi med få timers mellemrum eller tage en BirkeSød næseskylning.

BirkeSød næseskylning, tyggegummi, pastiller eller saft kan også udrydde den bakterie, der forårsager bihulebetændelse og hals- og lungeinfektioner. Undersøgelser peger på, at BirkeSød kan hæmme Candida albicans og andre skadelige bakterier i mavesækken, herunder H. Pylori, som er medvirkende ved paradontose, dårlig ånde, mavesår i mavesæk og tolvfingertarm - og endog mavekræft.

BirkeSød og osteoporose
En anden, spændende virkning ved BirkeSød er stoffets evne til at standse knoglenedbrydningen. Finske studier har vist, at BirkeSød kan vedligeholde knoglekompaktheden hos rotter, som havde fået æggestokkene fjernet. Uden æggestokke faldt østrogenniveauet drastisk, og det samme gjaldt for knoglekompaktheden hos de rotter, der ikke fik BirkeSød. Men hos de rotter, som havde fået fjernet æggestokkene OG fik BirkeSød, steg knoglekompaktheden faktisk. En anden undersøgelse har vist, at BirkeSød kan reducere det aldersbetingede knogletab i ældre hanrotter med 10%.

Som noget hidtil uhørt anbefaler finske forskere brug af forskningsresultaterne på mennesker. De foreslår en daglig dosis til mennesker på ca. 40 gram. Forskernes teorier går på, at BirkeSøds knogleopbyggende egenskaber skyldes stoffets evne til at fremme optagelsen af calcium i tarmen. Og BirkeSød som en del af den daglige kost er jo ikke nogen dårlig måde at forbedre sine knogler på.

BirkeSød og insulinresistens, diabetes, forhøjet blodtryk og hormonelle ubalancer
Når man spiser sukker og andre raffinerede kulhydrater, stiger glucose-niveauet i blodet hurtigt. Som svar på det udskiller bugspytkirtlen insulin, som skal transportere glucosen ind i cellerne, hvor den forbrændes som energi. Overskud af glucose stresser hele forbrændingen, og med tiden reagerer cellerne dårligere på insulinet. Denne tilstand, som kaldes insulinresistens, lider ca. halvdelen af den amerikanske befolkning af. Insulinresistens hænger ofte sammen med unormalt kolesterol- og triglyceridindhold i blodet, forhøjet blodtryk og større risiko for hjertesygdom og Type II diabetes.

Den drastiske stigning i Type II diabetes, som er sket siden midten af 1990'erne, er helt parallel med et øget sukkerforbrug. Et flerårigt forsøg med over 65.000 kvinder viste, at en kost med højt indhold af sukker og lavt indhold af fibre øgede risikoen for Type II diabetes med 250%. En anden undersøgelse har fornylig vist, at et overdrevent sukkerindtag var klart den vigtigste kostrisiko, når det gælder hjertesygdom - hos såvel mænd som kvinder. Man vurderer, at sukker er skyld i mere end 150.000 hjertesygdomme med for tidlig død til følge i USA hvert år.

Flere kliniske undersøgelser har vist, at BirkeSød forbrændes meget langsomt i kroppen. På det glykæmiske index, hvor sukker står til 100, er BirkeSød faktisk kun på 7. BirkeSød er en naturlig insulin-stabilisator, og derfor er stoffet ikke med til at skabe de store udsving, som sukkeret er ansvarlig for. Tværtimod kan BirkeSød være med til at afhjælpe trang til sukker og kulhydrater. Mad, der er sødet med BirkeSød, vil ikke få insulinniveauet til at stige - og det gør stoffet til det perfekte sødemiddel til diabetes-patienter og personer, der gerne vil tabe sig.

