Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

LDL-kolesterol og E-vitamin

Mindre LDL-kolesterol, Alzheimer, hjertesygdom og nethindeblødning

Nogle af de frie radikaler, som produceres af glucose, oxiderer blodets LDL-kolesterol (low-density lipoprotein) og øger dermed risikoen for sygdomme i hjertets kranspulsårer. Oxideret LDL samles derefter op af makrofager - hvide blodlegemer, som spiser lystigt af den voksagtige substans og bliver til "skumceller". Skumcellerne infiltrerer og sætter sig fast på endothelet, cellelaget på blodkarrenes væg, og bliver til kolesterol-aflejringer.

E-vitamin kan forsinke denne proces, viser forskning foretaget af Dr. Ishwarlal Jialal på University of Texas Southwestern Medical Center. For nylig foretog han et 14-ugers forsøg, hvor han gav 21 sunde forsøgspersoner en daglig dosis på 1.200 I.E. naturligt forekommende E-vitamin. Vitaminet kunne i væsentlig grad reducere LDL-oxideringen og antallet af skumceller, der klæbede til endothelet - og dermed mindske risikoen for sygdomme i kranspulsårerne.

Jialal har desuden refereret til et britisk forsøg blandt 2.002 hjertepatienter, hvor man kunne iagttage en nedgang på 77% i antallet af ikke-dødelige hjerteanfald hos patienter, der havde indtaget 400-800 I.E. naturligt forekommende E-vitamin. Han mener, at såvel diabetes- som ikke-diabetes-patienter med fordel kan tage E-vitamin. "I min egen praksis foreslår jeg altid 400 I.E. E-vitamin dagligt til de af mine patienter, der lider af sygdomme i kranspulsårerne", siger han.

E-vitamin kan muligvis også hindre retinopati - den form for blindhed, som rammer mange diabetikere. Det mener Sven-Erik Bursell, Ph. D, fra Joslin Diabetes Center i Boston. Bursell har fundet ud af, at diabetes-patienter har 16% mindre blodgennemstrømning i øjets nethinde end raske personer. Blodgennemstrømningen blev normaliseret efter tilskud med naturligt forekommende E-vitamin, hvilket formentlig kan forsinke eller standse udviklingen af retinopati.

En kombination af E-vitamin og selegiline kan kun forsinke udviklingen af Alzheimer’s med fem måneder, hvilket tyder på, at E-vitamin og selegiline arbejder bedre hver for sig. Statistisk set var E-vitamin ca. 25 % mere effektiv end selegiline til at reducere risikoen for Alzheimer’s.

American Heart Association har fornylig udråbt E-vitamin til en af de mest bemærkelsesværdige resultater i 1996. Vigtige undersøgelser, som har underbygget E-vitaminets rolle, omfatter en epokegørende undersøgelse af 2.000 patienter med hjertesygdomme. Gennem et forsøg, der har fået navnet CHAOS, og som blev offentliggjort i The Lancet sidste år, har man kunnet iagttage, at naturligt E-vitamintilskud kunne reducere antallet af hjerteanfald med hele 77%. Two Harvard-undersøgelser, som har omfattet i alt ca. 135.000 medarbejdere i sundhedssektoren, har vist, at de, som tager daglige E-vitamin-tilskud, kan reducere risikoen for sygdomme i kranspulsårerne med mellem 1/4 og 1/3 i forhold til personer, som ikke tager E-vitamin-tilskud. En anden undersøgelse med 11.178 over 65 år, som er blevet offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, har vist, at E-vitamintilskud har sænket det totalte antal dødsfald med 34%, reduceret risikoen for at dø af hjertesygdom med 47% og nedsat antallet af kræftdødsfald med 23%.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012