Insulinresistens spiller også en rolle ved hormonelle ubalancer. Et højt insulinniveau får produktionen af østrogen til at stige og har dermed indvirkning på æggestokkenes funktion. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS), som kan medføre sterilitet, bliver en mere og mere almindelig lidelse, og insulinresistens er en af de vigtigste årsager til PCOS. Ved at nedsætte insulinniveauet kan man effektivt behandle PCOS og andre hormonelle ubalancer. Ved at bruge BirkeSød i stedet for sukker (og ved at reducere mængden af fødevarer med et højt glykæmisk index-tal) kan man på en meget behagelig måde vedligeholde et lavt insulinniveau.

Og sluttelig er BirkeSød som sendt fra himlen, når det gælder noget, der virkelig kan tilfredsstille den søde tand. Jo mere BirkeSød man spiser, jo sundere bliver man. At tænke sig, at man kan være totalt fri for den dårlige samvittighed, når man tager en bid af en BirkeSød-sødet kage eller en slurk af en kop kaffe eller te sødet med et par teskefulde BirkeSød. Eller hvad med sundere mund, tænder, knogler og tandkød? Eller stærkere knogler? Med BirkeSød behøver man ikke længere at nægte sig søde fristelser - der er da sød musik i de fleste øren!

Tyggegummi - en kalorierøver
Tidligere har man, når man har beregnet kalorieforbrug, på det skammeligste forsømt den 'motion', der ligger i at tygge - selvom man længe har vidst, at den grundlæggende omsætning hos køer sti­ger med 20% ved drøvtygning.

For at lukke dette hul i ernæringsvidenskaben bad man syv forsøgsdeltagere om at tygge alminde­ligt tyggegummi i 12 minutter. Ved hjælp af en metronom angav man den ønskede tyggefrekvens på 100 Hz. Kostbare målinger viste, at man forbruger 11 kalorier i timen - og det svarer næsten til køernes drøvtygning.

Amerikanske eksperter fra Mayo Clinic regnede sig frem til et praktisk tip ud fra deres resultater: Hvis man regelmæssigt tygger kaloriefrit tyggegummi, er et årligt vægttab på fem kilo et realistisk mål.

Kilde: New England Journal of Medicine 1999/341/s. 2100.

Referencer:
American Diabetes Association Clinical practice Recommendations, Diabetes Care Supplement 1 1996
Bar A: Caries prevention with xylitol, a review of the scientific evidence, World Review of Nutrition and Diabetes (55) 1988 pp 1-27
Bibby BG, Fu J: Changes in plaque pH in vitro by sweeteners, Journal of Dental Research 64(9): 1989 pp 1130-1133
Brunzell JD: Use of fructose, xylitol Dental Dialog Medec Oradell NJ 1988
Cobanera et al: presentation at the 5th World Congress on Preventive Dentistry, Sao Paulo, Brazil, April 1995
Colgan M: sugar Highs: sugar blues Muscular Development May 1993 p 16
Counsell JN (ed) Xylitol Applied Science publishers Ltd. London 1977
Georgieff M, et al: Xylitol, an energy source for intravenous nutrition after trauma, Journal of Parental and Enteral Nutrition 9(2) 1985 p 199-209
Goldberg I (ed) Functional foods, Designer Foods, Pharmafoods, Nutraeuticals CRC Boca Raton, 1993 pp 219-241
Grenby TH (ed) Progress in Sweeteners Elsevier Applied Science London
Horecker BL, Lang K, Takagi Y (eds) Metabolism, Physiology, and Clinical Use of Pentoses and Pentitols Springer-Verlag NY 1969
Keyes PH, Jordan HV: Factors influencing the initiation, transmission and inhibition of dental caries, in: Mechanisms of Hard Tissue Destruction, Harris RS (ed) Academic Press New York NY 1963 pp 262-283
Leibovits B: Nutritional alternatives to anabolic hormones Part 8: Xylitol Muscular Development, 29:Feb 1992 pp 69, 130
Loesche, Walter Dental Caries: A Treatable Infection U of Michigan 1987
Makinen KK: Effect of long-term, peroral administration of sugar alcohols on man Swedish Dental Journal 8:1984 pp 113-124
Makinen KK: Sweeteners and prevention of dental caries Oral Health Sept 1988 pp 57-66
Makinen KK: Prevention of dental caries by xylitol Environmental Management and Health 2(2): 1991 pp 6-12
Meng HC, Law DH (eds) Parental Nutrition Charles C Thomas Springfield II 1970, Newbrun, Ernest Cariology Quintessence Chicago 1989
O'Brien Nabos L & Gelardi RC (eds) Alternative Sweeteners Marcel Decker NY 1986
Pepper t, Olinger P: Xylitol in sugar-free confections Food Technology Oct 88
Rekola M: Acid production from xylitol products in vivo and n vitro Proceedings of the Finnish Dental Society 84:1988 pp 39-44
Scheinin A: Xylitol in relation to oral and general health International Dental Journal 29:1979 pp 237-243
Schafer RB; Levine AS et al: Effects of xylitol on gastric emptying and food intake American Journal of Clinical Nutrition 45:1987 pp 744-747
Sipple HL, McNutt KW (eds) Sugars in Nutrition Academic Press New York NY 1974 pp 613-631
Stephan RM: Intraoral hydrogen-ion concentrations associated with dental caries activity Journal of Dental Research 23:1944 pp 257-266
Tillotson JE (ed9 America's Foods: Health Messages and Claims CRC Boca Raton 1993
Touster O, Shaw DR: Biochemistry of the acrylic polyols Physiology Review 42:1962 pp 181-225
Xylitol (brochure) Calorie Control Council Atlanta 1992
Scheinin A, Makinen KK: Turku sugar studies I-XXI Acta Odontologica Scandinavia 33 (suppl 70): 1975
Galiullin AN: Evaluation of the caries preventive action of xylitol Kazan Medical Journal 67:1981 pp 16-18
Barmes D, Barnoud J, et al: Field Trials of preventive regimens in Thailand and French Polynesia, International Dental Journal 35:1985 pp 66-72
Kandelman D, Bar A, Hefti A: Collaborative WHO xylitol field study in Hungary Acta Odontologica Scandinavia 43:1985
Kandelman D, Gagnon A: A 24-month clinical study of the incidence and progression of dental caries in relation to consumption of chewing gum containing xylitol in school preventive programs, Journal of Dental Research 69:1990 pp 1771
Isokangas P, Alanen P, et al: Xylitol chewing gum in caries prevention: A field study in children, Journal of the American Dental Association 117:1988 pp 315
Isokangas P, Tiekso J, et al: Five-year followup after a xylitol field study Journal of Dental Research 70:1986 pp 825
Makinen KK, et al: Xylitol chewing gum and caries rates: a 40-month cohort study Journal of Dental Research 74 Dec. 1995 pp 1904-1913
Makinen KK, Pemberton D, et al: Polyol combinant saliva stimulants and oral health in Veterans Affairs patients Special Care in Dentistry 16(2) 1996
Makinen KK, Pape H, et al: Michigan Xylitol Programme (1986-1995) for the prevention of dental caries International Dental Journal 46: 1996 pp 22-34
Schappert SM. Office visits for otitis media: United States, 1975-90, Vital Health Stat CDC/Natl Center Health Stat. 1992:214:1-18.
Gates GA. cost-effectiveness considerations in otitis media treatment. Otolaryngal Head Neck Surg. 1996.114:525-530.
Berman S, Roark R, Luckey D. Theoretical cost-effectiveness of management options for children with persisting middle ear effusions. Pediatrics 1984:93:353-360.
Teele DW, Klein JO, Chase C, Menyuk P, Rosner BB, Greater Boston Otitis Media Study Group. Otitis media in infancy and intellectual ability, school achievement, speech, and language at age 7 years. J Infect Dis. 1990; 162:685-694.
Luotonen M, Uhari M, Aitola L, et al. Recurrent otitis media during infancy and linguistic skills at the age of nine years. Pediatr Infect J. 1996;15:854-858.
Paradise JL, Bluestone CD, Rogers KD, et al. Efficacy of adenoidectomy for recurrent otitis media in children previously treated with tympanostomy-tube placement. JAMA. 1990;263:2066-2073.
Casselbrant ML, Kaleida PH, Rockette HE, et al. Efficacy of antimicrobial prophylaxis and of tympanostomy tube insertion for prevention of recurrent acute otitis media - results of a randomized clinical trial. Pediatr Infect Dis J. 1992;11:278-286.
Mandel EM, Casselbrant ML, Rockette HE, Bluestone CD, Kurs-Lasky M. Efficacy of antimicrobial prophylaxis for recurrent middle ear effusion. Pediatr Infect Dis J. 1996;15:1074-1082.
Roark R, Berman s. Continuous twice daily or once daily amoxicillin prophylaxis compared with placebo for children with recurrent acute otitis media. Pediatr Infect J. 1997;16:376-381.
Williams RL, Chalmers TC, Stange KC, Chalmers FT, Bowlin SJ. Use of antibiotics in preventing recurrent acute otitis media and in treating otitis media with effusion - a meta-analytic attempt to resolve the brouhaha. JAMA 1993;270:1344-1351
Reichler MR, Allphin AA, Breiman RF, et al. The spread of multiply resistant Streptococcus pneumoniae at a day-care center in Ohio. J Infect Dis. 1992;166:1346-1353.
Arason VA, Kristinsson KG, Sigurdsson JA, Steffansdotter G, Molstad S, Gudmundsson S. do antimicrobials increase the carriage rate of penicillin resistant pneumococci in children? Cross sectional prevalence study. Br Med J. 1996;313:387-391.
Seppala H, Klauka T, Vuopoi-Varkila J, et al. the effect of changes in the consumption of macrolide antibiotics on erythromycin resistance in group A streptococci in Finland. N Engl J Med. 1997;337:441-446.
Muehlemann HR, Regolati B, Marthaler TM. The effect on rat fissure caries of xylitol and sorbitol. Helv Odont Acta. 1970;14:48-50.
Makinen KK, Bennet CA, Hujoel PP, et al. Xylitol chewing gums and caries rates: a 40-month cohort study. J Dent Res. 1995;74:1904-1913.
Knuuttila MLE, Makinen KK. Effect of xylitol on the growth and metabolism of Streptococcus mutans. Caries Res. 1975;9:177-189.
Kontiokari T, Uhari M, Koskela M. Effect of xylitol on growth of nasopharyngeal bacteria in vitro. Antimicrob Agents Chemother. 1995;39:1820-1823.
Uhari M, Kontiokari T, Koskela M, Niemela M. Xylitol chewing gum in prevention of acute otitis media: double blind randomised trial. Br Med J. 1996;313:1180-1183.
Jerger J. Clinical experience with impedance audiometry Arch Otolaryngol. 1970;92:311-324.
Kiovunen P, Alho O-P, Uhari M, Niemela M, Luotonen J. Minitympanometry in detecting middle ear fluid. J Pediatr. 1997;131:419-422.
Karma P, Palva T, Kouvalainen K, et al. Finnish approach to the treatment of acute otitis media. Report of the Finnish consensus conference. Ann Otol Rhinol Laryngol. 1987;96(suppl 129):1-19
Winter GB. What about the ethics? Br Med J. 1996;313:1183-1184. Commentary
Pocock SJ. Clinical Trials, A Practical Approach. Chichester, NY: John Wiley & Sons; 1983
MacMahon B, Trichopoulis D, Epidemiology: Principles and Methods. Boston, MA: Little, Brown and Company; 1996
Kontiokari T, Uhari M, Koskela M. Antiadhesive effects of xylitol on otopathogenic bacteria. J Antimicrob Chemother. 1998;41:563-565
Akerblom HK, Koivukangas KT, Puuka R, Mononen M. The tolerance of increasing amounts of dietary xylitol in children. Int J Vitam Nutr Res. 1982;22:53-66

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012